Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La lectura d’un manifest reivindicant els drets dels refugiats enceta les Jornades Solidàries a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/03/2017 12:14:30 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La lectura d’un manifest reivindicant els drets dels refugiats enceta les Jornades Solidàries a Blanes

Fins el 9 d’abril s’han organitzat diverses activitats amb el lema “Obrim Fronteres?” organitzades per “Acció Solidària Mediterrània”, que treballa amb joves refugiats a Atenes

Aquest passat diumenge van començar a celebrar-se a Blanes les Jornades Solidàries que s’han organitzat amb motiu de la situació inhumana que estan patint milers de persones refugiades que fugen de la guerra civil i alhora internacional de Síria. Una sonora batucada a quarts de 12 del migdia va ser el tret de sortida del cicle que es viurà principalment al carrer i a les aules del municipi fins diumenge vinent, el 9 d’abril, amb el lema Obrim Fronteres?.


Cercavila amb Batucada a càrrec de 4 colels del territori
Estan organitzades per la ONG blanenca Acció Solidària Mediterrània amb el suport de diverses entitats i l’Ajuntament de Blanes. La batucada va comptar amb la participació de quatre colles del territori: els Perkutes de Kanet, els PQTS de Santa Susanna, la Colla de Diables Ratpenats Infernals de Malgrat de Mar, i els Diablesfolls de Palafolls. També els van donar suport logístic, però sense percussió, diversos membres de la Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes.


Després de transcórrer pels principals carrers del centre de la vila incloent-hi el Passeig de Mar, especialment concorregut diumenge al matí, la batucada va finalitzar a la Plaça dels Dies Feiners. La sorollosa cercavila va permetre congregar un gran nombre de persones fins al lloc on havien de continuar les activitats, i on es va instal·lar una taula informativa que incloïa venda de samarretes dissenyades per a la ocasió, presidida per una gran pancarta amb diversos lemes: Cap persona és il·legal, Blanes vol acollir, Refugees Welcome i el hashtag #UErgonya.

Manifest reivindicatiu pels drets dels refugiats i la seva dignitat

Tres membres de l’organització, entre elles la seva portaveu Marina Serra Boldú, es van encarregar de llegir el manifest que dóna sentit a les Jornades Solidàries. En primer lloc es va recordar la greu situació que s’està patint a Síria des de fa cinc anys, i que ha provocat el moviment migratori massiu més elevat de les darreres dècades, amb prop de 4 milions de persones desplaçades.


A banda de la situació de vulnerabilitat que pateixen a nivell de recursos materials, les cicatrius anímiques que provoquen haver de fugir a la recerca d’un futur millor aboquen a la desesperació a molts d’ells. Al afegir-s’hi la manca de suport que estan rebent des de la major part de països europeus, que els gira l’esquena, des d’Acció Solidària Mediterrània es reivindiquen sis accions contundents:


Lectura Manifest Reivindicatiu Jornades Solidàries
La obertura de fronteres a totes les persones que fugen de la guerra i la pobresa, recordant alhora que cap persona és il·legal; la potenciació de vies segures perquè puguin arribar a Europa en condicions, sense haver de fiar-se de les màfies; i també reivindiquen el dret d’asil tot recordant que cap vida és més valuosa que una altra. Els dos següents punts del manifest denuncien d’una banda que el procés d’acollida amb les xifres que s’havien apuntat no s’està complint, i de l’altra la hipocresia d’Europa i d’organitzacions humanitàries que no cobreixen les necessitats bàsiques, i que sembla que vulguin afavorir que tornin als seus països d’origen enlloc d’ajudar-los.


Per últim, el darrer punt del manifest reivindica un grau més de responsabilitat, i demana: “L’aturada del finançament d’armes als països en guerra: les persones refugiades fugen del terror i la misèria d’una guerra on es destrueix i es mata amb armes fabricades per empreses europees (Regne Unit, França, Itàlia i Espanya són alguns dels principals exportadors). Si realment volem transformar la situació, s’ha de posar fi als conflictes bèl·lics”.

Presentació de la cançó de les jornades i actuació castellera reivindicativa

Després de la lectura del manifest, la vetllada va continuar amb el mateix caire festiu i reivindicatiu que havia començat. En primer lloc la colla dels Maduixots, els Castellers de l’Alt Maresme, van aixecar un pilar de tres coronat per una anxaneta que sostenia una pancarta amb el conegut lema Refugees Welcome. L’anècdota va ser que l’ensenya se li va escapar de les mans massa ràpid, i per això van decidir tornar a aixecar per segon cop la construcció castellera.


Actuació Colla Castellera de l'Alt Maresme
Mentre el següent ingredient matinal es preparava, els castellers i membres de les quatre colles de diables van improvisar un ball tradicional a la Plaça dels Dies Feiners enmig dels aplaudiments del públic que seguia omplint l’indret. Finalment, va arribar el moment culminant de presentar oficialment Benvingut, la cançó de les Jornades Solidàries, interpretada pel seu compositor, Àlex Pérez.


Fa uns dies va enregistrar el tema als estudis de l’ESMUC, i ahir es va presentar en públic en format acústic, amb la veu de l’autor acompanyat d’una guitarra. També s’ha confeccionat un vídeo clip amb imatges del treball de cooperació que ja està fent a Grècia Acció Solidària Mediterrània, penjat a https://youtu.be/JD-bFyL_OQg. La primera de les Jornades Solidàries es va tancar ahir al vespre amb la projecció del documental Nacido en Siria, d’Herman Zin, que es va oferir a la Casa del Poble.


Àlex Pérez durant la presentació de "Benvingut"
Resta d’activitats de les Jornades Solidàries fins al 9 d’abril

Encara queden un bon grapat d’activitats de sensibilització i informació que formen part de les Jornades Solidàries. Tant aquest dilluns dia 3 com el dimecres dia 5 hi haurà sengles Taules Rodones a les 7 de la tarda al Casal La Cooperativa i a la Sala de Plens respectivament. Des d’aquest dilluns 3 d’abril hi ha sengles exposicions a la Sala Casa Oms del Carrer Ample i a l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge.


Més informació: https://www.facebook.com/acciomediterrania/?fref=ts

Data de realització: 04/03/2017 | Data de la darrera actualització: 04/03/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300