Noticia publicada a la web el 07/01/2017 11:04:14 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Una delegació de Blanes assisteix al 27è Concurs de Focs Ciutat de Tarragona
Les dues ciutats impulsen el projecte ‘Els Focs Artificials de Catalunya’, un element més del patrimoni cultural, per donar projecció als dos únics certàmens internacionals que hi ha
Tot just fa 15 dies, els Ajuntaments de Blanes i Tarragona, amb el suport del Departament de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, donaven a conèixer el projecte en comú en què porten més d’un any treballant: els Focs Artificials de Catalunya. Amb l’objectiu de reivindicar el paper dels castells pirotècnics com un signe d’identitat del país, els dos municipis van trobar aviat les necessàries sinèrgies per sumar esforços, comptant amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya per donar contingut i continuïtat a la idea.
La delegació blanenca amb tècnics de l'Ajuntament de Tarragona
i experts pirotècnics Seguint aquesta línia de treball, una delegació de la Comissió Tècnica de Focs de l’Ajuntament de Blanes va assistir ahir al vespre al 27è Concurs Internacional de Focs Ciutat de Tarragona, que s’està celebrant del 28 de juny fins avui mateix, 1 de juliol. Igual que a Blanes, l’espectacle pirotècnic s’enceta a 2/4 d’11 de la nit, i ahir va ser precisament el torn de l’única empresa estrangera que hi participa enguany, la Martarello SRL, d’Arquà Polesine, Itàlia.
La delegació blanenca la van encapçalar Quique Pérez, membre de la Comissió Tècnica de Focs, acompanyat de Teresa Baltrons, de l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes. Representants de l’Ajuntament de Tarragona, encapçalats pel tècnic de Festes tarragoní Xavier González, els van fer de cicerone al llarg de la jornada. En primer lloc, van visitar la zona de llançament dels efectes pirotècnics, que s’instal·len a la punta de la Platja del Mirador, on s’alça el Fortí de la Reina.
Zona de dispar, amb la badia de Tarragona al darrera Allí van poder parlar amb els tècnics de l’empresa que concursava ahir, la italiana Martarello, d’Arquà Polesine, així com els de la que ho farà la nit d’avui dissabte, Accitana Maria Angustias. Totes dues, però en especial la segona que ha estat guanyadora del premi del concurs de Blanes en tres edicions consecutives, coneixen abastament l’art de disparar focs en aquesta localitat gironina. Per això, Quique Pérez i els representants de les dues pirotècnies aviat van recordar experiències viscudes, afegint-s’hi tècnics d’altres empreses i experts com ara Mikel Pagola, que fa dos anys va donar suport al concurs de Blanes.
Participació al programa especial del Concurs de Focs a TAC 12 TV
Abans que comencés l’espectacle pirotècnic del certamen tarragoní, el representant de la Comissió Tècnica del Concurs Internacional de Focs de Blanes va participar en un programa especial de TAC 12 TV. Amb motiu del 27è Concurs Internacional de Focs Ciutat de Tarragona TAC 12, la televisió pública de les comarques del Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca del Barberà, està oferint per segon any consecutiu emissions especials en directe que comencen a les 10 de la nit, mitja hora abans que s’encetin els espectacles pirotècnics nocturns.
Programa de TAC 12 TV. D'esquerra a dreta:
Quique Pérez, Javier Galan i Roser Marquès Conduit per la periodista Roser Marquès, el set d’emissió està instal·lat sobre la Platja del Miracle, i cada dia compta amb destacats convidats. Aquest passat divendres l’entrevista especial la va protagonitzar Quiqué Pérez. El contingut es completa amb les aportacions d’un dels membres de la coneguda Pirotècnia Igual, Javier Galan, que comenta qüestions tècniques del Castell de Focs que es fa cada nit, i amb les impressions que recull entre el públic que s’aplega a la platja el periodista Jordi Vinyoles.
Durant l’entrevista, el representant de la Comissió Tècnica de Focs de Blanes va destacar les similituds i diferències dels dos concursos internacionals, on la població gironina compta amb una dilatada experiència en l’art de dibuixar en el cel nocturn, a través dels 47 anys del certamen pirotècnic. Una de les principals diferències és que el certamen tarragoní no coincideix amb la Festa Major com a Blanes.
Espectacle de la Pirotècnia Martarello, d'Itàlia Tampoc no coincideix el nombre de dies que s’allarguen els respectius concursos: a Blanes són 5 dies, i a Tarragona 4 dies. Sigui com sigui, però, el què no es diferencia és l’entussiasme del públic quan celebra els efectes que més els agraden o l’elegància dels dissenys reblats per colors que cada vegada són més purs gràcies a l’evolució en la fabricació d’artefactes pirotècnics.
El programa especial, que va incloure l’emissió del castell de focs, es va tancar amb una valoració dels dos especialistes en focs. Després d’aquesta visita, els respectius representants de Tarragona i Blanes han quedat emplaçats per a la següent cita que els espera, el 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava que tindrà lloc en aquesta vila gironina del 22 al 26 de juliol, d’aquí a tres setmanes.