Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El bullying, l'assetjament escolar, tema de la primera de les quatre nits del 8è Docus a la Fresca de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/01/2017 02:26:40 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLEl bullying, l'assetjament escolar, tema de la primera de les quatre nits del 8è Docus a la Fresca de Blanes

El cicle de cinema compromès i gratuït, que completa cada sessió amb un debat, es farà totes les nits de divendres, els dies 4, 11, 18 i 25 d’agost a les 10 de la nit, a la Plaça Verge Maria

Per vuitè any consecutiu, les nits d’estiu del mes d’agost compten a Blanes amb una proposta que, si més no, atrau des de diferents punts de vista. Es tracta del cicle Docus a la Fresca, sessions de cinema compromès que, com el seu nom ja indica, s’ofereixen a l’aire lliure. Com ja és habitual, s’han programat tots els divendres del mes d’agost, de manera que enguany tindran lloc els dies 4, 11, 18 i 25 a partir de les 10 de la nit a la Plaça Verge Maria, al nucli històric de la vila.


Sessió de 'Docus a la Fresca' 2016 - Fotografies: Javier Calvete
Són de caràcter gratuït, i inclouen diverses propostes de cinema documental amb temàtiques de caire social on, de manera transversal, es tracten problemàtiques, realitats i fets que poden interessar tothom, un públic prou ampli, ja que afecta la societat en general. Està organitzat per l’Associació Cultural La Focal amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i diverses empreses i productores. Després de cada projecció s’obre un debat que compta amb convidats relacionats tant amb la temàtica com amb la pel·lícula visionada, la qual cosa també contribueix a conferir-li un ingredient afegit d’interès, tal com ja ha quedat demostrat al llarg de les set anteriors edicions.


Però, no val a badar, perquè es tracta d’una proposta diferent i atractiva pel seu format i emplaçament, també pot arribar a ser incòmoda pels temes que s’hi tracten. Materials audiovisuals que expliquen i exposen aspectes que aquesta societat accelerada -informada i desinformada alhora sovint per una mala utilització d’algunes xarxes socials-, que no té prou temps per aturar-se, reflexionar, prendre consciència i actuar.

El Bullying i les seves terribles conseqüències per encetar el cicle

La primera nit dels Docus a la Fresca que arrencarà el proper divendres, 4 d’agost, proposa una temàtica de plena actualitat, el bullying, l’assetjament escolar, a través de dos films. El primer és Crònica d’un accident, un curtmetratge de ficció rodat al 2015 i signat per Pol Borrell, que narra com un cas de bullying acaba desencadenant un accident de trànsit. Un grup d’amics que han finalitzat els seus estudis a la universitat surten de festa una nit per celebrar-ho. Temps més tard, les persones implicades ho recorden i intenten compartir-ho amb el públic a qui s’adrecen des de la ficció.


La segona projecció de la nit, per acabar de centrar el tema del bullying, és un reportatge del programa 30 minuts de TV3 realitzat al 2015 on es dóna paraula de primera mà als seus protagonistes. Segons dades d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, prop d’un 4% dels alumnes catalans de secundària consideren que han patit episodis greus de bullying. El treball periodístic explica les dues vessants: com ho viuen i intenten superar-ho les víctimes, però també què motiva als agressors a fer-li la vida impossible als seus companys de classe.

Següents Docus a la Fresca: el papil·loma, periodisme i tracte als animals

Les nits de cada divendres d’aquest mes se seguiran tractant altres temàtiques igual d’interessants. Així, l’11 d’agost es projectarà All Governments Lie, dirigida l’any 2016 pel canadenc Alfred Peabody. El títol –Tots els Governs menteixen- ja és un clar indicatiu de què tracta aquest documental produït per Oliver Stone. Els protagonistes són una nova fornada de periodistes d’investigació i mitjans independents dels Estats Units que recuperen el llegat de veteranes i llegendàries plomes dels anys 60 per defensar el dret dels ciutadans a accedir a una informació lliure d’interferències, contrastada i honesta.


La següent sessió del 18 d’agost oferirà el treball Empatia, que intenta aproximar-se a una forma de vida més responsable pel que fa als animals, utilitzant un llenguatge que barreja ficció, estil publicitari i documental. Precisament la genialitat del documental de factoria espanyola, dirigit l’any 2017 per Ed Antoja, és que el tema del respecte animal l’explica un escèptic, recolzat amb l’experiència de cinc persones i en les opinions de diversos experts.

Per últim, la darrera nit dels Docus a la Fresca del 25 d’agost ofereix el treball Papil·loma, les dones hem de decidir. Dirigit per Frederic Pahisa, planteja diversos interrogants sobre el fet que s’estiguin vacunant a les nenes d’una malaltia -el càncer de coll d’úter-, que afecta les dones adultes. En aquest sentit, pregunta obertament si hi ha una veritable evidència d’efectivitat de la vacuna o només són conjectures.


Les quatre nits de Docus a la Fresca també es complementaran amb una paradeta informativa sobre les temàtiques programades, així com amb la presentació dels treballs audiovisuals a càrrec de les entitats i productors de l’edició d’enguany. Col·laboren en l’organització del cicle Grup Ros, Bar Terrassans, Bar Rafel, Celobert, Ràdio Marina, Keteveoproduccions, Instal·lacions Xena, La Taverna de n’Esteve, Congelats Blanes, Auto Repris, El Ancla, L’Animalada, Magda G i Perruqueria Margot. Per la seva banda Amnistia Internacional, Fada, Televisió de Catalunya, SICOM, CAPS i Herriarte Entre Pobles/Entre Pueblos.
Data de realització: 08/01/2017 | Data de la darrera actualització: 08/01/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300