Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La presentació de l’Agenda Llatinoamericana 2018 dedicada a la igualtat de gènere enceta els actes del 25-N a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/15/2017 10:58:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

portadaLa presentació de l’Agenda Llatinoamericana 2018 dedicada a la igualtat de gènere enceta els actes del 25-N a Blanes

El regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, i el coordinador de la Junta Directiva de la Comissió Permanent de l’Agenda a Catalunya, Jordi Planas, van encapçalar l’acte

La Sala Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal va allotjar el vespre d’aquest passat dimarts el primer dels actes inclosos al programa organitzat enguany amb motiu del 25-N, el Dia Internacional Contra la Violència Masclista. Es tractava de la presentació de l’Agenda Llatinoamericana 2018, ja que la nova edició està dedicada justament a la igualtat de gènere.


Presentació Agenda Llatinoamericana 2018
L’acte el van encapçalar el regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, acompanyat del coordinador de la Junta directiva de la Comissió Permanent de l’Agenda a Catalunya, Jordi Planas. També va comptar amb la participació de tres expertes en la matèria que van tractar des dels seus respectius àmbits diverses vessants de la temàtica general.

Es tractava de Laura Tejada, tècnica del departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes; Montserrat Romera, coordinadora del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona; i Mònica Aldegunde, coach i formadora, a més a més de presidenta de l’entitat ‘Dona Terra’. Per la seva banda, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i els rectors de les parròquies de la vila, Enric Roura i Josep Perich, també van assistir a l’acte.


D'esquerra a dreta: Enric Roura, Montse Romera, Jordi Planas,
Mario Ros, Mònica Aldegunde i Laura Tejada
Abans d’encetar la presentació, el coordinador de l’Agenda a Catalunya, Jordi Planas, va voler fer especial esment a l’actual situació que s’està vivint a Catalunya, amb l’empresonament dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com de part del govern català. Planas s’hi va referir com a presos polítics. D’altra banda, també va recordar els orígens que van motivar el sorgiment de l’Agenda Llatinoamericana i la seva evolució.

L’Agenda es va editar per primera vegada l’any 1992, coincidint amb els actes reivindicatius amb motiu dels 500 anys de l’arribada dels espanyols al continent americà, amb l’objectiu que fos una eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d’una vessant constructiva i crítica. Si bé és una iniciativa llatinoamericana, l’agenda té vocació mundial i la seva reflexió és vàlida arreu. Actualment s’edita a 26 països en diversos idiomes, i a Catalunya la Comissió de l’Agenda s’encarrega de l’edició catalana des del 1995.

Agenda Llatinoamericana 2018: “La Igualtat de Gènere”

Només la meitat dels 192 països que formen part de les Nacions Unides tenen lleis contra la violència de gènere, i encara menys disposen de legislació contra l’assetjament sexual. Aquesta és una de les moltes dades incloses a l’agenda del 2018, on s’hi inclouen més de cinquanta articles de firmes tant conegudes com el teòleg de l’alliberament Frei Betto, la monja benedictina Teresa Forcades, l’activista índia Vandana Shiva, o el directiu del Fòrum Econòmic Mundial Oliver Cann.


En l’editorial de l’agenda del 2018 els seus impulsors, Josep Maria Vigil i Pere Casaldàliga, remarquen que no es tracta d’un problema de les dones ni tampoc dels homes, sinó dels fonaments mateixos de la nostra conducta social. En aquest sentit, expliquen que ‘la teoria del gènere’ només és un instrument conceptual, provinent de les ciències socials, que descriu i analitza críticament la construcció sociocultural del patriarcat.

Reclamen que la qüestió de gènere –que no deixa indiferent a ningú perquè toca fibres íntimes de la nostra psicologia, consciència sexual i vida familiar- l’hauria d’haver afrontat fa temps tota la societat. Per això, des de l’Agenda es vol aportar el seu granet de sorra, des de la metodologia de l’educació popular. Es defensa que la igualtat és un dret humà i, després que fa dos anys l’Agenda es va dedicar a la desigualtat econòmica, ara el què toca és parlar d’igualtat de gènere.


No defensa la discriminació positiva, sinó que considera que la igualtat de gènere és una qüestió de justícia i, com a tal, és innegociable, ha de ser universal: “No fa falta ser dona, o tenir una identitat sexual determinada, per assumir aquesta bandera: tot ésser humà ha de fer-se la seva Causa de la igualtat de gènere”. Per últim, reivindica una nova visió per contribuir a la construcció d’una justícia social plena i al respecte dels drets humans de totes les persones, sense distinció per la seva condició sexual.

Propers actes del cicle amb motiu del 25-N

Entre la vintena d’actes que s’han organitzat enguany amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista, s’hi inclouen dos tallers a càrrec de Laura Tejada i Montserrat Romera. El primer s’ha programat per aquest dimecres dia 15 i es presenta sota l’interrogant Desigualtat?, i el segon serà el dia 22 i du com a títol Això és violència?. Els dos tallers es faran a la Biblioteca Comarcal a 2/4 de 7 de la tarda.


El dilluns 20 de novembre a ¾ de 7 de la tarda el Teatre del Casal Cívic Blanes de Can Borell allotjarà la representació del monòleg Ismene, de Carol Frechette, a càrrec de Fina Rius i amb direcció d’Imma Colomer. Per últim, el diumenge 26 de novembre a la 1 del migdia tindrà lloc una concentració i lectures de manifestos al punt de la 1 del migdia al Passeig de Dintre, davant l’Ajuntament de Blanes.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 11/15/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300