Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El debat sobre territori, càmpings i turisme omple el Teatre de Blanes de gom a gom


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/20/2017 10:54:14 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOEl debat sobre territori, càmpings i turisme omple el Teatre de Blanes de gom a gom

La setmana vinent, el 27 d’abril, es portarà a l’aprovació del plenari la modificació del POUM, que inclou la regularització d’alguns càmpings, el tema de fons que ha motivat l’acte d’avui

El Teatre s’ha omplert aquest vespre de gom a gom, pràcticament fins omplir les 400 localitats disponibles, per participar al Debat Públic organitzat per l’Ajuntament de Blanes. L’objectiu era parlar sobre territori, càmpings i turisme, motivat pel tema de fons que durant els darrers mesos ha centrat el debat polític municipal.


Entrada al Teatre de Blanes, pocs minuts abans de començar el debat
Bona part dels assistents lluïen un adhesiu que s’ha estat repartint a l’entrada al Teatre minuts abans que comencés l’acte. Les enganxines duien un missatge reivindicatiu prou clar: ‘Jo vull la legalització dels Càmpings’. De fet, quan la segona part del debat s’ha obert a la participació del públic, les intervencions que han aixecat més aplaudiments han estat les que reclamaven justament això.


Una de les preguntes que ha aixecat una ovació més llarga ha estat la de la Vanessa, que ha interpel·lat respecte qui està impedint que es pugui dur a terme aquesta regularització. Aquesta intervenció s’ha pronunciat en la mateixa línia en què pocs minuts abans també ho havia fet en Julio.


Una de les intervencions del públic
Al principi del torn al públic, l’Aitor també ha comparat aquesta situació amb la que l’any passat es va viure amb el perill de tancament de l’antiga SAFA, demanant que hi hagués el mateix respecte pels treballadors dels càmpings, igual que s’havia fet amb els de la factoria tèxtil. Altres intervencions han criticat l’estat en què es troba l’Avinguda Vila de Madrid, a la zona turística, o bé recordar que alguns dels càmpings estan en zona inundable i els prejudicis que causa en els pagesos l’activitat d’aquests establiments.

Aprovació de la revisió del POUM d’aquí a una setmana

Precisament d’aquí a una setmana, el 27 d’abril, la sessió plenària del mes d’abril portarà a l’aprovació inicial la modificació del Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM). La nova normativa inclou la regularització d’alguns càmpings que no s’ajusten a la normativa des de fa 20 anys, al haver ampliat les instal·lacions en terrenys que no tenen aquests usos.


D'esquerra a dreta: Marc Romero, Esteve Corominas i Xavier Martín
Per parlar d’aquest tema finalment s’ha comptat amb dos únics ponents. Un d’ells ha estat Esteve Corominas, urbanista i redactor del POUM de Blanes de l’any 2010, així com de la modificació que s’ha treballat els darrers mesos. L’altra ha estat Xavier Martín, un arquitecte que actualment està redactant la tesi doctoral Arquitectura del turisme informal. El càmping com a model d’ocupació temporal al paisatge mediterrani.


Per organitzar i moderar el debat s’ha comptat amb l’equip de periodistes del programa Es Dijous: Marc Romero –que ha fet de conductor de l’acte-, Valentí Hinarejos i Jordi Grau. Abans d’entrar en matèria, s’ha projectat un vídeo que recordava els orígens de la industria turística a Blanes –durant els anys 60-, i més concretament els primers càmpings que es van posar en marxa: Costa Blava, S’Abanell i Blanes.

En el vídeo també s’ha recordat que, d’ençà de la dècada dels anys 90, els usuaris dels càmpings han deixat de ser gent amb escassos recursos econòmics que no podien pagar-se un hotel. Avui dia són amants de la natura que volen viure un contacte més directe, i per això els establiments s’han especialitzat en un tipus de turisme diferent al de fa més de mig segle.

