Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Processó del Sant Crist enceta la Setmana Santa religiosa més solemne a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/15/2017 12:16:23 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Processó del Sant Crist enceta la Setmana Santa religiosa més solemne a Blanes

El portant de la imatge de la Creu, la més destacada, ha estat enguany Josep Ardanuy. Centenars de persones van seguir la processó, que van encapçalar els Manaies de Blanes

Si bé el cicle de la Setmana Santa religiosa va començar diumenge passat amb la Benedicció de Rams, la part més solemne arriba coincidint amb els dies festius, quan a Blanes es fan dues processons. La primera va tenir lloc ahir al vespre: la Processó Penitencial del Sant Crist, especialment intensa pel seu caràcter sobri, i que en aquesta vila es coneix també com la Processó del Silenci pel sentiment que l’envolta.


Processó del Sant Crist - Fotografies: Joaquim Llorens Garangou
Com és habitual, centenars de persones es van aplegar als carrers del centre de la vila per on va transcórrer. Públic de totes les edats, però sobretot gent gran, es van concentrar per seguir el pas de les imatges, a banda dels qui la segueixen darrera d’un dels quatre passos que la composen.


Des del 2003 abans que comenci es fa l’Anunci de la Processó a càrrec dels Manaies de Blanes. Els armats van fer el recorregut a pas lleuger, pregonant d’aquesta manera que l’acte estava a punt de començar. El so dels instruments de la banda romana, completada pel llum de les torxes trencant la nit, va preparar al nombrós públic que ja s’amuntegava pels carrers del centre històric, anunciant-los que l’esdeveniment estava a punt de començar.

Josep Ardanuy Fullana, portador del Sant Crist a la processó

Un cop fer el recorregut, els Manaies van tornar al punt d’origen, la Plaça de l’Església, i van entrar a l’interior de l’Església Santa Maria. Calia esperar l’inici de tota la litúrgia que comporta la cerimònia religiosa. El moment més intens va arribar quan el portador de la creu, la figura més destacada de la processó, va accedir a l’altar on reposava la imatge que havia de portar a pes.


Josep Ardanuy, el portant de la Creu aquest 2017
Aquest 2017 l’encarregat ha estat Josep Ardanuy Fullana, que aquests darrers dies ha pogut assajar el pes de la creu portant-la a sobre fins a tres vegades, a banda de la preparació prèvia física que s’aconsella fer. Cal fer-ho a fons, ja que la figura del Sant Crist pesa uns 90 kilos. Per això, sempre va amb dos acompanyants que duen les forquetes, i que en aquesta ocasió han estat Jordi Soley i Jordi Net.

Pocs minuts abans que comencés l’acte, Josep Ardanuy explicava que quan li van comunicar portaria la creu va ser tota una sorpresa, ja que després de tant de temps que feia que ho havia demanat, no s’ho esperava. Fa 9 o 10 anys el cor el va empènyer a demanar-ho pel delicat estat de salut d’una persona molt estimada.


També destaca que sempre ha estat força practicant de la religió catòlica, i que molts cops ha acompanyat la processó, tot i que no té cap de les quatre imatges com a favorita. Recorda l’anècdota que hi porta un ciri de mida ben gran, dels que es porten a les processons, i encara està força sencer malgrat el va comprar abans del canvi de mil·lenni, ja que li va costar 500 pessetes.


Abans d’haver estat designat com a portant de la creu, ja havia participat en un altre esdeveniment religiós destacat, ja que també va interpretar dues vegades el Cant de l’Àngel, que caracteritza la Processó del Ressuscitat que es farà el proper diumenge. Llavors tenia 12 i 13 anys, i actualment en compta amb 50.

La imatge de la Creu, la que genera més expectació

La imatge de la Creu és la més antiga i venerada de la Setmana Santa blanenca, i es va estrenar en la processó de l’any 1940. Els noms dels aspirants a dur-la queden anotats en una llibreta que conserva en secret una única persona que també s’encarrega de tenir cura de la formació dels portadors. Se segueix un estricte ordre d’inscripcions i fins la mateixa nit de Divendres Sant, quan la imatge esdevé el centre de la processó penitencial, no es desvetlla la incògnita de qui és.


El so de la percussió de la banda dels Manaies de Blanes va acompanyar el portant en el moment de carregar la imatge, enmig d’un silenci sepulcral. A banda del Sant Crist, els altres tres passos que completen la processó són el Natzaret, el Crist Jacent i la Dolorosa. Cadascun dels passos el vetllen les respectives confraries, que l’any passat van estrenar els nous penons, l’estendard que les identifica i que es llueix dut per un o una portant que precedeix tant el pas de la imatge com el dels diferents fidels que la segueixen.

Altres components de la Processó de Divendres Sant

La Processó Penitencial del Sant Crist la van encapçalar els Manaies de Blanes, que es van anar aturant en diversos trams per dibuixar diverses figures i formacions militars, com ara l’aspa o molinet, el pop, la fila índia i la cremallera. Com és habitual, al llarg del recorregut de la processó s’hi van aplegar centenars de persones, a banda de la multitud de penitents i fidels que van acompanyar cada pas al seu darrera, ja que és tradicional que cadascú ho faci en una de les imatges determinades.


Tampoc no van faltar els membres de la Capella Santa Cecília, que es van situar darrera del pas del Natzarè per interpretar peces religioses, entre elles la del Miserere, que va escriure el blanenc d’adopció Mossèn Joan Batlle. L’altre ingredient musical el van aportar els membres de la Banda del Col·legi Santa Maria.


La processó va fer el mateix recorregut que ha enfilat aquests darrers anys: va baixar pel Carrer Nou, va seguir pel Carrer Ample, Passeig de Dintre, Carrer Muralla, Carrer Raval, Plaça Mossèn Joan Quer i tornada a la Plaça de l’Església per entrar de nou a la parròquia.

Data de realització: 04/15/2017 | Data de la darrera actualització: 04/15/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300