Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Periodisme compromès amb un film d’Oliver Stone i el suport d’Amnistia al proper "Docus a la Fresca"


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/09/2017 01:49:42 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Periodisme compromès amb un film d’Oliver Stone i el suport d’Amnistia al proper "Docus a la Fresca"

El cicle de cinema va arrencar divendres passat amb una intensa jornada centrada en el bullying com a tema de debat a través d’un curtmetratge de Pol Borrell i un reportatge de TV3

La segona sessió del 8è Docus a la Fresca programat les nits de tots els divendres del mes d’agost portarà a Blanes una interessant proposta de la mà d’una pel·lícula canadenca produïda per Oliver Stone: All Governments Lie (Tots els Governs Menteixen). En aquest cas els organitzadors del cicle, l’associació cultural La Focal, compten amb la col·laboració d’Amnistia Internacional, que ha proporcionat les facilitats per poder projectar el film. A banda de representants d’aquesta entitat, divendres també es comptarà amb la participació de Pau Lanao, periodista, historiador i president de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme.


Dirigit l’any 2016 per Alred Peabody, els protagonistes d’All Governments Lie són una nova fornada de periodistes d’investigació de diversos mitjans independents dels Estats Units que recuperen el legat d’Isidor Feinstein Stone, recordat per haver dirigit el setmanari I.F. Stone’s Weekly, situat en el 16è lloc de la llista de les 100 millors obres periodístiques del segle XX. Durant els anys 60, la seva columna setmanal va marcar tota una època desemmascarant la corrupció i les mentides del govern nord-americà.

En l’actualitat, quan els grans mitjans de comunicació formen part d’imperis mediàtics sotmesos als interessos de governs i corporacions, la reivindicació de la figura d’I.F. Stone consideren que és més necessària que mai. El documental posa cara i dóna veu als noms que hi ha darrera de temes tan espinosos com el cas Snowden, les foses comuns de la frontera amb Mèxic, o bé la violació del dret a la intimitat de la ciutadania.


Isidor Feinstein Stone en una imatge d'arxiu - Propietari Fotografia: New Statesman
Així, es compta amb els testimonis de Glenn Greenwald, Jeremy Scahill, Amy Goodman i Michael Moore, entre d’altres. El periodista Alfred Peabody, que signa la direcció del film, durant set anys va ser responsable de l’aclamat programa d’investigació The Fifth Estate per a la CBC, la televisió pública canadenca. La projecció d’All Governments Lie començarà a les 10 de la nit a la Plaça Verge Maria, i anirà seguida per una sessió de debat oberta a tothom que hi vulgui intervenir.

El bullying, tema central de la primera sessió dels Docus a la Fresca

La vuitena edició dels Docus a la Fresca va arrencar divendres passat amb una intensa jornada que va posar sobre la taula un tema difícil, perquè tots i totes hem estat alguna vegada susceptibles d’haver-lo patit o infringit: el bullying. En primer lloc es va projectar per primera vegada en públic el curtmetratge Crònica d’un Accident, dirigit pel barceloní Pol Borrell.


1a sessió "Docus a la Fresca" sobre Bullying
Fotografies: Javier Calvete
A rengló seguit, es va oferir un reportatge del programa 30 Minuts de TV3 sobre la mateixa temàtica, amb testimonis de primera mà que van ajudar a entendre un xic més aquest tipus d’assetjament del qual és difícil poder escapar sense que hi quedin seqüeles. Especialment esfereïdores van ser les intervencions de la mare de Carla Díaz, una noia de 14 anys de Gijon que va acabar suïcidant-se després que vivia terroritzada per culpa dels seus pretesos companys.

Més terroritzant és que aquest delicte contra la integritat moral de les persones no està tipificat encara per la legislació, així com saber que hi ha qui considera el bullying com un joc entre escolars que potser de vegades es passa de mida. També va ser especialment interessant el testimoni de Santaflow, un raper que ara compta amb milions de visualitzacions a YouTube, i que també va patir bullying.


Pol Borrell durant la projecció del seu curtmetratge
Ara bé, si parlem de testimonis, de ben segur el més interessant i inesperat va ser el què va oferir a la sessió d’arrencada del 8è Docus a la Fresca Pol Borrell. La seva ficció Crònica d’un accident, sobre un grup d’amics que surten una nit en una celebració que acabarà en tragèdia per culpa del bulling que s’amaga rere les seves relacions personals, tenia com a rerefons una base brutalment real.


Debat després de les projeccions: Pol Borrell, Valentí Hinarejos,
Beatriz Domínguez i Mònica aldegunde
Pol Borrell va patir bullying durant molts anys a l’escola fins que va afrontar el problema i va decidir mostrar-lo després en el seu treball universitari cinematogràfic. El més honest de tot plegat, és que el jove director no anuncia d’entrada el motiu pel qual va decidir escriure i dirigir un curtmetratge amb aquesta temàtica, no vol ni necessita cap mena de compassió. A més a més, en Pol assumeix en el film precisament el paper de maltractador, en una experiència que va explicar que va ser terapèutica, però ni de bon tros catàrtica.

Lliurament de la distinció “d” de Docus a la Fresca

Sense cap mena de dubte, tota una lliçó explicada en primera persona, un regal que els assistents van agrair a l’autor amb un càlid aplaudiment, perquè mai no és fàcil despullar l’ànima davant uns desconeguts. A banda de la participació de Pol Borrell en el debat, l’àgora oberta que es va fer un cop enllestides les dues projeccions, també va comptar amb la participació de dues altres convidades.


Mònica Aldegunde i Beatriz Domínguez, coach i psicòloga respectivament, també es van encarregar de fer valuoses aportacions sobre la matèria des de les seves respectives experiències professionals. Les víctimes de bullying són difícils de reconèixer perquè ho solen amagar als pares i mares: ningú es vol considerar una víctima, per això es porta en secret. També pot passar que, si els progenitors se n’assabenten, les conseqüències encara poden ser pitjors per a les víctimes, ja que no tots els pares i mares estan prou ben equipats emocionalment per entendre-ho.


Lliurament distinció "d" de Docus a la Fresca,
de l'Associació Cultural 'La Focal'
El membre de La Focal, Valentí Hinarejos, es va encarregar tant de conduir el debat com de presentar l’acte, que es va tancar lliurant als tres convidats un reconeixement de nova creació aquest 2017 en forma d’escultura. Es tracta de les distincions “d” de Docus a la Fresca, un guardó senzill que es lliurarà a tots els col·laboradors i col·laboradores especials del cicle a partir d’ara.
Data de realització: 08/09/2017 | Data de la darrera actualització: 08/09/2017

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300