Natura, càmpings i activitat econòmica

Després del vídeo introductori, la primera part del debat ha quedat centrada en sengles exposicions dels dos ponents en relació a les seves respectives especialitzacions. En aquest sentit, han estat especialment interessants les aportacions que ha fet Esteve Corominas en relació als canvis que s’han introduït en el nou POUM que es vol portar a aprovació en la propera sessió plenària.


Una de les novetats que ha avançat l’arquitecte urbanista ha estat que el nou pla urbà afegirà 115.000 m2 de zones verdes en relació a les actualment existents. El nou POUM revistat és fruit de dos anys de treball previ, que també han inclòs la celebració de sengles sessions participatives.

Per això, al debat d’avui s’ha recordat que en les conclusions d’aquesta jornades participatives se’n van recollir 4 en relació als càmpings després que es sentenciava que calia potenciar el turisme com un dels motors econòmics més importants de Blanes. També es referenciava que en aquests moments el turisme del municipi es basa principalment en els càmpings, i es destacaven 4 opinions respecte què fer aquests elements :

1.- Cal potenciar-los
2.- Cal reduir els càmpings, recuperant la zona que ocupen com a zona agrícola
3.- Cal revisar la normativa dels càmpings (consum de sòl)
4.- Facilitar la transformació de càmpings en hotels (espais lliures grans, piscina,...)


Per la seva banda, Xavier Martín ha presentat la seva pròpia visió sobre el tema a debat, explicant que ell entén els càmpings com un element de preservació del paisatge natural, destacant que aquests tipus d’establiments són més sostenibles des d’un punt de vista mediambiental que no pas els hotels. D’altra banda, també ha remarcat que, fruit de l’estudi que està realitzant, ha pogut comprovar que aquests darrers dos anys el model de càmpings està canviant de manera vertiginosa, entenent-los com una manera de poder preservar l’entorn natural.

Capacitat de places turístiques a Blanes

Les dades aportades per Esteve Corominas també han estat especialment interessants quan s’ha aprofundit en un altre aspecte: si cal potenciar o no la capacitat de les places turístiques, així com si el municipi vol apostar o no per aquest sector econòmic. Un altre tema tractat ha estat si l’interès econòmic per mantenir una determinada activitat pot justificar o no l’impacte que pugui significar.

1.- Dades actuals sector turístic

HOTELS: 11 hotels amb un total de 3.162 places
CÀMPINGS: 12 càmpings que ocupen 52 has., que suposen 10.872 places

8,2 has. correspon al càmping El Pinar
6,9 has. estan sense autorització administrativa (llicència).

2.- Dades resultants del POUM sobre la capacitat del sector turístic.

HOTELS:
Actualment: 3.162 places
Dins actual zona càmpings: 4.500 places
En altres parcel·les: 1.200 places
Total: 8.962 places

CÀMPINGS: El POUM preveu la reducció a 37,5 has., que suposen 7.125 places

Els llocs de treball, el medi ambient, i el futur model del municipi marcat pel Pla de Màrqueting aprovat recentment han estat altres qüestions que també han sortit al llarg del debat. Finalment, l’acte s’ha tancat amb un torn de precs i preguntes obert al públic assistent, entre els quals s’hi comptava un bon nombre de famílies i treballadors de càmpings del municipi.


L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, així com la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, i altres membres de l’equip de govern han assistit igualment a l’acte asseguts entre el públic. Altres grups polítics que també han assistit han estat els regidors de Ciutadans i el Partit Popular. Per contra, no ha assistit al debat cap representant d’ICV-EUiA, Batega per Blanes i la CUP.

Aquests tres grups polítics no han comparegut al Teatre de Blanes a conseqüència que, segons han explicat en nota de premsa, l’equip de govern no va voler ampliar la participació d’experts que discrepessin de la postura oficial del POUM.Data de realització: 04/20/2017 | Data de la darrera actualització: 04/20/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300