Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’alcalde de Blanes fa una crida a l’entesa entre tothom amb motiu dels 222 anys del compliment del Vot de Vila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/30/2017 12:05:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’alcalde de Blanes fa una crida a l’entesa entre tothom amb motiu dels 222 anys del compliment del Vot de Vila

Abans de renovar aquesta tradició del s XVIII instaurada per la temença d’una invasió francesa, el batlle va relacionar-ho amb l’actual situació al país i va demanar més diàleg

Una de les tradicions més antigues que encara es conserven a Blanes és el Vot de Vila, una prometença que data del segle XVIII. La van fer els devots de la Verge del Vilar davant la temença que hi hagués una invasió de les tropes franceses. Fidel a aquesta tradició, Blanes va renovar la prometença el migdia d’aquest passat diumenge al Santuari del Vilar.


Santuari del Vilar, celebració del Vot de Vila 2017
La lectura del Vot de Vila és el moment culminant de l’Aplec de Sant Rafel, que se celebra cada any el darrer diumenge del mes d’octubre. Amb la renovació d’aquest 2017, ja s’han complert els 222 anys d’ençà que es va fer per primera vegada, ja que es tracta d’una de les tradicions més longeves que hi ha arreu del territori gironí. La celebració manté l’essència del què va ser, tot i el pas del temps.

L’alcalde fa una crida a una major entesa entre tothom

Investit de la cerimoniositat de temps enrere, la celebració la presideixen representants de l’Ajuntament de Blanes encapçalats pel seu alcalde, així com els membres de l’Obreria del Vilar. Precisament és el batlle, la màxima autoritat del municipi, qui s’ha d’encarregar any rere any de fer la lectura de la prometença.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, renovant el Vot de Vila
Per tercer any consecutiu, ahir se’n va encarregar de fer-ho Miquel Lupiáñez, que va llegir el text que encara es conserva en el seu redactat original, el català del segle XVIII. Poc abans que comencés la celebració, l’alcalde de Blanes va establir un paral·lelisme entre els fets que van provocar l’inici d’aquesta tradició i l’actual context polític : “Fa més de 200 anys, els ciutadans de Blanes temien l’arribada de les tropes franceses que estaven ocupant el territori català. Ara, per la situació de país que estem vivint tots, crec que el que toca és una major solidaritat i més diàleg. Hem de practicar més amor, fraternitat i entesa”


La celebració, que es coneix també popularment com l’Aplec Votiu del Vilar, l’organitzen els membres de l’Obreria del Santuari del Vilar amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. Un dels obrers, Aitor Roger, va destacar la singularitat de l’aplec: “Actualment queden ben pocs indrets arreu de Catalunya on continuï perpetuant-se any rere any una tradició tan longeva, que compta amb més de 200 anys. A més a més, es tracta d’un costum que implica un recolzament institucional que des de l’Obreria agraïm que també hagi perdurat en el temps”.


Representants de l'Ajuntament de Blanes, oficiants i membres de l'Obreria del Vilar
En aquest darrer sentit, els regidors i regidores del consistori, així com l’alcalde i d’altres autoritats, s’asseuen a la banda dreta de l’alta. A l’altre costat s’hi asseuen els membres de l’Obreria del Vilar, l’entitat que s’encarrega del manteniment del Santuari del Vilar. Actualment en formen part un total de 13 persones, de les quals 4 són dones –una presència que no va començar a ser habitual fins a finals del segle XX- Entre els membres de l’Obreria del Vilar també s’hi compta el mossèn de la Parròquia Santa Teresa, de qui depèn el Santuari del Vilar.

Celebració religiosa i ofrena floral a la imatge de Sant Rafel

Després de la lectura del Vot de Vila, l’aplec va continuar amb una missa concelebrada pels rectors de la vila. Un cop finalitzat el bicentenari acte, es va oferir un aperitiu davant del porxo del Santuari. D’altra banda, per donar un major relleu a la celebració de la festivitat de Sant Rafel, també es va perpetuar una tradició encetada tot just fa cinc anys.


L’alcalde de Blanes, acompanyat d’un dels membres de l’Obreria del Vilar, van dipositar un centre de flors als peus de la imatge del sant que presideix un lateral de l’ermita. L’ofrena es va fer abans de la lectura del Vot de Vila, iniciant d’aquesta manera tota la litúrgia de l’esdeveniment.


Per facilitar l’accés al Santuari a totes aquelles persones que no disposen de transport privat, es va posar a disposició de tothom un autocar gratuït que va sortir a ¾ de 12 del migdia des de la Plaça Catalunya i que va tornar cap a Blanes a 2/4 de 3 de la tarda. Enguany la celebració ha comptat novament amb el patrocini del Càmping Solmar.

Origen bicentenari de la tradició de l’Aplec Votiu de Sant Rafel

Els fets que van originar el naixement d’aquest costum es remunten a l’any 1794, davant la temença de l’arribada a la població de les tropes franceses. Els devots de la Mare de Déu del Vilar es van endur la imatge del Santuari a la Parròquia Santa Maria per protegir-la, i van prometre a la verge que, si els salvava de l’amenaça de la invasió, assistirien de nou cada any al Vilar per renovar la prometença, el què es coneix com el Vot de Vila, per agrair-li aquesta intercessió.


Un cop passat el perill, el 24 d’octubre de 1795, van retornar la imatge al Santuari del Vilar i, en compliment de la prometença, van llegir el Vot de Vila per primera vegada amb el compromís de seguir perpetuant-ho any rere any. La raó per la qual també es coneix com L’Aplec de Sant Rafel és perquè el dia en que es va llegir el vot se celebrava Sant Rafel, la imatge del qual presideix un lateral de l’ermita.


Els llibres d’història expliquen que el solemne acte per iniciar la tradició del Vot de Vila es va encetar amb una processó per portar la imatge al seu propi temple. Fins que no va ser al seu lloc original, la van escortar representants de l’església i membres de l’Ajuntament de Blanes. Perquè en quedés constància, a més, van demanar al llavors notari de Blanes, Manel Miralbell, que aixequés acta dels fets.Data de realització: 10/30/2017 | Data de la darrera actualització: 10/30/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300