Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes recupera el servei d’Acompanyament i Reforç Escolar per a tots els centres educatius públics


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/30/2017 10:55:37 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes recupera el servei d’Acompanyament i Reforç Escolar per a tots els centres educatius públics

Es va haver de deixar d’oferir des de l’Ajuntament el curs 2007-2008, i ara es calcula que el podran gaudir entre 100 i 150 alumnes de primària, del cicle mitjà i superior

L’Ajuntament de Blanes ha posat en marxa un nou servei d’Acompanyament i Reforç Escolar que s’ha ofert a tots els centres educatius públics. En la presentació d’aquest nou recurs, que s’ha fet aquest mateix mes de gener amb representants de tots els centres escolars, el regidor d’Educació, Albert Sanz, s’ha mostrat satisfet que el municipi pogut recuperar aquest servei, que es calcula que podran gaudir entre 100 i 150 alumnes d’arreu del municipi.

Per dur-lo a terme, s’ha contractat una tècnica d’acompanyament i reforç als processos escolars dins del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes, a través d’una subvenció del programa Garantia Juvenil. La tècnica ha elaborat un projecte molt complet i exhaustiu que inclou els objectius i actuacions que s’encarregarà de donar personalment a les escoles públiques.

La proposta pretén donar reforç escolar a alumnes de l’etapa escolar de primària dels cicles mitjà i superior amb necessitats d’aprenentatge. Es tracta que puguin millorar el seguiment de l’etapa escolar, els canvis dels cicles i la integració escolar a l’etapa secundària. Principalment està centrada en els cursos de 3er, 4t, 5è i 6è de primària, amb edats compreses entre els 8 i els 12 anys.


A la dreta, la tècnica encarregada del servei durant la presentació
Amb la posada en marxa d’aquest en aquest curs escolar 2016-2017, Blanes recupera un servei que es va donar per darrera vegada en el curs 2007-2008. En aquest sentit, durant els anys anteriors en què ja va estar en marxa va tenir molt d’èxit i acceptació, si bé en l’actualitat la diferència és que es compta amb un projecte que recolza l’acció que es durà a terme.

Excel·lent rebuda entre els centres escolars

Les directores i representants dels centres escolars han valorat de manera molt positiva poder tornar a disposar d’aquest servei. En funció del nombre d’alumnes que hi ha a cada escola es podrà donar un servei personalitzat, garantint que tots els centres podran gaudir del nou recurs educatiu.


El regidor d’Educació ha remarcat: “Després que fa molts anys que des de l’administració pública gairebé sempre hem hagut d’estar parlant de retallades i més retallades, és un orgull poder recuperar un servei que tots considerem molt necessari”. D’altra banda, Albert Sanz també ha avançat: “Estic segur que tots els centres escolars en trauran molt bon profit, i la idea és donar-li continuïtat després que s’hagi instaurat”.

Durant la presentació del nou servei, els representants dels centres escolars ja van concretar amb la tècnica que s’encarregarà de donar el servei com s’organitzaran perquè totes les escoles puguin disposar-ne. D’aquesta manera, s’adaptarà a cada realitat i ritme de treball dels centres, cobrint 5 matins i 2 tardes per garantir alhora la qualitat d’aquest recurs en funció de la disponibilitat de la tècnica.

Objectius del servei d’acompanyament i reforç escolar

La concreció del servei en els cursos de tercer a sisè de primària s’ha fet perquè es considera que és quan comença a iniciar-se l’hàbit d’estudi de manera autònoma, a planificar-se i a gestionar el treball mitjançant l’agenda. Els alumnes han d’aconseguir que aquesta sigui la seva eina d’organització personal i d’estudi. El cicle superior, l’últim de primària, és quan finalitza l’etapa on s’incideix a desenvolupar la plena autonomia en la gestió d’estudi i presentació del material.


En aquest cicle s’han de realitzar les proves de competències bàsiques del Departament d’Educació, i els alumnes de sisè del cicle superior es preparen per a la modificació que es produirà de l’etapa de primària a secundària. En aquest procés de canvi s’hauran d’adaptar a moltes novetats en el seu entorn –nou centre educatiu, nous companys i professorat, variacions socials, etc- i, per tant, s’enfrontaran a reptes pels quals han d’estar preparats.


Per tots aquests motius, es tracta de prevenir el fracàs escolar donant suport a aquells alumnes que tinguin necessitats d’aprenentatge que podrien dificultar la continuïtat dels estudis d’ensenyament obligatori. A través del nou servei, s’afavorirà la continuïtat dels joves en estudis postobligatoris, se’ls donarà recursos en hàbits d’estudi i de treball que facilitin la incorporació de nous coneixements.

Disminuir el fracàs escolar i recolzar el pas a un nou cicle

La metodologia consistirà en la posada en marxa d’un circuit d’actuació per derivar i fer el seguiment d’intervencions dels casos. Després que professors i tutors hagin detectat els casos d’alumnes amb dificultats d’aprenentage, s’organitzaran les intervencions col·lectives o individuals en funció de les necessitats de cada grup, valorant el tipus d’esforç que s’ha d’implementar.


La responsable del servei s’ha encarregat de recopilar i elaborar tot un seguit de fitxes d’activitats de repàs de matèries, així com fitxes de tècniques d’estudi. Els resultats que s’espera aconseguir són afavorir l’aprenentatge escolar i que els alumnes passin al següent cicle sense dificultats, així com disminuir el fracàs escolar.

Segons el cens d’alumnat d’educació primària de Blanes, en el curs 2016-2017 s’han escolaritzat en les set escoles públiques 1.843 nois i noies. El centre amb més alumnes és Pinya de Rosa, amb 422, i el que en compta amb menys és Carles Faust, amb 84. La resta de centres –Joaquim Ruyra, Mossèn Joan Batlle, Napoleó Soliva, Quatre Vents i Sa Forcanera- oscil·len entre els 223 i els 326 alumnes.
Data de realització: 01/30/2017 | Data de la darrera actualització: 03/08/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300