Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes proposa sensibilitzar i debatre sobre la situació dels refugiats amb les Jornades Solidàries del 2 al 9 d’abril


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/29/2017 11:17:53 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOBlanes proposa sensibilitzar i debatre sobre la situació dels refugiats amb les Jornades Solidàries del 2 al 9 d’abril

Sota el lema “Obrim Fronteres?” diverses entitats donen suport a la ONG blanenca “Acció Solidària Mediterrània”, que treballa en el projecte pisos per a joves refugiats a Atenes

Amb motiu de la situació inhumana que estan patint milers de persones refugiades als països balcànics, la ONG de Blanes Acció Solidària Mediterrània ha organitzat amb la col·laboració i gestió de l’Ajuntament i el suport de diverses entitats del municipi les Jornades Solidàries, que es faran del 2 al 9 d’abril. L’objectiu és que al llarg d’una setmana es creï un espai de sensibilització i aprenentatge, així com de debat i intercanvi de projectes i experiències.

S’han organitzat un total de 21 activitats que tindran lloc arreu de diferents espais de la població i abastaran un ample ventall de temàtiques i formats: cultural, formatiu, esportiu, musical, gastronòmic, etc. El punt àlgid arribarà el dissabte 8 d’abril, amb una acció de sensibilització que es farà a la platja del centre de la vila amb el lema sota el qual es presenten les Jornades Solidàries: Obrim Fronteres?.

Doble objectiu: sensibilitzar i finançar pisos per a joves refugiats a Atenes

Durant les darreres setmanes, representants de les associacions que participaran a l’experiència han treballat conjuntament amb els d’Acció Solidària Mediterrània per elaborar un munt de propostes. Es tracta de sensibilitzar tant al carrer com a les aules per poder arribar a diferents perfils de persones, transmetre la voluntat de denúncia i reivindicació que comparteixen les persones i entitats implicades.


Presentació de les Jornades Solidàries
Les jornades s’emmarquen en la problemàtica actual de la guerra de Síria i la fugida massiva de persones que busquen refugi a Europa i altres països. Volen fer visible la situació de milers d’immigrants i refugiats que també han estat i són patidores de grans dificultats per aconseguir una vida segura i digna. L’altre objectiu és finançar el projecte d’un pis per a joves refugiats a Atenes a través d’algunes activitats de recaptació que també es duran a terme a les Jornades Solidàries.

Un dels col·lectius més vulnerables de la població síria que és a Atenes és el dels joves d’entre 15 a 25 anys que han viatjat fins la capital hel·lènica sols. Van arribar-hi fugint d’una zona en conflicte, i la majoria han viscut la guerra en primera persona. Alguns fins i tot s’han vist obligats a participar-hi activament. Són persones que no compten amb cap recolzament familiar, porten la motxilla plena de dures vivències en el seu país d’origen i han emprès una fugida amb un final incert.

Acció Solidària Mediterrània i Holes in the Borders –ONG de Madrid amb la que l’entitat blanenca impulsa el projecte- han creat el projecte d’Alternativa Habitacional, que consisteix en el lloguer de tres pisos amb capacitat per a 30 persones que compleixin el perfil d’homes d’entre 15 i 23 anys que estiguin sols i vivint al carrer.


Un cop dins, han de seguir una sèrie de pautes i obligacions, sempre pensant en dignificar la seva estada i millorar el seu futur, com ara participant a unes classes d’anglès, tallers, activitats esportives, així com alimentant-se adequadament. El projecte es va iniciar al desembre amb un primer pis on hi van entrar a viure vuit joves.

Actualment tots tenen una situació legal estable, i dos d’ells ja estan en altres països de la Unió Europea. Mentrestant, es continua fent el seu seguiment i a l’espera de més recursos humans –equips de psicòlegs, psiquiatres i experts en drogoaddicció- i recursos econòmics per poder ampliar el projecte amb més joves que no tenen cap alternativa habitacional ni manera de sobreviure.

Una intensiva setmana d’activitats sota el lema Obrim Fronteres ?

Les Jornades Solidàries començaran el diumenge 2 d’abril amb una sonora batukada que sortirà des del Passeig de Mar i, després d’una cercavila, finalitzarà a la Plaça dels Dies Feiners. Aquí es farà la lectura del manifest, seguida per una actuació dels Castellers de l’Alt Maresme, els Maduixots.

La vetllada matinal conclourà amb la interpretació de la cançó Benvinguts, a càrrec d’Àlex Pérez, un tema musical que s’ha gravat a l’ESMUC. A la tarda hi haurà una sessió de Cinefòrum amb la pel·lícula Nacido en Siria, d’Herman Zin que es projectarà a la Casa del Poble. L’endemà dilluns el Casal La Cooperativa allotjarà una Taula Rodona moderada per la periodista blanenca de TV3 Fina Brunet, i que es presenta sota el títol Camí a l’Exili.

Dos dies més tard, el 5 d’abril, hi haurà una altra Taula Rodona a la Sala de Plens: De portes endins, amb els diferents agents socials que estan intervenint en projectes solidaris. Els tres darrers dies de la intensa setmana inclouran tastets del món, concerts, una caminada per a tots els públics, tallers, un sopar popular, dues exposicions a Casa Oms i l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge, així com una connexió en directe via internet amb els joves refugiats d’Atenes, entre d’altres.

Un dels punts culminants arribarà la tarda del dissabte 8 d’abril, amb un acte de sensibilització a la platja del centre de la vila. Els que hi participin ompliran de contingut les lletres que formen el lema de les jornades: Obrim Fronteres, una declaració d’intencions que es fotografiarà des del mar perquè en quedi gràfica constància. Paral·lelament, durant tots aquests dies també es treballaran diverses dinàmiques de contingut amb els alumnes de totes les escoles, instituts i cicles formatius amb diverses propostes educatives.

Entitats Organitzadores: Acció Solidària Mediterrània, AEiG Pinya de Rosa, Stop Mare Mortum, CEX Blanes, Grup Fondistes, Club Triatló, Diables Sa Forcanera, Amnistia Internacional, Ensorra’t FM, i la col·laboració i gestió de l’Ajuntament de Blanes.

Participen: Creu Roja, Open Cultural Center, Holes in the borders, La caja Máner, Grup de Teatre Jove Ralek, Blanes Solidari, Castellers de l’Alt Maresme, Colla Gegantera, ANC, Associació de Country, Labora de Lloret, Càritas Blanes, Blanes amb el Sàhara, La Garriga Guerrera/La Garriga Societat Civil, Colla de Diables Ratpenats Infernals, XQT’S Percussió, Perkutes de Canet, Colla Diablesfolls, En Joc, i Through refugees eyes.

En la música es compta amb Àlex Pérez i ESMUC, Teoria del Qua, Ojo de Buen Cubero, i PD Nanfu & Salasxuc. Els espais cedits seran: Sala de Plens de l’Ajuntament, Biblioteca Comarcal, Casal La Cooperativa, Casa del Poble, Ateneu Popular Sa Fera Ferotge i el Centre Catòlic.

Data de realització: 03/29/2017 | Data de la darrera actualització: 03/29/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300