Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les desfilades dels Manaies de Blanes i les Processons Religioses, els actes més destacats de la Setmana Santa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/12/2017 06:59:36 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

SetmanaSanta_CreuLes desfilades dels Manaies de Blanes i les Processons Religioses, els actes més destacats de la Setmana Santa

El cicle comença dijous amb la el canvi de Capità Manaia, seguida l’endemà per la cercavila dels Manaies Iuniores, i per les dues processons religioses de divendres i diumenge

A Blanes els actes que diferencien el cicle de la Setmana Santa en relació a d’altres festivitats comencen dijous a la tarda, amb la cerimònia del canvi del Capità Manaia que enguany començarà amb una primera cercavila al barri de Mas Cremat. Més tard, el relleu es farà al veïnat de La Plantera perquè després la comitiva faci l’acostumat recorregut erràtic pel centre de la vila.


Desfilada Canvi de Capità 2016 - Fotografies: Quim Llorens
Els Manaies de Blanes estan formats per un total de 40 soldats, inclosa la banda romana de percussió i trompetes que acompanya el pas marcial de tot el recorregut, i que contribueix a donar-li a la desfilada una espectacularitat irrepetible. L’inici de la cercavila a Mas Cremat s’ha programat a les 5 de la tarda, mentre que el canvi del capità, que es farà al domicili del nou comandament entrant, s’espera que es faci pels volts de les 6 de la tarda.


L’endemà divendres els Manaies Iuniores, la nova secció d’aquesta entitat creada al 2016, protagonitzarà una cercavila que també inclourà el canvi de capità. La desfilada dels Manaies Iuniores començarà a les 12 del migdia, amb sortida des de l’Arc dels Copatrons, i una breu aturada a la Plaça Verge Maria, on es farà el respectiu relleu de comandament, el primer d’aquesta formació.


Presentació Manaies Iuniores 2016
Després la cercavila continuarà pel centre de la població i acabarà al Passeig de Mar. Per últim, el vespre del divendres els Manaies de Blanes faran l’anunci de la processó a les 9’40 de la nit a pas lleuger, i després l’encapçalaran quan surti al punt de les 10 de la nit a pas més solemne. Els soldats romans faran diverses figures en formació, com ara l’aspa o molinet, el pop, la fília índia i la cremallera.

Cartell dissenyat per l’artista internacional Quim Serrano

En general, llevat que els Manaies Iuniores faran el canvi de capità per primera vegada després que es donaven a conèixer tot just l’any passat, aquesta Setmana Santa no hi ha cap novetat destacable pel que fa al contingut i logística de tots dos esdeveniments. En tot cas en referència al canvi del Capità Manaia del divendres, val a dir que per fer-ne difusió s’ha comptat amb un destacat suport.


L’artista blanenc internacional, Quim Serrano, ha dissenyat un sobri però efectista cartell que juga amb el blanc i vermell, en especial en referència al mateix color del casc de guàrdia pretorià que figura a la base de la composició. Quim Serrano ha col·laborat desinteressadament en aquest disseny, que certament ha cridat l’atenció per la seva senzillesa, que juga purament amb el tipus de lletres combinat exclusivament amb el blanc i negre i el vermell.

Processons de Divendres Sant i del Diumenge de Pasqua

L’altra component central de la Setmana Santa blanenca són les dues processons que es fan divendres i diumenge. La comissió que les organitza està estructurada en diverses confraries, que s’encarreguen dels passos que les formen. Divendres es fa la Processó Penitencial del Sant Crist, amb quatre components: el Natzarè, el Sant Crist, el Crist Jacent i la Dolorosa.


Processó Penitencial del Sant Crist 2016
La figura més espectacular és la del Sant Crist –que dóna nom a la processó de divendres-, ja que el portant la du a pols, ajudat per dues altres persones que subjecten les forquetes. La imatge pesa uns 80 quilos i, per poder afrontar aquest repte, durant aquesta setmana s’hauran fet fins a tres assajos perquè s’acostumi a portar-la de cara a divendres. La processó surt a les 10 de la nit des de la Plaça de l’Església i fa un recorregut circular pel centre de la vila fins tornar al lloc d’origen.


Cant de l'Àngel, el moment culminant de la
Processó del Ressuscitat 2016
Dos dies més tard, el diumenge de pasqua, se celebra la Processó del Ressuscitat i el Cant de l’Àngel. A ¾ de 12 del matí surt la primera de les dues imatges, la de la Mare de Déu, mentre que a les 12 del migdia ho fa la segona figura, la del Ressuscitat. Totes dues emprenen camins diferents sortint des de la Plaça de l’Església fins que es troben a la Plaça dels Dies Feiners, on s’interpreta el Cant de l’Àngel, una tradició que es conserva a ben poques poblacions catalanes.

L’Aplec del Vilar, una tradició de 400 anys

El cicle de la Setmana Santa a Blanes compta amb una jornada festiva afegida l’endemà del dilluns de Pasqua, quan se celebra l’Aplec del Vilar. S’emplaça al Santuari situat als afores del municipi, i que dóna nom a l’aplec. Es tracta d’una tradició que es remunta al segle XVII, i s’enceta a les 11 del matí amb una primera missa seguida a 2/4 d’1 del migdia per un altre ofici religiós solemne, el central de la jornada festiva.


Aplec del Vilar 2016, amb la participació del bisbe
Enguany la missa comptarà amb la prèdica de l’homilia a càrrec de Cinto Busquet, administrador parroquial de Calella. L’Aplec continuarà a 2/4 de 5 de la tarda amb el rosari i novena a la Mare de Déu del Vilar, seguit a les 5 per una audició de sardanes a càrrec de la Cobla del Col·legi Santa Maria. Per poder anar i venir de l’Aplec del Vilar s’organitza un servei d’autocars des de la Plaça Catalunya que van fent viatges des de 2/4 de 10 del matí fins les 7 del vespre.Data de realització: 04/12/2017 | Data de la darrera actualització: 04/12/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300