Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’ambaixada de Gàmbia celebra a Blanes el seu Dia Nacional arreu de l’estat amb més de 1.000 assistents


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/25/2017 04:19:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

GAMBIAL’ambaixada de Gàmbia celebra a Blanes el seu Dia Nacional arreu de l’estat amb més de 1.000 assistents

La jornada ha començat amb un acte protocol·lari encapçalat per l’alcalde, Miquel Lupiáñez, i l’ambaixador a l’estat espanyol, Lang Yabou, acompanyats dels cònsols a Girona i Barcelona

La ciutat de Blanes ha acollit aquest dissabte la celebració del Dia Nacional de Gàmbia que ha commemorat el 52è aniversari de la independència d’aquest país. L’acte institucional ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, i l’han presidit l’alcalde del municipi, Miquel Lupiáñez, acompanyat de l’ambaixador de Gàmbia a l’estat espanyol, Lang Yabou.


Foto de grup de l'alcalde, l'ambaixador, els cònsols, el representant
de la comunitat gambiana a Blanes, regidors i regidores i convidats a l'acte
Els parlaments oficials els ha completat el representant de la comunitat gambiana a Blanes, Baba Jawo, així com el cònsol a Barcelona, Juan Antonio del Moral, i el cònsol honorari a Girona, Kabuneh Sakoli. També han assistit regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, altres càrrecs electes de poblacions del voltant.

La visita oficial de l’ambaixador s’ha iniciat a primera hora, amb una recepció privada que s’ha allotjat al despatx d’Alcaldia. Acompanyats per l’alcalde, l’ambaixador i els dos consols s’han reunit amb representants dels sectors econòmics del municipi -hostaleria, construcció, pagesia i pesca-, així com entitats de cooperació i solidaritat: Blanes per Kuwonku, Càritas Interparroquial i Blanes Solidari, entre d’altres.


Reunió amb els sectors econòmics i entitats socials
L’ambaixada de la república de Gàmbia a l’estat espanyol ha escollit enguany la vila de Blanes per celebrar el Dia Nacional de Gàmbia, que commemora la seva independència. La primera trobada estatal es va fer l’any 2014 a Banyoles i l’any següent a Balaguer. L’any passat, a causa de la crisi constitucional que va haver després de les eleccions del desembre, la commemoració es va decidir posposar fins ara, encetat ja l’any 2017.

Acte Institucional per celebrar el Dia Nacional de Gàmbia

L’acte institucional ha continuat amb un acte públic centrat en els parlaments de les principals autoritats. Ha estat en aquesta part de l’acte on han assistit regidors i regidores de l’equip de govern de les forces polítiques del municipi, així com càrrecs electes de diverses poblacions: Malgrat de Ma, Lloret, Calella i Banyoles.


Acte protocolari oficial
En el seu discurs, l’alcalde de Blanes ha remarcat: “Entre tots, Gàmbia i Blanes, s’ha pogut aconseguir una societat multicultural on el progrés, el respecte i la tolerància han estat i són els pilars d’aquest Blanes solidari, divers i complexe”. Miquel Lupiáñez ha recordat els lligams que uneixen els pobles gambià i blanenc, així com els projectes solidaris que hi ha hagut l llarg del temps, on un dels primers va ser la construcció d’una maternitat a Bureng.


Per últim, l’alcalde de Blanes ha fet referència a l’actualitat més recent del país: “Felicito de manera molt especial als ciutadans i ciutadanes de la República de Gambia per la celebració de les darreres eleccions, que han transcorregut pacíficament. I, sobretot, perquè l’alternança en el poder s’ha produït sense violència ni conflictes socials”. Aquesta part del discurs s’ha tancat amb un desig: “Us desitjo que aquesta nova etapa del vostre país sigui molt fructífera, rica en democràcia i pròspera per als gambians. Celebrem la independència de Gàmbia”.

Lang Yabou, l’ambaixador de Gàmbia, ha volgut deixar clars un parell de missatges: “Gàmbia està canviant. Per nosaltres Catalunya i Blanes sou molt importants. Aquí venim per aprendre pesca, agricultura i turisme per poder després treballar autònomament al nostre país: Nosaltres hem d’aprendre de vosaltres”. El diplomàtic africà s’ha mostrat molt agraït per iniciatives catalanes i blanenques que s’estan duent a terme al seu país, com per exemple la ONG Blanes per Kuwonku.


L'ambaixador i l'alcalde durant la reunió a alcaldia
Especialment emotiva ha estat la menció que ha fet dels seus conciutadans que perden la vida en la recerca d’un futur millor: “No volem que morin a la Mediterrània creuant-la perquè volen venir a Europa en la recerca d’un treball. Per això, necessitem que veniu a Gàmbia a invertir. El nou govern estem treballant per eliminar les pateres, per poder-los oferir en el seu propi país i, per solucionar aquest problema hem de col·laborar necessàriament”.


Un cop tancats els torns de parlament, l’alcalde ha lliurat a l’ambaixador un obsequi on es reproduïa a través de sengles peces de ceràmica amb diversos motius de Blanes: pescadors, puntaires, les drassanes on es construïen vaixells i una vista general on destaquen l’Església Santa Maria i el Castell de Sant Joan. Recíprocament, l’ambaixador de Gàmbia ha obsequiat l’alcalde amb unes escultures tallades en fusta, així com amb un llibre que també s’ha lliurat a diversos convidats a la recepció.


La celebració del Dia Nacional de Gàmbia s’ha traslladat llavors a l’esplanada de davant la Biblioteca Comarcal de Blanes, on s’han programat diverses activitats lúdiques i festives. Demà diumenge està previst que l’ambaixador de Gàmbia a l’estat espanyol agafi un vol de tornada a Madrid. Segons fonts de l’ambaixada, es calcula que han participat en aquesta commemoració de Blanes més d’un miler de persones, superant anteriors convocatòries.

Blanes i Gàmbia, dos pobles units pels llaços de la solidaritat

Fins l’abril de l’any 2011 la presència de blanencs nascuts a Gàmbia era la més nombrosa i ocupava la primera posició pel que fa al llistat de ciutadans d’origen estranger residents al municipi, amb un total de 841 persones. Actualment són 584 persones i el Marroc continua sent des de fa sis anys el país d’on provenen més persones immigrades, seguit per Gàmbia, Romania, Itàlia, Rússia, Senegal i Uruguai.


Els lligams entre els dos pobles es van estretar encara més a partir dels anys 90, amb projectes de cooperació i solidaritat realitzats a Gàmbia, i que es va iniciar amb la construcció d’una maternitat a Bureng, També es va posar en funcionament un centre de nutrició infantil a Basse en terrenys cedits per les autoritats de Gàmbia.


Un cop finalitzat, la presència de Blanes a Gàmbia va continuar amb el treball realitzat per l’entitat Blanes per Kuwkonku, liderada per Pere Gual, Roser Bitlloch i Rafael Beneyto. Tots tres, amb el suport de molts altres conciutadans, es van implantar en el municipi de Kuwonku amb un projecte inicialment agrícola, però que finalment ha esdevingut de desenvolupament integral al municipi.Data de realització: 03/25/2017 | Data de la darrera actualització: 03/25/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300