Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El ple de Blanes, alterat per una picabaralla entre independentistes i unionistes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/27/2017 12:34:35 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EscutLat_VermellEl ple de Blanes, alterat per una picabaralla entre independentistes i unionistes

L’alcalde va suspendre la sessió tot just començar, reprenent-se al cap d’una hora. Es van retirar totes les mocions, incloent-ne dues, una a favor i una en contra de l’aplicació de l’article 155

El ple municipal de l’Ajuntament de Blanes celebrat ahir al vespre va haver d’alterar sensiblement el seu contingut a causa d’una picabaralla a la sala quan tot just anava a començar la sessió. L’ambient ja s’havia començat a escalfar una hora abans de l’inici del ple, amb les dues concentracions que es van fer davant l’edifici consistorial.


Concentracions prèvies al ple municipal 26 d'octubre
Primer es van aplegar diverses persones per expressar el seu rebuig a les dues mocions que inicialment havia presentat al ple ERC, però que finalment ja s’havia acordat prèviament retirar de l’ordre del dia. S’hi demanava canviar la denominació de dos carrers: que la Plaça d’Espanya passés a dir-se Plaça de l’1 d’Octubre, i que l’Avinguda Joan Carles I es digués Avinguda de la República.


Els assistents a la primera de les dues concentracions, que defensaven la unitat d’Espanya i Catalunya, també van mostrar el seu rebuig a la pancarta que hi ha al balcó principal de l’Ajuntament, que reclama la llibertat dels presos polítics en al·lusió a Sánchez i Cuixart. Mitja hora més tard, a 2/4 de 7, es van afegir al mateix lloc els participants de l’altra concentració, de signe totalment contrari als primers.


En aquest cas, estava convocada pel CDR, el Comitè de Defensa de la República i reclamava tres principals reivindicacions: que s’aturin les accions derivades de l’aplicació de l’article 155, la defensa de les institucions catalanes, i que es posin en llibertat els presos polítics, en referència als presidents de l’ANC i Òmnium. Abans que comencessin les dues concentracions, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, es va adreçar als assistents de totes dues demanant-los que hi hagués respecte mutu.

Suspensió del ple i alteració de l’ordre del dia una hora més tard

Quan va ser l’hora de començar el ple municipal, a les 7 de la tarda, la sala estava a vessar de públic de totes dues bandes que, abans que entressin els regidors i regidores, ja havien dipositat sobre la taula dels càrrecs electes cartells i enganxines de les dues postures contraposades. Quan l’alcalde va retirar alguns d’aquestes elements i des del públic es va reclamar que encara en quedaven visibles, va esclatar una picabaralla verbal entre els seguidors de les dues bandes.


La cridòria va augmentar de nivell i virulència quan l’alcalde es va adreçar a dos dels regidors que mantenien sengles cartells demanant la llibertat de Sánchez i Cuixart, i els va demanar que el retiressin. Va ser llavors quan l’alcalde va decidir suspendre el ple, convocant als 21 regidors i regidores a una reunió d’urgència al despatx d’Alcaldia per decidir si s’ajornava la sessió definitivament, o bé es feia a porta tancada, sense públic. Al cap de poc més de mitja hora els edils van tornar a entrar a la sala i el batlle va explicar que s’havia decidit ajornar l’inici a les 8 del vespre alterant el seu contingut: es van suprimir totes les mocions, així com l’apartat final de precs i preguntes del públic.


Represa del ple municipal després de l'altercat
Aquest anunci va aixecar les ires d’una part dels manifestants unionistes, que van increpar l’alcalde acusant-lo de ser un ‘dictador’ i un ‘feixista’. A les vuit en punt es va iniciar la sessió plenària sense que ja no es produís cap altra altercat ni dins ni fora de la sala, on en tot moment van haver-hi tres agents i el cap de la Policia Local, Joan Garcia, els quals en els moments més àlgids de la picabaralla van intervenir per calmar els ànims, igual que també ho van fer alguns regidors.

Dues mocions per urgència a favor i en contra de l’aplicació de l’article 155

La supressió de totes les mocions va provocar que finalment no s’arribessin a debatre dues propostes que la Junta de Portaveus va acordar que entrarien a ple mitjançant el procediment d’urgència. Es tractava de sengles mocions a favor i en contra de l’aplicació de l’article 155. La primera, recolzada per la majoria dels grups polítics –PSC, ICV-EUiA, PDeCAT, ERC, Batega per Blanes i CUP- és similar a la promoguda per l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència.

Durant els darrers dies els diferents grups polítics han fet un esforç en especial per poder consensuar el seu contingut amb el màxim nombre de forces municipals amb l’objectiu que es pogués aprovar amb una ampla majoria.


Els més destacats eren rebutjar l’aplicació de mesures excepcionals derivades de l’activació de l’article 155; exigir al govern espanyol que desactivi les mesures de suspensió de l’autogovern; exigir la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; exigir la retirada dels efectius policials estatals; instar el govern espanyol que dialogui amb la Generalitat; així com instar la comissió europea que promogui una mediació.

L’altra moció, del Partit Popular, anava en un altre sentit. Defensava la integritat territorial de l’estat espanyol, el marc constitucional, l’estat de dret, i l’aplicació de les mesures necessàries per recuperar la legalitat de Catalunya; i rebutjava qualsevol iniciativa del Parlament que anés contra de la legalitat vigent.

PDeCAT marxa de l’equip de govern i renúncia de Jaume Pujadas (CUP)

En l’apartat de precs i preguntes, els diferents portaveus polítics van parlar sobre l’actual situació del govern local després que en l’anterior ple ERC va marxar del govern, i ahir dijous els 4 regidors del PDeCAT van fer efectiva la seva anunciada renúncia. Quim Torrecillas, Juanjo Navarro, Joel Comas i Dafne Galvany van agrair la tasca dels tècnics de les respectives àrees, així com l’excel·lent clima de treball i companyor compartit amb la resta de regidors i regidores de l’equip de govern.


El grup del PDeCAt ratifica la seva renúncia
Per la seva banda, l’alcalde va lamentar perdre aquests companys de viatge, sobretot pel gran nombre de projectes que havien de tirar endavant conjuntament. En aquest sentit, Miquel Lupiáñez va explicar que durant les darreres setmanes s’ha reunit amb els caps de llista de tots els grups, que li van manifestat la seva voluntat de no entrar al govern. Alhora, però, l’alcalde també va explicar que tots han mantingut la ma estesa per col·laborar i treballar pel poble, malgrat que amb alguns grups municipals afirma no compartir els models de poble, els programes polítics són divergents, i les prioritats d’acció de govern no són les mateixes.

Respecte la gestió del dia a dia a l’Ajuntament de Blanes, l’alcalde va deixar clar que al haver quedat l’equip de govern en minoria, amb quatre regidors, serà difícil poder abastar adequadament tota l’activitat de l’administració. Per això, Lupiáñez ha avançat que caldran implementar les mesures necessàries per coordinar l’activitat ordinària administrativa local i garantir l’atenció a la ciutadania.


L’alcalde ha tancat la seva intervenció remarcant que durant un temps l’equip de govern continuarà amb la mà estesa perquè algun dels grups majoritaris vulgui incorporar-se a la gestió del govern municipal. Aquestes intervencions es van fer després que el portaveu de la CUP, Jaume Pujadas, va fer efectiva la seva renúncia per motius personals.Data de realització: 10/27/2017 | Data de la darrera actualització: 10/27/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300