Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

200 estudiants d’arquitectura elaboren 114 projectes per desenvolupar als terrenys de l’Illa de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/02/2017 10:11:51 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

200 estudiants d’arquitectura elaboren 114 projectes per desenvolupar als terrenys de l’Illa de Blanes

Una selecció de les propostes, que representen les possibilitats de transformació d’aquest espai, estan exposades a la Biblioteca Comarcal després que ahir al vespre es va fer la presentació

El vespre d’aquest passat dimecres es va inaugurar al vestíbul de la Biblioteca Comarcal l’exposició que recull una selecció de les 114 propostes que han elaborat uns 200 estudiants d’arquitectura per dur a terme en els terrenys de l’Illa de Blanes. L’acte inaugural de la mostra, que es podrà visitar fins al proper 10 de febrer, es va completar amb una xerrada de presentació a càrrec de Moisés Gallego Olmos, responsable de l’assignatura i coordinador.


Exposició "Projectes Illa de Blanes" al vestíbul de la Biblioteca Comarcal
Aquesta interessant experiència es va iniciar el passat mes d’octubre, fruit d’un conveni de col·laboració acadèmica entre l’Ajuntament de Blanes i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). Es tractava que els estudiants fessin una reflexió al voltant dels terrenys que en el seu dia havien d’allotjar el què inicialment es va conèixer com Illa Isozaki, que havia de dissenyar l’arquitecte japonès Arata Isozaki i situada en un indret estratègic: el portal de la Costa Brava.

Estudiants d’arquitectura prenen el relleu d’Isosaki

Després que el reconegut i prestigiós arquitecte –autor, entre d’altres edificis, del Palau Sant Jordi de Barcelona- va elaborar fins a dues propostes de contingut i un primer esbós arquitectònic fa 15 anys, finalment el projecte va quedar en suspens per manca d’un promotor interessat en desenvolupar-lo, i per la crisi de la construcció que ha travessat el país els darrers anys. Tot i que aquesta darrera circumstància encara no s’ha superat, ara semblava un bon moment per a repensar possibles solucions a qüestions arquitectòniques pendents.


Dibuix d'una de les propostes
Amb aquest esperit, l’exestudiant d’arquitectura i regidor de l’Ajuntament de Blanes, Víctor Catalan, va fer de pont entre tots dos mons, sorgint la idea de fer un conveni de col·laboració acadèmica perquè els estudiants elaboressin sengles projectes com a pràctica. Del diàleg amb el consistori es va elaborar la proposta d’incloure en els projectes un petit apart-hotel, habitatges de lloguer i de venda a preus concertats, un centre comercial i locals per a entitats municipals.


Terrenys de l'Illa de Blanes, al costat de la Biblioteca Comarcal
També s’havien de recollir botigues i espais lliures aprofitant l’estructura dels antics pavellons, juntament amb un aparcament soterrat i una bossa d’espais verds. Com a una possible alternativa, hi havia la opció fer-hi un hotel de cinc estrelles, incloent serveis als baixos. L’exercici amb els estudiants venia precedit pel disseny d’un pàrquing/parc que servís com una gran bossa d’estacionament pels turistes que van a la platja a l’estiu i de zona verda i esportiva a l’aire lliure per a la resta de l’any.

Prenent aquests dos programes, es van elaborar dos grups de treball: el primer l’han composat la majoria dels estudiants, que han desenvolupat una edificació híbrida que inclou l’apart-hotel i habitatges. Per la seva banda el segon grup, minoritari però representatiu, ha desenvolupat un programa hoteler de luxe. Val a dir que el material que es presenta a l’exposició allotjada a la Biblioteca Comarcal és només una selecció en forma de maquetes i làmines del total de 114 propostes realitzades pels alumnes tot el curs de Projectes V, el quart curs dels estudiants, uns 200 nois i noies, aplegats en grups d’una o dues persones.


Exposició "Projectes Illa de Blanes"
Ara, l’Ajuntament de Blanes compta amb més un centenar de visions diferents sobre què es pot fer en els terrenys de l’Illa de Blanes, després que han hagut de seguir els criteris que se’ls van marcar inicialment, en el sentit que els equipaments públics i privats havien de generar prou recursos econòmics per auto-sostenir tot el conjunt de l’Illa de Blanes, així com per contribuir a anar pagant el deute amb l’ICF per finançar la Ciutat Esportiva.

Els resultats obtinguts evidencien les possibilitats de transformació de l’Illa de Blanes, més enllà de la viabilitat o no, dels projectes que s’hi implementin. L’acte de presentació el va encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de la tercera tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya. La regidora es va mostrar especialment entusiasmada amb el resultat de l’experiència.


Moisés Gallego, coordinador dels projectes a l'ETSAB,
durant la xerrada de presentació dels projectes
No tan sols per l’interès acadèmic que ha significat, sinó també per les interessants propostes que han sorgit, que poden ser perfectament aprofitades per desenvolupar-se: “Qualsevol grup inversor que busqui un espai emblemàtic i singular per desenvolupar un projecte a la Costa Brava, té l’oportunitat de fer-ho en el millor indret que podria trobar: a Blanes. Estem en un punt clau immillorable, en la connexió entre Europa i Barcelona, en l’inici de la Cota Brava, i amb un paisatge marí inigualable”.

Característiques generals / paràmetres dels projectes :

L’àmbit de l’àrea Portal de la Costa Brava situat al costat de l’avinguda Catalunya s’ordena mitjançant la tramitació d’un Pla de Millora Urbana per constituir un nou eix de centralitat urbana de la ciutat. S’estableix a partir de la creació d’un gran parc amb equipaments bàsics de la ciutat i un nou pol de dinamització del sector turístic hoteler del municipi, amb un centre de convencions i serveis annexes.


L’ordenació s’adequa com un gran parc urbà recolzat sobre l’Avinguda de Catalunya i constituïda com un gran passeig fins al mar, i amb les principals edificacions situades en la part final i més ample d’aquest àmbit, al voltant de la plaça urbana i final del mateix. La superfície total de l’àmbit és de 6’52 Hectàrees.
Sostre per a usos hotelers
25.000 m2
Serveis hotelers (centre convencions, spa, fitness, etc
5.000 m2
Superfície Comercial
5.000 m2
Equipaments: Edifici Serveis Ajuntament, oficines i annexes
10.000 m2
Equipaments: Auditori
5.000 m2
Total :
50.000 m2

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 02/02/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300