Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra la XV Festa del Caga Tió


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/24/2017 07:03:05 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Caga TióBlanes celebra la XV Festa del Caga Tió

La canalla ha celebrat la vigília de Nadal amb aquest entranyable personatge, un tronc de grans dimensions que viu als boscos d’El Vilar, i que un cop a l’any es trasllada a Blanes

Un any més, fidel a una tradició nadalenca popular 100% catalana, Blanes ha acollit una celebració que protagonitzen els nens i nenes de la vila. Aquest 2017 s’ha arribat ja a la XV Festa d’Es Tió de Blanes, emplaçada al centre de la població, davant del Casal La Cooperativa. Des de fa 15 anys la tradicional festa és el preàmbul de la que també es viu a moltes llars catalanes.


La canalla s’ha acostat al popular Es Tió de Blanes per donar-los uns quants cops de bastó i obtenir regals. El requisit indispensable és fer-ho mentre es canta la coneguda i popular cançó perquè la litúrgia es pugui complir. Els ha ajudat a participar el cantant blanenc Ferran Pujadas, qui els ha acompanyat per recordar-los la lletra que han de cantar per aconseguir que la màgia sigui efectiva, ajudat per Tomàs Bedós i Núria Llorens.


Des de l’any 2003 s’encarrega de fer perdurar la tradició d’Es Tió l’entitat Acció Cultural Es Viver amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. L’entitat blanenca es va encarregar de recuperar aquesta nostrada celebració nadalenca l’any 2003, amb l’objectiu que la tradició no s’acabés perdent en el temps com ha passat amb d’altres festes i costums.


Així va ser com va sorgir Es Tió –Blanes és una de les poblacions catalanes on encara se sala al parlar-, un personatge fantàstic identificat amb un tronc de grans dimensions que viu als boscos d’El Vilar. Un cop a l’any, s’agafa un remolc i es va al popular paratge per portar-lo a Blanes i engreixar-lo almenys durant dues setmanes abans que arribi el Nadal amb les aportacions que es fan els nens i nenes.


Per promoure la tradició d’Es Tió, Acció Cultural Es Viver ha anat editant durant els darrers anys diversos elements de difusió, com ara una auca, quaderns de dibuix, un trencaclosques i diversos articles de roba. Fa dos anys es va aprofitar per renovar i fer-li un lífting al personatge nadalenc, de manera que ara té un cos de freixe, cames d’alzina i nas d’olivera.


Des que fa dues setmanes se’l va portar al centre de Blanes i la canalla l’ha pogut anar a engreixar perquè avui pogués cagar força. Des d’Acció Cultural Es Viver es va demanar explícitament que es portés principalment arròs, pasta, conserves, oli, llegums i sucre. La raó per demanar aquesta dieta és perquè tot el menjar que no s’ha cruspit es durà a Càritas Interparroquial perquè l’aprofitin altres famílies.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 12/24/2017


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300