Noticia publicada a la web el 01/31/2017 10:37:32 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
El testimoni de dos cooperants catalans amb els refugiats de Grècia tanca la Setmana de la Pau 2017
Toni Fiol i Rocío Rodríguez, de les ONG ProActiva Open Arms i Pati de Pedres, van descriure la seva experiència fent rescats i salvaments a la mar, així com als camps de refugiats grecs
Dilluns passat, coincidint amb el Dia Mundial de la No-Violència i la Pau que se celebra el 30 de gener, Blanes va posar punt i final al cicle de la 14a Setmana de la Pau amb una interessant xerrada sobre la crisi dels refugiats que es va allotjar a la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal. El tema presentat a través del testimoni de dos joves que l’han viscut en pròpia pell.
La ruta del refugi: el Mediterrani i els Camps a Grècia
Toni Fiol Benejam, de ProActiva Open Arms, i Rocio Rodríguez Murillo, de Pati de Pedres, van descriure la seva respectiva experiència. Ell rescatant i fent salvaments a la mar dels refugiats que fugen per cercar un destí millor, i ella atenent-los en els camps on s’amunteguen somnis perduts i esperances revifades pel pur instint de supervivència.
Toni Fiol i Rocio Rodríguez, durant la xerrada a la Biblioteca Comarcal Especialment crues van ser les descripcions que va fer Toni Fiol, que explicava les precàries i dures condicions del viatge que emprenen, aportant xifres prou eloqüents, com per exemple que en dos dies ell i els seus companys van arribar a salvar 6.500 persones. Les evacuacions van acompanyades d’atenció mèdica que s’ha d’extendre a gairebé totes les persones, perquè la gran majoria és el primer cop que viatgen en vaixell i estan més que marejats.
També van sorgir diverses temàtiques molt debatudes en aquest àmbit, com per exemple que les màfies organitzades -que extorqueixen els qui busquen un futur millor amb passatges venuts a preus desorbitats- envien els seus vaixells allà on saben que estan les embarcacions de rescat de les ONGs. És a dir; les organitzacions no governamentals donen un marge de seguretat a les fugides, però no serveix de res si els vaixells en què viatgen no reuneixen prou condicions.
Campanya Casa nostra, casa vostra
Per la seva banda, les vivències que va compartir Rocio Rodríguez estaven centrades en els camps de refugiats i assentaments de Grècia, on va arribar per primera vegada entre finals del 2015 i principis del 2016. La descripció del què ha viscut va recordar al públic la mateixa situació en què malviuen molts sahrauís des de mitjans dels anys 70 als camps de refugiats de Tindouf, a Algèria.
Això va suscitar una reflexió compartida pels assistents a l’acte respecte que la creixent indignació que durant els darrers anys s’ha detectat entre els joves d’aquests campaments és equiparable a la que senten els refugiats a Grècia, amb el perill que pugui acabar desencadenant en un esclat de violència. Per això, es va fer una crida a que es pugui donar una solució, que no quedi enquistat en l’oblit. Rocio Rodríguez va voler acabar la seva intervenció aportant un cert raig d’esperança entre tanta desesperació.
En aquest darrer sentit, hi ha tímids motius per ser optimistes amb la campanya d’acollida Casa nostra, casa vostra que impulsen a Catalunya més de 200 entitats de l’àmbit de la solidaritat, sindical, educatiu i cultural. El seu objectiu és reclamar a les institucions catalanes una acció decidida d’acollida i denunciar que el tancament de fronteres vulnera els drets humans, el dret internacional i els compromisos adquirits pels estats europeus.
Formant part d’aquesta campanya, d’aquí a poc més de dues setmanes -el dissabte 18 de febrer- s’ha convocat una gran manifestació a Barcelona en favor de l’acollida de persones refugiades i migrants sota el lema Volem Acollir. La mobilització sortirà a les 4 de la tarda des de la Plaça Urquinaona, i ja són més de 47.000 persones les que han signat el manifest al qual també es pot donar suport online a través del següent enllaç: https://www.casanostracasavostra.cat/signaelmanifest
Intensa 14a Setmana de la Pau de Blanes
La xerrada sobre el periple que es viu en ruta pel Mediterrani i la situació que s’acaba patint als campaments de refugiats van servir ahir per tancar els actes de la 14a Setmana de la Pau de Blanes. Organitzada per l’Àrea de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament i la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, aquest 2017 ha estat especialment intensa, amb un total de 14 esdeveniments programats.
Alguns dels actes tingut dos denominadors comuns: les desigualtats de gènere en el treball i la crisi de les persones refugiades. També ha inclòs dues activitats que no han faltat mai a aquest cicle des que es va instaurar: el lliurament dels fons als projectes de cooperació amb el tercer món i la lectura del Manifest per la Pau. Una exposició d’humor gràfic sobre les desigualtats de gènere en el treball, diverses xerrades, tallers amb interessants continguts, i una sessió especial de l’Hora del Conte a la Biblioteca Comarcal han estat altres ingredients.
Especialment interessant ha estat la Trobada Interreligiosa de Blanes que va tenir lloc a mitjans de la setmana passada, i que ha servit com a punt de partida per crear una taula amb caràcter permanent on hi seran representades les comunitats religioses que vulguin participar-hi. En la línia de la xerrada que ahir va tancar el cicle, el passat divendres 20 de gener també se’n va fer una altra que tractava la mateixa temàtica amb la ONG Acció Solidària Mediterrània, que el proper diumenge 5 de febrer ha organitzat una gala solidària a les 5 de la tarda al Teatre de Blanes per recollir donatius.