Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acull una xerrada sobre el ciberassetjament a les xarxes socials: nous tipus de delictes també punibles


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 11/22/2016 01:20:40 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Violència de Gènere - LlaçBlanes acull una xerrada sobre el ciberassetjament a les xarxes socials: nous tipus de delictes també punibles

L’acte estava inclòs al cicle organitzat amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista, i va anar a càrrec de l’advocada especialitzada en dret penal Gabriela Barrios

Qui més qui menys ha sentit parlar dels perills que suposen les xarxes socials i els nous mitjans per comunicar-nos quan qui mou els dits que teclegen el mòbil, el PC o la tablet no té dos dits de front o té intencions no gens honorables. Ara bé, el què potser no tothom sap és que en aquest entorn hi ha tota una sèrie de conductes que estan tipificats com a delictes i que, per tant, són punibles fins i tot quan el què es fa és re-emetre’ls.

D’això se’n va encarregar d’il·lustrar al públic que ahir al vespre omplia de gom a gom la sala de la Biblioteca Comarcal l’advocada blanenca Gabriela Barrios Pérez, especialitzada en Violència Masclista i Dret Penal. L’acte estava inclòs al cicle organitzat per l’Ajuntament i la Plataforma de Dones de Blanes amb motiu del 25-N, el Dia Internacional Contra la Violència Masclista, que s’escau divendres vinent.

Protecció davant el ciberassetjament a les xarxes socials

La xerrada es presentava sota aquest atractiu títol i, durant gairebé una hora, Gabriela Barrios va descriure les diferents tipologies que cal incloure dins aquest vast apartat. Així, va començar parlant del Ciberbullying, que es produeix quan el maltractador fa bulling amb mitjans i tècniques electròniques com el correu electrònic, internet, facebook, WhatsApp, xats de videojocs, blocs i xarxes socials. Ara bé, s’entén com a tal quan tant l’autor com la víctima són menors d’edat.


El Ciberbullying compta amb un marc legislatiu penal quan es produeixen lesions, amenaces, coaccions, injúries, calúmnies, agressions i abusos sexuals, embarcament amb fins sexuals a menors de 16 anys, homicidi dolós i assassinat, homicidi imprudent, assetjament i inducció al suïcidi. En cas que l’autor sigui menor de 14 anys es pot denunciar al Ministeri Fiscal, que ho posa en coneixement al centre escolar, i si té entre 14 i 18 anys, es podrà exigir responsabilitat penal i civil.

Sexting, Stalking i Happy Slaping: altres nous delictes cibernètics

Un altre delicte no massa conegut pel seu nom, però sí en canvi pel modus operandi, és el Sexting, un acrònim de sex i texting. És a dir: un text, un missatge sexual, que es tradueix en l’enviament d’imatges o vídeos de contingut més o menys íntim -habitualment de caràcter eròtic o pornogràfic-, que s’envia sense el consentiment de la víctima, encara que la imatge o el vídeo s’hagués pres originàriament amb el seu consentiment.


Es tracta d’un delicte molt nou, recollit l’any passat en l’article 197.7 del Codi Penal, que distingeix entre la difusió i la obtenció i captació d’imatges, i per aquest darrer motiu es sancionen dos tipus d’accions: qui fa les emissions dels missatges i els qui actuen de repetidors, els qui re-envien els missatges, que també estan cometen un delicte.

Aquest darrer aspecte és uns dels que va cridar més l’atenció entre el públic assistent, ja que sovint es desconeix que quan algú re-envia un missatge també li recau una responsabilitat. Els riscos afegits que pateix la víctima, a banda dels què ja són obvis amb el mateix delicte, és la pèrdua de credibilitat, així com estar en risc de patir algun tipus d’extorsió.


Gabriela Barrios, advocada especialitzada en Violència Masclista i Dret Penal
L’Stalking és quan algú està permanentment a l’aguait, pendent d’algú altre a través de la xarxa o el telèfon mòbil. Descriu un quadre psicològic conegut com a síndrome d’assetjament i significa una greu alteració de la vida quotidiana de la víctima que el pateix, sovint lligat amb una relació afectiva. Al principi aquest control es confon amb l’enamorament i l’amor romàntic, la preocupació per saber com està la persona que s’estima, però a la llarga la conducta esdevé insofrible.

Per últim, Gabriela Barrios va parlar del Happy Slaping, l’enregistrament en vídeo d’agressions físiques que es provoquen per difondre-ho a les xarxes socials. En la seva modalitat més greu, i tristament la més coneguda, s’han arribat a gravar pallisses a companys de classe o persones desvalgudes. En aquest tipus de delictes l’autor o autors –sovint són un grup de persones els qui el protagonitzen coralment- desconeixen que precisament quan fan difusió és quan se’ls enxampa millor.

Mitjans de protecció davant els ciberdelictes

Al terme de la seva exposició, l’advocada especialitzada en Violència Masclista i Dret Penal també va descriure els mitjans de protecció de què disposem els ciutadans i ciutadanes per defensar-nos d’aquests ciberdelictes. Així, a banda de les unitats especialitzades de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a Catalunya els Mossos d’Esquadra disposen de la Unitat de Delictes Informàtics.


També va aportar diversos consells pràctics en cas de patir algun tipus de ciberassetjament: si se’ns molesta el què cal fer és abandonar la connexió i demanar ajuda i, sobretot, si es tracta d’un assetjament, guardar les proves dels missatges per WhatsApp, correu electrònic o les xarxes socials. D’altra banda, per iniciar un procediment, cal començar per presentar una denúncia.

Un altre missatge que va quedar clar és que cal canviar el concepte de que tot s’hi val quan estem actuant a través de les xarxes socials. Gabriela Barrios es va mostrar especialment contundent en aquest sentit: “Aquest tipus d’actuacions no són ‘coses de nens’, són delictes punibles per la llei”. Al terme de la sessió va ser especialment alliçonadora la intervenció d’una persona del públic, que va demanar a la resta d’assistents que, lliurement, aixequessin la mà en cas que coneguessin algun cas de ciberassetjament proper: un 30% van fer-ho.


Montse Romera, de la Plataforma de Dones de Blanes
El cicle amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista continuarà aquest proper dijous 24 de novembre a les 18’30 h a la Biblioteca Comarcal, amb la xerrada Atenció a les víctimes de violència masclista, a càrrec del grup d’Atenció a la Víctima de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra d’Arenys de Mar.





Data de realització: 11/22/2016 | Data de la darrera actualització: 11/22/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300