Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La revolució cubana explicada per un dels seus protagonistes, Pedro Trigo


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/26/2016 11:02:16 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La revolució cubana explicada per un dels seus protagonistes, Pedro Trigo

S’ha presentat el llibre “Conversando con Pedro Trigo López: Semilla de Revolución” amb la participació del seu protagonista, que va lluitar en la revolució cubana amb Fidel Castro

De vegades la vida fa que es puguin experimentar ocasions irrepetibles, marcades a més a més per dates destacades de la història universal. Poques hores abans que el món conegués la mort de Fidel Castro, conegut com el Pare de la Revolució Cubana, Blanes va allotjar un acte protagonitzat justament per altre excombatent que va lluitar al seu costat: Pedro Trigo.


D'esquerra a dreta: Toni Barrionuevo, Pedro Trigo i Alberto Valenzuela
Organitzat per una entitat blanenca que du el nom del seu germà, el Casal d’Amistat Català-Cubà Julio Trigo, es tractava de la presentació del llibre Conversando con Pedro Trigo López: Semilla de la Revolución, comptant amb el seu autor, Alberto Valenzuela. Pedro Trigo, amb 88 anys complerts, va explicar fent gala d’una memòria envejable alguns dels episodis que van envoltar l’inici de la revolució cubana.


El moviment revolucionari més important del segle XX va comptar amb diversos episodis destacats. Pedro Trigo va coorganitzat al costat de Fidel Castro i Abel Santamaria les cèl·lules insurreccionals que van participar en l’assalt a la caserna de Moncada donant origen al Moviment 26 de Julio que, després del desembarcament del Granma i Sierra Maestra, van culminar amb el triomf de la revolució cubana l’1 de gener de 1959.

L’assalt va tenir lloc aquella mateixa data del 26 de juliol de l’any 1953. Van participar-hi els dos germans Trigo però, mentre Pedro va aconseguir sobreviure, Julio va ser capturat i torturat fins a la mort quan comptava 28 anys. La major part dels 167 participants, 165 nois i 2 noies, voltaven els 25 anys.

Pedro Trigo, un home lligat a Blanes

Nascut a Cuba, Pedro Trigo compta amb la doble nacionalitat perquè és descendent de gallecs, i actualment viu entre Barcelona i La Habana. A Blanes compta amb molts bons amics, entre ells els germans Antequera i Joan Salmeron, i se sent molt lligat a la població, tal com va explicar visiblement emocionat.


Un altre lligam indiscutible és el Casal d’Amistat Català-Cubà Julio Trigo, fundat l’any 1993, i del qual en forma part. Ahir al vespre es van encarregar de presentar l’acte dos dels seus membres; Toni Barrionuevo, secretari de l’entitat, i Javier O’Farrill, que va estudiar precisament a la Facultat de Medicina Julio Trigo.

Tal com expliquen Barrionuevo i O’Farrill, l’objectiu del llibre que s’ha presentat ara no és altra que reivindicar la figura de Pedro Trigo, que sempre ha viscut una mica a l’ombra del seu germà màrtir. Detingut en diverses ocasions per la policia de la dictadura de Batista, entre el 1953 i el 1958 va lluitar en la clandestinitat, i fins i tot es va haver d’exiliar uns mesos a Galícia, tornant a Cuba amb el triomf de la revolució.


Des de llavors, ha encapçalat diverses tasques en l’actual estat cubà. Va ser director de relacions internacionals de l’Institut d’Aeronàutica Civil de Cuba, i també va treballar pel Cos Diplomàtic, que el va dur a ser segon secretari de l’ambaixada de Praga, primer secretari de l’ambaixada de l’estat espanyol i cònsol general de Cuba a Bulgària. També ha estat membre de la Organització de Solidaritat dels pobles d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina.


S’han escrit molts llibres sobre el Moviment 26 de Juliol, però en canvi fins ara no s’havia elaborat cap treball específic dedicat a Pedro Trigo. Un altre dels tributs recents que se li ha fet és el documental Fuimos el inicio, estrenat al 2008. De fet, abans de donar pas a la presentació del llibre, es va projectar com a preàmbul ahir divendres a la Biblioteca.


Projecció del documental "Fuimos el inicio"
L’any 2007 un grup de l’associació Imatges per la Solidaritat van visitar l’illa de Cuba amb la intenció de conèixer les arrels de la revolució cubana. Sense preparació i sense l’equip adequat, van realitzar aquest documental al costat de Pedro Trigo, que va explicar detalladament els dies de l’assalt al quarter de Moncada i la motivació d’aquells joves que van iniciar la revolució cubana. Entre l’equip de producció del treball s’hi compten els blanencs Anastasio Pulido i Julio Suárez.


Data de realització: 11/26/2016 | Data de la darrera actualització: 11/26/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300