Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici homenatjarà el Girona FC cada nit


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/06/2017 12:00:29 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici homenatjarà el Girona FC cada nit

Avui s’han presentat les principals novetats del concurs a l’Ajuntament de Girona, amb qui Blanes ha renovat el conveni de col·laboració, igual que amb Lloret de Mar

L’Ajuntament de Girona ha allotjat avui al matí la presentació del 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que tindrà lloc a Blanes des del dissabte 22 fins el dimecres 26 de juliol. Per segon any consecutiu, s’ha escollit Girona per fer una de les presentacions que s’han programat per donar a conèixer les principals novetats al voltant de l’esdeveniment més destacat que organitza l’Ajuntament de Blanes.


Albert Robert, Eva Palau i Quim Torrecillas
amb el cartell del 47è Concurs Internacional de Focs d'Artifici
Una de les principals raons és que en aquesta nova edició els focs de Blanes retran homenatge al Girona Futbol Club, l’equip que en la temporada que acaba de finalitzar ha aconseguit un somni llargament esperat i treballat: pujar a primera divisió. Per aquest reconeixement, els tres avisos que es dispararan cada nit abans que comencin els espectacles de focs d’artifici es faran amb efectes pirotècnics de color vermell i blanc, els mateixos que identifiquen l’equip gironí. Els coets pujaran fent una estela de color vermell i esclataran en blanc.

D’aquesta manera, s’estreny encara més el lligam entre les dues poblacions que van iniciar fa sis anys amb la signatura d’un conveni de col·laboració. L’any passat, la veïna població de Lloret de Mar també va firmar un acord similar amb el consistori blanenc. D’aquesta manera, els millors espectacles que guanyin el concurs de Blanes també es podran gaudir a Girona i Lloret.

Els convenis signats contemplen que, a banda del premi en metàl·lic, la pirotècnia classificada en el primer lloc també guanyarà tres contractes: per fer un castell de focs a les Fires de Sant Narcís de Girona aquest 2017, a la Festa Major de Santa Cristina l’any 2018 a Lloret de Mar, i participar de nou al concurs de Blanes l’any següent.


La presentació l’han encapçalat l’alcalde accidental i regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, Quim torrecillas, acompanyat de la regidora delegada de Dinamització del Territori de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, i del tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Lloret, Albert Robert.

També han assistit membres de la Comissió Tècnica del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, que s’encarreguen dels principals aspectes a tenir en compte, conjuntament amb el Departament de Cultura i Festes

Més incentius per a les pirotècnies participants

La signatura dels convenis amb les dues poblacions gironines de referència significa un doble incentiu a dues bandes: Lloret i Girona tenen garantit un espectacle de qualitat a càrrec de pirotècnies de prestigi pel dia més destacat de les respectives festes, i les empreses tenen un valor afegit al premi en metàl·lic. Tant Girona com Lloret disposen d’un topall de 15.000 € per disparar els castells de focs, mentre que a Blanes cada pirotècnia que participa al concurs rep 19.000 €.

Pel que fa als premis, aquest 2017 s’ha incorporat una destacada novetat: l’augment de guardons del festival, que passarà a tenir un segon premi. La pirotècnia que guanyi el primer premi rebrà els mateixos 6.000 € que s’atorgaven fins ara, mentre que la segona classificada en rebrà 2.000 €. D’altra banda, l’empresa guanyadora també rep un trofeu que reprodueix l’espai natural des d’on es llencen els focs, la Roca de Sa Palomera, realitzada per l’artista Quico Ros.


El pressupost del 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici és de 126.000 €, dels quals 95.000 € corresponen als pagaments a les empreses participants per cadascuna de les cinc nits de dispar. La resta són despeses d’organització, així com les dotacions econòmiques dels trofeus del Concurs de Focs, així com del Concurs de Fotografia que organitza l’Ajuntament de Blanes amb el suport de l’AFIC, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes.

En aquest sentit, enguany s’ha perpetuat la col·laboració de l’entitat fotogràfica per triar la imatge que identifica la 47a edició del certamen. Es tracta d’una instantània disparada pel fotògraf David Lozano Marco, que va concórrer al 22è Concurs Fotogràfic Festa Major de Blanes l’any passat.

Pirotècnies de prestigi multi-premiades

La Comissió Tècnica del Concurs de Focs de Blanes ha elaborat un cartell de prestigi, amb empreses que han estat guanyadores de sengles concursos internacionals en més d’una ocasió. S’han seleccionat tres pirotècnies espanyoles i una d’estrangera que prové de França, i que debuta per primera vegada al concurs precedida pel prestigi que ha assolit en molt poc temps.


Llevat d’aquesta última, el públic blanenc coneix abastament les altres quatre empreses participants, que rivalitzaran per endur-se el primer o segon premis, sobretot partint de l’experiència de conèixer quins són els selectius gustos dels espectadors i la comissió tècnica. En especial la Pirotècnia Hnos. Ferrández, que ja va guanyar a Blanes al 2011 i l’any passat va desbancar la que havia estat tricampiona els darrers anys amb un espectacle rotund i ovacionat per tothom.

DiaPirotècnia ParticipantProcedència
Dissabte 22 de juliolPirotècnia VulcanoMadrid
Diumenge 23 de juliolPirotècnia TomàsValència
Dilluns 24 de juliolPirotecnia Hnos. FerrándezMurcia
Dimarts 25 de juliolRéfie Fêtes Pyrotechnie HarnesFrança
Dimecres 26 de juliolPirotècnia PabloAstúries

El veredicte l’emetran els 8 membres de la Comissió Tècnica i els 50 que composen el Jurat Popular. Com és habitual, el 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava es llençarà cada nit des de la platja de la Roca de Sa Palomera a les 22’30 h.

Els Focs de de Catalunya, un element més del patrimoni cultural immaterial

Una altra novetat d’enguany és la feina conjunta que han iniciat els Ajuntaments de Blanes i Tarragona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, per promocionar i donar projecció als dos únics concursos internacionals de Catalunya. L’objectiu és reivindicar el paper dels castells de focs com un signe d’identitat del país, un element més del patrimoni cultural immaterial, alhora que també funciona com a recurs per al desenvolupament local i una marca molt potent i única al territori.

La més veterana és Blanes, amb gairebé mig segle de trajectòria del concurs i més d’un segle d’història en l’art d’organitzar castells de focs per culminar les seves festes. Enguany la població gironina compleix 47 edicions, mentre que Tarragona va tancar dissabte passat la 27a edició del respectiu certamen. El què busquen les dues poblacions agermanades per la seva passió pels espectacles pirotècnics és lluitar per reforçar la projecció turística dels respectius territoris a través de criteris lúdics i culturals: Blanes a la Costa Brava i Tarragona a la Costa Daurada.


Per això, es vol crear una imatge de marca i posicionar el projecte per tal de desenvolupar un treball cultural singular, que fins ara no comptava amb cap precedent a nivell estatal ni europeu. La feina conjunta de Blanes i Tarragona vol permetre donar una major visibilitat als respectius concursos, alhora que es guanya en prestigi i projecció.

Una altra línia en què s’està treballant conjuntament amb el govern català és establir algun tipus de premi que pugui unificar les dues poblacions. S’estan plantejant diverses fórmules perquè aquest lligam sigui encara més sòlid i perdurable. Els coneixements adquirits al llarg dels anys s’espera que no tan sols serveixin per compartir experiència, sinó també per enfortir encara més el prestigi adquirit.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/06/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300