Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Comencen les obres d’urgència per reconstruir el mur danyat de la platja de Sa Palomera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/22/2017 09:50:15 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obres TransitComencen les obres d’urgència per reconstruir el mur danyat de la platja de Sa Palomera

Costes de l’Estat s’està fent càrrec dels treballs que estaran enllestits abans de les vacances de Setmana Santa, i que inclouran la construcció d’una petita escullera de protecció

Aquest dimecres al matí han començat les obres d’urgència per reconstruir el mur de protecció de la platja de Sa Palomera que va quedar parcialment ensorrat a causa dels darrers temporals que s’han patit a la costa de Blanes. Es tracta d’una franja de mur d’uns 31 metres de llargada que va quedar força tocat pels temporals de finals de l’any passat, i que al gener va acabar cedint amb el nou temporal que va afectar la costa catalana.


Zona de treball de les obres de reconstrucció i dotació d'una petita escullera
La continuada acció de les onades va malmetre el suport del mur, provocant que quedés sense cap estructura sòlida que el subjectés, i finalment va acabar cedint i caient sense provocar danys personals. Els darrers dies ja s’han estat fent diversos treballs preliminars per anar preparant tota la zona de cara a l’acció més contundent que s’ha iniciat avui dimecres.


D'esquerra a dreta: Salvador Tordera i Juanjo Navarro
Avui al matí a primera hora s’han acostat per veure les obres in situ el tinent d’alcalde Juanjo Navarro, d’Obra Pública, Enginyeria i Medi Ambient; i Salvador Tordera, que presideix la ponència tècnica d’activitats al consistori. Tots dos han pogut comprovar que els arranjaments compliran les expectatives previstes, i s’han interessat per conèixer la mecànica de treball que se seguirà.

Reparació del mur i construcció d’una escullera de protecció

L’actuació no es limita tan sols a reconstruir el mur malmès, sinó que inclou uns treballs més importants i decisius. Es tracta de la construcció d’una petita escullera sota el nivell del mar que garantirà que l’acció continuada de l’aigua no pugui tornar a erosionar el suport del mur. Els darrers dies ja es van començar a portar roques de grans dimensions, en una feina que ara s’intensificarà encara més.


L’actuació se centrarà en la banda oest de la platja de Sa Palomera que dóna a la sortida de la riera, i que està limitada en la part nord pel muret malmès. En aquest espai també hi transcórrer l’antic clavavagueram del centre històric de la vila, per tant és important que estigui protegit. En la zona de la platja es gratarà per fer-hi un forat profund de grans dimensions per enquibir-hi les roques que configuraran l’escullera per dotar-ho de més solidesa.

Hi haurà un doble sistema d’escullera sobre la qual es construirà un mur amb fonamentació, la sabata, i un mur de formigó armat enlloc de blocs. Tot plegat, es coronarà amb una peça de rematat similar a la resta de mur que no s’ha malmès pels temporals. D’aquesta manera, hi haurà tres principals fases: col·locació de les pedres de l’escullera de grans dimensions, la realització dels fonaments i la construcció del mur.


La part superior de l’estructura la composaran tres capes: de dalt a baix hi haurà una superfície hidràulica de 9-10 centímetres, una llosa de formigó de 15 centímetres i una capa de grava compacta d’uns 40 centímetres de gruix. La reparació s’està fent per urgència a càrrec de Costes de l’Estat, després que el cap del Servei de Costes a Girona, Jordi Planella, va visitar la zona malmesa a principis d’aquest mes de març i es va comprometre a arranjar-ho, assumint-ho íntegrament l’estat espanyol, sense que suposi cap despesa per l’Ajuntament de Blanes.


Tot i els grans volums de rocalla que s’haurà d’estar removent i anar instal·lant els propers dies -amb el conseqüent enrenou-, podria fer pensar que les obres s’allargaran una mica, des de l’estat s’ha indicat que no serà així. De fet, la previsió és que estaran enllestides abans que comencin les vacances de Setmana Santa. Pel que fa al cost que significaran, encara no s’ha comptabilitzat.


L’escullera de protecció, que anirà a la part externa de l’actuació, està formada per dues capes de rocalla de grans dimensions. En la més interior les roques són més petites, d’entre 50 i 300 kg de pes, mentre que a la banda més externa se situaran les de més grandària, d’entre 1.000 i 3.000 kg de pes. Finalment, a la part de dalt que connectarà amb el muret refet s’hi aplicarà formigó ciclopi, que farà d’unió i donarà més consistència al recolzament davanter de l’estructura.

Tancament del perímetre per seguretat

Precisament a causa de l’envergadura dels treballs que s’estaran fent durant els propers dies, s’ha instal·lat un tancament en tota la zona del perímetre per major seguretat dels vianants. D’aquesta manera, els operaris també podran treballar amb més tranquil·litat, sense haver de preocupar-se per la possibilitat que l’efecte badoc pugui provocar alguna desgràcia personal.


Amb aquest mateix objectiu, des que el temporal va acabar d’afectar l’estabilitat del mur l’Ajuntament de Blanes ja es va encarregar d’instal·lar una tanca metàl·lica per dissuadir als curiosos de moure’s pel seu voltant. El perímetre de seguretat que hi ha actualment en marxa, no afectarà l’activitat dels restaurants que hi ha situats al costat de la zona de treball.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/22/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300