Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

50 soldats romans de la Legió V Macedònica desfilen a Blanes per recaptar fons per a la Marató de TV3


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/10/2016 02:36:33 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

50 soldats romans de la Legió V Macedònica desfilen a Blanes per recaptar fons per a la Marató de TV3

Per primera vegada han marxat plegats els Manaies sèniors i els Manaies Iuniores, un grup estrenat fa pocs mesos que aplega nois i noies de 6 a 16 anys d’edat, la rèplica exacta dels grans

Avui al migdia el centre de Blanes ha viscut un esdeveniment excepcional que s’ha representat per primera vegada. Una cinquantena de soldats romans de la Legió V Macedònica, acompanyats dels Manaies Iuniores, han desfilat plegats en una impressionant cercavila que ha atret petits i grans a seguir la pacífica ocupació d’aquestes tropes mogudes per una bona causa.

Participació dels Manaies Iuniores, pioners al territori

Per tercer any consecutiu, l’Associació de Manaies de Blanes han organitzat una activitat solidària per recaptar fons econòmics per a la Marató de TV3, que enguany està dedicada a la lluita contra l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. La principal novetat, que ha suposat un punt afegit d’espectacularitat a l’activitat dels darrers dos anys, ha estat que han desfilat per primera vegada plegats els membres dels Manaies sèniors acompanyats dels Manaies Iuniores.


Desfilada Manaies a benefici Marató TV3 - Fotografies: Quim Llorens
Els Manaies Iuniores es van estrenar tot just durant la Setmana Santa d’aquest 2016, el passat mes de març. Aquest grup, format per 22 nois i noies, és pioner al territori. Això és perquè a banda d’aplegar components molt joves, que compten entre 6 i 16 anys d’edat, són la rèplica exacta dels Manaies sèniors.


En la majoria dels casos, els Iuniores són fills o familiars dels originaris Manaies de Blanes ja que, des de ben petits i petites, han seguit les passes dels grans i estan avesats a la litúrgia i procediment que comporta participar en els seus actes. La originalitat de les dues formacions és que tant la vestimenta com l’armament reprodueix fidelment el què fa més de 2000 anys portaven els autèntics soldats romans.

Un original Ban Romà per recaptar fons per a la Marató de TV3

Una altra novetat que han afegit enguany els Manaies de Blanes en relació a les activitats que havien fet fins ara per contribuir a la Marató de TV3 ha estat la lectura d’una proclama. Pronunciada i interpretada al mer pur estil dels Bans Romans o, si es prefereix, a la tasca dels antics pregoners que feien de mitjà de comunicació ambulant, en cada parada de la cercavila s’ha llegit un text de reminiscències llatines, declinacions incloses.


Així, després de saludar als ciutadans de la vila de Blanda –Blanda és el nom romà amb què es coneixia Blanes-, s’ha explicat que el governador Publio Licinius Galba demanava a la plebe de la vila que fessin un donatiu. S’han encarregat de recollir les aportacions voluntàries els membres dels Manaies Iuniores, i el Ban Romà ha conclòs explicant que, per agrair aquesta mostra solidària dels ciutadans blanencs, s’havia ordenat la Legió V Macedònica que fes una desfilada, en una proclama signada per l’emperador Tiberi i el Senat del Poble de Roma.

Mentre es llegia la proclama, membres dels Manaies Iuniores desfilaven entre el públic que guaitava, portant les guardioles per recollir donatius, que no s’han fet de pregar i han caigut generosament per part de gent de totes les edats. El més espectacular de la cercavila, a banda del marcial pas puntejat amb el picat de les llances que sempre crida l’atenció dels vianants, ha estat la música que els acompanya, amb el grup dels tambors i cornetes.


Durant la cercavila, que s’ha allargat una hora i mitja, petits i grans també han aprofitat per fer-se dues fotografies de grup: una a la porta del darrera de l’Ajuntament, i l’altra al Passeig de Mar. Per últim val a dir que, a petició de Creu Roja Joventut, els romans han fet una visita a la Plaça dels Dies Feiners, on avui s’està celebrant la Festa del Dia de l’Infant per recollir material i donatius econòmics per a la Campanya de Joguines.Blanes bolcat en la Marató de TV3

Els actes organitzats a Blanes amb motiu de la Marató de TV3 es van encetar diumenge passat amb una nova edició de Dansa per la Marató que es va fer al Teatre, organitzada per l’Escola de Dansa Daina. Des del passat 1 de desembre i fins dissabte vinent, la Biblioteca Comarcal ven llibres de segona mà al preu d’1 €, en una activitat que es presenta sota el nom Llibres que curen.


Diverses escoles, entitats, empreses i serveis de Blanes també han organitzat un bon grapat d’activitats que tindran lloc durant aquests propers dies. Una d’elles serà la II Canicross i Cursa Popular que es farà el diumenge 18 de desembre a partir de les 11 del matí, amb sortida i arribada al Passeig de Mar. L’organitza l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa amb diverses col·laboracions.

Data de realització: 12/10/2016 | Data de la darrera actualització: 12/12/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300