Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes consolida la seva tradició de cuina marinera amb les 1eres Jornades Gastronòmiques del Peix Blau


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/28/2017 12:36:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLBlanes consolida la seva tradició de cuina marinera amb les 1eres Jornades Gastronòmiques del Peix Blau

Es faran de l’1 al 30 d’abril, i completen les dues altres Jornades Gastronòmiques que hi haurà al llarg de l’any: el Mes de la Gamba al maig, i el Mes del Suquet de Peix a l’octubre

Les arrels marineres que té Blanes compten amb múltiples manifestacions musicals, històriques i literàries però també en l’àmbit de la gastronomia, on ja fa temps que n’és un referent. Ara, l’Ajuntament de Blanes ha volgut reforçar aquest tret d’identitat promovent un nou esdeveniment que completa el tercet de promocions en aquest àmbit per posar en valor els productes gastronòmics blanencs.


Arribada embarcació de pesca peix blau
Es tracta de les Primeres Jornades Gastronòmiques del Mes del Peix Blau, que tindran lloc de l’1 al 30 d’abril. El setembre de l’any passat es va posar en marxa com a novetat la quinzena de la gamba, que enguany passarà a ser el Mes de la Gamba de l’1 al 31 de maig. Abans, des de feia molts anys, s’havia promogut amb força èxit de participació les Jornades del Suquet de Peix de Sa Palomera, que aquest 2017 es presentaran com el Mes del Suquet de Peix de l’1 al 31 d’octubre.

14 Restaurants participen al Mes del Peix Blau de l’1 al 30 d’abril

El tret de sortida d’aquestes noves Jornades Gastronòmiques de Blanes s’ha fet avui al matí, amb la presentació que ha tingut lloc a la sala d’actes de la Confraria de Pescadors de Blanes col·laborador en l’organització. L’acte l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i ha anat a càrrec de la regidora de Promoció de la Ciutat, Turisme, Comerç i Empresa, Dafne Galvany.


D'esquerra a dreta: Dafne Galvany, Eusebi Esgleas i Miquel Lupiáñez
Els ha acompanyat Eusebi Esgleas, patró major de la Confraria de Pescadors i president de la Federació Catalana de Pesca. També han assistit representants dels restaurants que participen en les jornades, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. La iniciativa compta amb el suport del Patronat de Turisme Girona Costa Brava, així com d’institucions i empreses de la zona: la Confraria de Pescadors, el Jardí Botànic Marimurtra, la Cooperativa Conca de la Tordera, El Banyonet, els caves Laviret i Sesvernes, cervesa Popaire, l’escumós Coral Marine Sea Drink i l’Arxiu Municipal de Blanes.


Les Primeres Jornades Gastronòmiques del Mes del Peix Blau compten amb la participació de 14 restaurants del municipi amb els respectius xefs: Ca la Luci, Alicia Alonso; Can Borrell, Manel Vegas; Cava Nit, Mònica Alemany; Damajuana, Rodrigo López; Juanma, Juan Manuel Martínez; Kiku, del xef Kiku; L’Hivernacle, Eudys Gregorio; La Balma, Toni Marin; La Taverna de n’Esteve, Esteve Burcet; Mar i Cel, Acacia Caballero; Melangies, Manel de Clascà; Racó de Sa Palomera, Inés Pascual; Sentits, Òscar Vilà i Guillem Gallego; i Va de Catas, Alberto Mora.

Cada restaurant ofereix diferents tipus de menús i propostes on el peix blau és el principal protagonista, completat amb productes gastronòmics blanencs com ara vi, cava, mel o verdures. No tan sols per dinar, sinó també per fer un vermut a base de sardines, seitons o sonsos, per exemple. També hi ha elaborades composicions per satisfer els paladars més exigents, o bé plats únics que els amants de la cuina marinera podran triar entre un munt d’ofertes a preus que van des dels 6 € la més assequible, fins els 27 € la més completa.


A banda dels díptics on es recull el llistat i menús de cadascun dels restaurants, com a material de promoció s’han editat 80 davantals amb la serigrafia de les Jornades Gastronòmiques que es repartiran perquè els duguin els cuiners i els cambrers. D’altra banda, els restaurants adherits també participen en la campanya de difusió de les jornades cedint dos menús que es sortejaran a través dels mitjans de comunicació contractats.

Un producte gastronòmic revaloritzat en l’actualitat

En l’actualitat el peix blau ha experimentat una revalorització per part de la societat en general i els amants de la bona cuina en particular, després que temps enrere era fins i tot rebutjat per considerar-lo de baixa qualitat. Al ser ric en omega-3, se li han reconegut propietats que contribueixen a obtenir grans beneficis per a la salut, ja que és molt bo per evitar malalties cardiovasculars.


Per això, és recomanable que es mengi peix blau dos cops a la setmana, a banda de ser una bona font de proteïnes de qualitat. Igualment, és ric en vitamines com per exemple la D, que ajuda a fixar el calci als ossos i protegeix el cos contra infeccions. Algunes espècies de peix blau que freqüenten la llotja de Blanes i les d’arreu de Catalunya són: sardina, anxova, sorell, cavalla, alatxa, bis i voga.


A Blanes hi ha embarcacions que fan importants captures en peix blau. Es pesca durant la nit i es ven de bon matí en subhasta, aportant l’atractiu de la frescor de cada dia. És un tipus de peix que viu en aigües costaneres, i amb un gust que a molta gent agrada. A Blanes n’arriba cada dia, i la seva mida està regulada i controlada per evitar la pesca d’exemplars immadurs, vetllant així per la sostenibilitat i supervivència de l’espècie.

Una espècie apreciada històricament a Blanes

L’Arxiu Municipal de Blanes té documentades diverses referències històriques que demostren la importància i valor que des de fa segles se li dóna al peix blau en aquesta vila. La referència més antiga data de l’any 1421, amb el proverbi comparatiu “Aixi’ns ha pres com a la sardina de Blanes, que volent fugir al foch, salta de la paella e dóna en les brases”, amplificat aquell refrany tan conegut que sentencia “caure del foc per donar a les brases”.


La presència del peix a la taula blanenca i catalana està molt documentada. Les prohibicions eclesiàstiques de menjar carn en diades assenyalades n’afavoria el consum, que es disparava especialment en l’època de l’any en què ens trobem ara: per Quaresma i Setmana Santa. A les viles i llocs mariners, els mateixos pescadors o les seves famílies comercialitzaven els productes, que s’havien de vendre en un lloc net i segur, a la plaça del poble.


Anat a èpoques més recents, la pesca era a mitjans del segle XIX una de les principals fonts de riquesa de Blanes. La sardina autòctona tenia molt bona fama, i encara més si les encarregades de vendre-la eren les peixateres Xanguetes, uns personatges creats per l’escriptor Joaquim Ruyra que apareixen a la narració Vetlles d’Estiu. “Aquelles sardines devien ésser d’aigua dolça. Aquestes són altra cosa: ja m’ho sabreu dir. No n’heu emprades de millores. Són hajades as paratge més salat de sa mar salada, i si les feu amb arròs, podeu ben estalviar-hi es bitxo. Això flaire com unes flors, filla. Sardina!... Sardina de Blanes! Fresca i coenta, noes!”.

Data de realització: 03/28/2017 | Data de la darrera actualització: 03/28/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300