Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes impulsa la recuperació del Camí de Ronda de Cala Bona aquest gener amb tres projectes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/10/2017 11:49:11 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes impulsa la recuperació del Camí de Ronda de Cala Bona aquest gener amb tres projectes

Aquesta setmana s’adjudicarà la redacció del projecte pel sector sud, i durant aquest mes començarà el projecte de pavimentació i millores diverses, així com el desbrossament del sector nord

Tot just encetar aquest 2017, el projecte de l’Ajuntament de Blanes per recuperar els dos trams del camí de ronda que connecten amb Ca la Bona –el nom amb què es coneix en aquest municipi Cala Sant Francesc- tindrà una decidida embranzida. Durant aquest mes de gener començaran o s’adjudicaran tres treballs relacionats amb aquesta part del municipi que es vol potenciar encara més com destacat atractiu turístic.


Vista general tram nord Camí de Ronda de Blanes
Les obres més importants són les que començaran a executar-se a finals d’aquest mes de gener, i corresponen a un projecte adjudicat a l’empresa Aglomerats Girona S.A. per un import de 133.686’93 €, i amb una previsió d’acabament de tres mesos com a màxim. Els treballs consistiran en la pavimentació del camí de ronda arran de Cala Bona, l’adequació dels accessos a la platja, així com la reparació i modificació del tram final de l’escala que connecta l’ermita Sant Francesc amb la platja.


Tram final de l'escala que es modificarà
Igualment, s’hi inclou la instal·lació de diversos punts de nova il·luminació en aquesta escala, cosa la qual contribuirà a millorar i reforçar la seguretat dels vianants que l’utilitzen. També es repararà el pas sobre la riera, s’instal·larà diferent mobiliari urbà, i s’ampliaran els serveis públics situats actualment com annexos al Bar-Restaurant d’aquest indret.

Per poder fer realitat aquestes obres farà falta fer moviments de terres, construcció de murs de contenció, així com la formació i reparació de paviments i canalitzacions diverses. El projecte va sortir a licitació per un import de 216.211’19 €, van presentar-hi ofertes vuit empreses, i el cost es finançarà amb una part del cànon per un import total de 705.000 € que va pagar l’any 2014 el concessionari del restaurant de la cala.

Treballs de desbrossament per recuperar el Camí de Ronda

Aquesta setmana de gener s’adjudicarà l’execució d’uns altres treballs que també significaran un pas endavant en la recuperació del Camí de Ronda de Blanes al seu pas per Cala Bona. Es tracta de la neteja i desbrossament del seu tram nord amb l’objectiu que el personal tècnic pugui fer un estudi més acurat i precís sobre les obres de millora que cal fer per poder tornar-lo a obrir al públic.


D'esquerra a dreta: Salvador Tordera, Jordi Planella,
Juanjo Navarro i Miquel Lupiáñez
A finals de l’any passat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del delegat del Ministeri de Costes a Girona, Jordi Planella, van fer una visita sobre el terreny on es va concloure que aquesta seria la millor opció per continuar treballant en un projecte que compta amb el suport i la implicació del govern estatal. També els van acompanyar el regidor d’Obres Públiques, Enginyeria i Brigades, Juanjo Navarro, així com el regidor responsable de la ponència tècnica municipal d’activitats, Salvador Tordera; i caps tècnics d’urbanisme, protecció civil i enginyeria.

Dotar de major seguretat el tram nord i una nova connexió de sortida

El camí de ronda de Cala Bona va ser construït a la dècada dels anys 70 per la urbanització Cala Sant Francesc, i la seva finalitat inicial va ser la implantació d’una canonada per recollir les aigües residuals de les parcel·les adjacents a la costa. El tram nord té el seu origen a l’extrem nord-est de la platja de Cala Bona i transcorre a mitja alçada per un penya-segat costaner travessant diversos ponts i túnels.


Tram nord del Camí de Ronda de Blanes, actualment tancat al públic
L’accés a aquest camí de ronda està tancat al públic des del maig de l’any 2009 amb portes metàl·liques per impedir l’accés dels vianants, ja que el mal estat en què es troba aquest tram fa perillar la seva seguretat. Des de llavors i en l’actualitat hi ha arbres caiguts; trams sense baranes de protecció; i restes de vegetació, terra i pedres caigudes a la zona de pas, principalment producte d’esllavissades.


Les obres que s’adjudicaran aquesta setmana a l’empresa Construcciones Leinad 2001 S.L. consistiran en desbrossar i netejar aquest tram del camí de ronda a través de diverses actuacions. Així, es retirarà les restes de material natural acumulat, es talaran i trauran els arbres caiguts o a punt de caure, i s’esporgaran els arbres adjacents al camí amb branques que impedeixen el pas o a punt de caure.


D’altra banda, també es retirarà la vegetació i els arbres caiguts al talús superior, prèvia instal·lació d’una línia de vida i sanejat del talús. La zona on es concentra més vegetació es troba a la bifurcació amb les escales que connecten a la part de dalt amb el Carrer Fragata. Aquesta cruïlla està situada a uns 160 metres de l’entrada al camí de ronda des de Cala Bona, i és la sortida d’enllaç cap a munt que es vol utilitzar en el futur, un cop s’hagi restaurant tot aquest tram.


Actualment el pas per aquí és pràcticament impossible, ja que hi ha una gran quantitat de vegetació i arbres caiguts. A més a més, la reduïda amplada i inaccessibilitat del camí de ronda impedeix l’ús de maquinària, per la qual cosa caldrà prendre precaucions perquè les tasques que s’hi duguin a terme no danyin el propi camí, així com tampoc les seves infraestructures.


El termini d’execució d’aquests treballs serà d’un mes a partir que comencin, i s’han adjudicat per un import de 13.022’46 € després que inicialment es van licitar per 19.150’67 €, havent-s’hi presentat set empreses. Segons el pressupost inicial, les feines que representaran un major cost són les que tenen a veure amb la tala i retirada selectiva de l’arbrat, així com la recollida i transport manual a través del mateix camí de ronda.

Redacció del projecte de prolongació del camí de ronda per la part sud

Per últim, la darrera Junta de Govern Local de l’any passat celebrada el 29 de desembre va adjudicar a l’arquitecte Xavier Cayuela Solano la redacció del projecte de prolongació del Camí de Ronda de Cala Bona pel seu tram sud fins al Carrer de l’Ermita. Aquest altre extrem limita amb el Jardí Botànic Marimurtra i amb finques particulars, i inclourà un mirador arran de mar.


Tram sud del Camí de Ronda de Blanes a Cala Bona
Es tracta d’un nou tram de connexió situat entre l’extrem final del Camí de Ronda de Cala Bona, pel sector sud, fins la trobada amb el Carrer de l’Ermita, a la part de dalt. S’inicia en un punt arran del penya-segat i segueix en direcció a l’interior, allunant-se de la costa, fins connectar amb l’esmentat Carrer de l’Ermita. L’objectiu del projecte ja adjudicat serà donar continuïtat al recorregut del camí de ronda fins a la xarxa viària de Blanes.


La reserva de traçat que contempla el POUM és una franja de terreny d’uns tres metres d’amplada de titularitat municipal, i transcorre entre un dels laterals del Jardí Botànic Marimurtra i la banda posterior dels solars de la Urbanització Cala Sant Francesc front del Carrer de la Roca del Viver. L’adjudicatari disposa de dos mesos per a la redacció del projecte, que va tenir un preu de sortida màxim de 8.500 €, i finalment suposarà un cost de 5.000 €.
Data de realització: 01/10/2017 | Data de la darrera actualització: 01/10/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300