Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes presenta la 17a edició de la Campanya del Voluntariat per la Llengua


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/17/2016 12:46:06 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes presenta la 17a edició de la Campanya del Voluntariat per la Llengua

Organitzada per l’Oficina de Català, hi participen un total de 45 persones. La inauguració de la campanya, que es va fer ahir, va incloure la presentació del llibre “I si parlem català?”

L’Ajuntament de Blanes, a través de l’Oficina de Català, ha iniciat un any més la Campanya de Voluntariat per la Llengua, que aquest 2016 ha arribat a la 17a edició consecutiva. L’edició que comença ara s’allargarà fins al 19 de febrer i inclourà un total de 10 sessions de conversa amb un aprenent, d’una hora cada una.


Foto de grup dels participants en el 17è Voluntariat per la Llengua
El Voluntariat Lingüístic consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant amb l’objectiu de poder practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, etc. La campanya d’arrel ciutadana va començar el març de 2004, ara fa 12 anys.


Elisa Sola, directora de l'Oficina de Català de Blanes
Aquest mes de novembre començaran 45 persones a fer voluntariat lingüístic: 21 voluntaris i 24 aprenents. Al llarg de totes les edicions, el programa ha mobilitzat a Blanes més de 2.600 persones. Els primers anys se n’hi implicaven unes 300, tot i que aquesta xifra ha anat minvant amb el descens de la immigració. De manera més recent, al 2015 hi va haver 120 persones participants en les dues edicions anuals del programa.

Presentació del llibre “I si parlem català?”

L’acte de presentació de la nova Campanya del Voluntariat per la Llengua va tenir lloc el vespre d’aquest passat dimecres a la Biblioteca Comarcal. A diferència d’anteriors edicions, es va comptar amb la participació del dinamitzador lingüístic David Vila, que va parlar del seu llibre I si parlem català?, en el qual dóna arguments i recursos per parlar en català a Catalunya d’una manera normalitzada; o sigui, per ser voluntaris lingüístics tot l’any. Es tracta de tenir clar que, si no es manté un ús social del català, l’idioma corre el perill de desaparèixer com a tal, per tant està en totes les mans dels catalanoparlants que això no passi.


Entre els beneficis d’aquesta campanya hi ha l’estrictament lingüístic -la millora de la fluïdesa que experimenten els aprenents- i també el social, perquè ajuda a la integració i a la cohesió socials. A més a més, incideix en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants: mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’ajuda de l’altre i no pas com a signe de mala educació.


El recorregut de 12 anys de feina amb què ja compta fa que aquesta campanya estigui totalment arrelada al territori i compti amb la implicació d’institucions, del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N’és un exemple l’adhesió de les dues entitats de comerciants de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats, i els descomptes als participants del programa per part d’institucions com el Jardí Botànic Marimurtra (50%) i el Teatre de Blanes (25%).


A més a més, aquesta campanya es duu a terme de manera normalitzada en els centres educatius de secundària com a eina de suport a la tasca docent. Com a activitats de suport del programa, l’Oficina de Català organitza tot un seguit d’esdeveniments paral·lels, culturals i de coneixement de l’entorn, per incentivar la cohesió del grup. Entre ells, destaquen enguany una excursió a la Fageda d’en Jordà i la Cooperativa la Fageda que s’ha programat pel 2 de desembre.


Pel que fa a la vitalitat del programa en el context de Catalunya, l’any passat es va arribar a les 100.000 parelles lingüístiques i enguany, des del gener fins al mes de setembre, s’han fet més de 600 parelles. A Blanes el Voluntariat per la Llengua es fa en dues edicions anuals al llarg del curs acadèmic: als mesos de novembre i març, tot i que és un programa que està obert permanentment. L’Oficina de Català gestiona una borsa d’aprenents i de voluntaris amb els quals forma parelles lingüístiques a qualsevol època de l’any.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 11/17/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300