Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra per primera vegada un ple presidit per escolars del municipi


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/03/2017 12:56:54 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EscutLat_VermellBlanes celebra per primera vegada un ple presidit per escolars del municipi

Es tracta del recurs educatiu ‘Fem una sessió del Ple Municipal’, i l’han protagonitzat alumnes del Col·legi Santa Maria. També n'han assistit de l’Escola Ventijol i de l’Institut Sa Palomera

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes ha allotjat avui al matí un esdeveniment pioner, ja que encara no s’havia fet d’ençà que es va recuperar la democràcia o, fins i tot, en tota la història del municipi. S’ha celebrat una sessió plenària protagonitzada per alumnes de la vila que, per unes hores, s’han posat en la pell dels polítics de Blanes. Han fet propostes, les han debatut i votat i, finalment, han escoltat els precs i preguntes del públic.


Ple Municipal Escolar
Els nois i noies que s’han encarregat d’estrenar aquesta experiència són alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Santa Maria, que han representat una sessió plenària assumint els diferents rols que es necessiten. Així, la Kristine ha exercit d’alcaldessa, mentre que 10 companys i companyes han fet de regidors i regidores a l’equip de govern.

A l’oposició hi ha hagut 10 edils més, dividits en 4 grups polítics: el partit blau, el vermell, el groc i el verd. Per últim, també hi havia un secretari i un interventor de l’Ajuntament, que també tenen la seva funció específica en els plenaris. Un cop tancada la sessió, igual que també es fa en la realitat, s’ha obert un torn al públic assistent perquè pogués fer els precs i preguntes.


Votació del plenari
Els alumnes que s’han encarregat de preparar aquesta darrera part han estat els de l’Escola d’Educació Especial Ventijol, que ha adreçat dues qüestions a l’equip de govern. Val a dir que també han assistit com oients estudiants de l’Institut Sa Palomera, ja que seran els propers en protagonitzar una sessió plenària escolar.

Recurs Educatiu ‘Fem una Sessió del Ple Municipal’

L’experiència forma part de la 50a de propostes que cada any elabora el Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes, que s’emmarquen en la Guia de Recursos Educatius que es posa a disposició de tots els centres escolars. Més concretament, es presenta sota el nom Fem una Sessió del Ple Municipal, i aquest curs 2016-2017 ha estat la primera vegada que s’ha ofert.

S’ha encarregat de preparar aquest nou recurs educatiu el Departament d’Alcaldia de l’Ajuntament de Blanes, i està adreçat a alumnes de 3r i 4t d’ESO que vulguin conèixer el funcionament del plenari municipal. Des de la redacció de l’ordre del dia, passant per l’exposició dels punts a tractar, el debat següent i la votació.


D’altra banda, també han après d’una manera didàctica els drets i les facultats de les entitats i ciutadans en general per intervenir en el plenari, així com el dret de propostes i dret d’intervenció. Durant un mes i mig, els alumnes del Col·legi Santa Maria ajudats per la seva professora, Conxita Palanques, han preparat tots aquests detalls per culminar en una activitat que s’ha allargat prop d’una hora i mitja.

Han identificat els diferents moments d’un plenari, amb una part resolutiva i una altra de control, així com el protagonisme que hi tenen de l’equip de govern i de l’oposició. També han conegut les tasques internes de la Secretaria i la Intervenció municipals, han identificat l’entorn que envolta el plenari, així com la seva capacitat per influir en el posicionament dels grups municipals sobre un determinat tema.


Salutació de benvinguda de l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez
Per la seva banda, els alumnes de l’Escola d’Educació Especial Ventijol, que han intervingut al final del ple, han plantejat justament una mostra de cadascuna de les parts de què consta: un prec i una pregunta. Han demanat que es netegi la zona boscosa que hi ha darrera el centre escolar i han preguntat si l’equip de govern té previst fer espais públics habilitats per escoltar música.

Propostes dels escolars en temes d’Educació, Esports, Joventut i Civisme

Els alumnes han preparat un ordre del dia basat en quatre grans àrees: Educació, Esports, Joventut i Oci, i Civisme. Respecte aquests apartats, han presentat propostes molt específiques en cadascuna d’elles, demostrant que certament han treballat força en qüestions molt variades. En total, s’han fet 10 propostes sumant les presentades en cada àrea de govern.

En Educació se n’han fet tres, i potser la més exemplar ha estat la de posar en marxa una Campanya Anti-Bulling que inclogui la creació d’una oficina física on les víctimes puguin trobar assessorament, així com un telèfon de contacte. Les altres dues propostes s’han referit d’una banda a demanar més recursos perquè els estudiants puguin preparar-se i escoltar experiències reals per enfocar millor el seu futur professional i/o acadèmic.


L’altra es referia a poder fer més sortides culturals o més pràctiques per poder millorar el seu aprenentatge. Formant part d’aquesta darrera proposta, també s’ha aprovat l’esmena de l’oposició d’oferir subvencions a aquells alumnes amb pares/mares amb rendes baixes o problemes econòmics que no se les poden permetre.

Les quatre següents propostes corresponien a l’Àrea d’Esports. S’ha plantejat donar-li un nou us a l’antic pavelló municipal, posar un bus gratuït pels menors de 18 anys que utilitzen la Ciutat Esportiva, deixar oberts els camps de gespa municipal pera a la utilització de la ciutadania i oferir activitats extraescolars gratuïtes als centres educatius. Igualment, s’ha aprovat l’esmena de l’oposició de transformar els antics camps de futbol d’Els Pins i altres espais buits en pistes esportives polivalents que no necessitin d’un gran manteniment.

En l’àrea de Joventut i Oci hi ha hagut tres propostes: promoure la mútua coneixença entre el jovent blanenc amb trobades i sortides interescolars entre instituts del municipi; incrementar les activitats de temps lliure per a la gent jove (concerts, gimcanes, festivals, etc); i obrir gratuïtament l’ús de l’antic pavelló d’esports. Aquesta darrera, més elaborada, plantejava la possibilitat de fer-hi una discoteca mòbil els dissabtes a la nit, on els joves puguin trobar-se per passar una estona entretinguda, sense implicar que s’hagi de consumir alcohol o substàncies estupefaents.


Els 21 regidors i regidores escolars acompanyats de Miquel Lupiáñez,
Àngel Canosa i Dolors Rubio
Per últim, en Civisme s’han fet tres propostes. Les dues primeres han estat deixar espais públics per qui vulgui fer graffitis i netejar de forma periòdica el fons marí, així com les platges i cales. La tercera proposta ha estat la creació d’un Parc de Gossos per millorar la neteja de carrers amb la instal·lació de diversos pipi-can. En aquest darrer punt, s’ha aprovat l’esmena de l’oposició de construir un parc de jocs per a gossos com n’hi ha a d’altres municipis.

Un cop acabada la sessió plenària, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del segon tinent d’alcalde, Àngel Canosa, i de la regidora d’ICV-EUiA, Dolors Rubio, han agraït als escolars el seu interès per conèixer el funcionament d’aquest òrgan de treball decisori. D’altra banda, s’ha obert un improvisat i animat torn de preguntes que finalment s’ha tancat amb una fotografia de grup dels 21 regidors i regidores escolars, així com de la resta de companys i companyes.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 05/03/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300