Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes segueix promovent gairebé un segle de tradició artística amb el 88è Concurs de Pessebres


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/30/2018 05:57:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes segueix promovent gairebé un segle de tradició artística amb el 88è Concurs de Pessebres

Actualment és un dels municipis gironins on encara s’organitza un esdeveniment similar. Han participat 65 treballs, i s’ha homenatjat l’artista i pessebrista blanenc Pepet Llorens ‘De Pau’

Fidel a la seva longeva tradició, Blanes va allotjar el passat cap de setmana l’esdeveniment que tanca de manera definitiva el cicle de les festes nadalenques. El costum dicta que el 2 de febrer, quan se celebra La Candelera, s’ha de desmuntar el pessebre. A Blanes això és tradueix celebrant un acte esperat per infants i adults, que l’esperen amb idèntica il·lusió per saber qui s’endurà o no els diferents guardons que es lliuren.


Acte Lliurament 88è Concurs de Pessebres de Blanes
L’Agrupació Pessebrista de Blanes, amb el suport de l’Ajuntament, ha contribuït durant tots aquests anys –ja en són 88- a mantenir viva aquesta tradició, a camí entre la religió i l’expressió popular artística. Un altre costum perdurat en el temps és que la Sala d’Actes del Centre Catòlic allotgi aquest esdeveniments, després que durant molts anys s’havia estat fent a l’auditori de l’Esbarjo Parroquial.

Una vegada més, la sala del Centre Catòlic es va quedar petita per poder donar cabuda a tots els qui havien de participar diumenge passat en aquest acte. Tant els premiats com els finalistes no es perden mai el lliurament de guardons, ja que tothom rep el seu corresponent obsequi consistent en un trofeu i la característica bossa de xuxes, amb llaminadures especialment celebrades per la mainada.


Primer Premi Pessebre Popular - Restaurant Can Bruno
L’acte el va encapçalar diumenge passat l’alcalde de Blanes i regidor de Cultura i Festes, Mario Ros, el president de l’Agrupació Pessebrista de Blanes, Jaume Sagrera, i altres membres de la junta. Van ser tots ells qui es van encarregar d’anar lliurant els trofeus als diferents classificats, finalistes i no finalistes.

88è Concurs de Pessebres de Blanes

Aquestes passades festes de Nadal han significat ja la 88a edició del concurs, que ha incrementat lleugerament la participació amb un total de 65 obres presentades. L’Agrupació Pessebrista de Blanes ha fet un balanç positiu del resultat d’enguany ja que, sobretot en la modalitat artística, s’han vist treballs molt originals.


Primer Premi Pessebre Artístic - Gregorio Morales
En aquest darrer sentit, han destacat el pessebre fet amb guix sanitari, o bé un altre presentat dins una caixa de fusta com les que antigament utilitzaven els pagesos per vendre fruita, a l’interior de la qual hi havia un naixement fet amb cordills. D’altra banda, des del jurat qualificador Pere Robert ha remarcat la dificultat que suposa cada any triar els guanyadors a causa de la perfecció i minuciositat amb què estan fetes les obres.


Primer Premi Categoria Infantil/Juvenil - Daniel Grimal
Precisament a causa d’això, en la modalitat de pessebres presentats per associacions i entitats, es va acabar decidint lliurar dos primers premis: un en la modalitat d’artístic i l’altre en la de popular, per ser equànimes amb els respectius autors. En total, hi ha quatre grans categories: els millors pessebres artístics, els millors pessebres populars, categoria infantil i juvenil, i la ja esmentada modalitat de treballs que presenten associacions, entitats i particulars en general.


Trofeu 88è Concurs de Pessebres, dissenyat per Quico Ros
Capítol a banda mereix parlar del trofeu que s’ha lliurat aquest any als diferents classificats. Creat per l’artista blanenc Quico Ros, en aquesta ocasió ha reproduït la façana principal de l’Església Santa Maria i l’antic Palau dels Vescomtes de Cabrera, potser com un primer avançament dels actes dels 700 anys de la fundació de la Parròquia Santa Maria que es viuran l’any 2019.

Autors guanyadors i finalistes

En la categoria de pessebres populars no hi ha hagut cap sorpresa, ja que ha estat per algú que ja ha assolit aquesta primera plaça durant tots els anys anteriors: el Restaurant Can Bruno. Val a dir que el muntatge és certament espectacular: mesura 15 metres de llarg i inclou una gran quantitat de racons amb tots els oficis que es pugui imaginar: pescador, fuster, terrissaire, viticultor, etc.


Josep Maria Borràs, multipremiat
El segon premi de la categoria popular ha estat per Xavier Fuster Timoner, i el tercer premi l’han guanyat ex-aequo Joel Ristol i Gerard Burjachs. Els finalistes han estat Josep Maria Borràs, Salvador i Eva Ros, Consolación Rodríguez, Carla i Aleix Lladó, Xavier Poyato, Jan Arroyo, Alba Baltrons, Marc Esteve i Martina Calatrava.

Per la seva banda, en la categoria de pessebres artístics el primer premi ha estat per Gregorio Morales, un dels noms que sona més sovint en aquesta categoria en la part alta de la classificació. El segon premi l’han guanyat ex-aequo dos altres artistes veterans en guardons: Esteve Rams i Ángeles Rey; i el tercer premi ha estat per un altre guanyador habitual, Luís Segura. Els finalistes han estat Anna Palenciano, Rafi López, Ramon Oller i Marc Net.


Primer Premi ex-aequo Pessebres Entitats i Institucions
per a l'AVV La Plantera
Una de les categories més agraïda és la d’Infantil / Juvenil, on el primer premi ha estat per Daniel Grimal, el segon pels germans Gubern Ros i el tercer per a Carla Casquet. S’han classificat finalistes Oriol Boadas, Marc Grimal, Dídac i Jana Miranda, i Asier i Idoia Maresma.


Per últim, en la categoria de pessebres presentats per associacions i entitats hi ha hagut dos primers premis: per a l’Associació de Veïns de La Plantera, confeccionat per Gregorio Morales, i per a l’Edifici Miramar, realitzat per Josep Maria Borràs. El segon premi ha estat pel Col·legi Santa Maria i el tercer pel Col·legi Cor de Maria. Com a finalistes hi ha hagut la Parròquia Sagrada Família, l’Església Santa Anna, la Capella de la Salut, l’Escola Joaquim Ruyra i la Casa del Mar.

Reconeixement especial a l’artista i pessebrista Pepet Llorens

Val a dir que la junta de l’Agrupació Pessebrista de Blanes també va decidir lliurar enguany un premi honorífic en memòria d’un artista i afamat pessebrista blanenc que ens va deixar l’any passat. Es tracta de Pepet Llorens, conegut amb el nom artístic de De Pau, i a qui precisament l’Ajuntament de Blanes va dedicar l’exposició Una vida plena d’art que es va allotjar al desembre a la Sala Casa Oms.


Premi honorífic en record de Pepet Llorens, "De Pau"
Una de les seves aficions era fer pessebres i, justament per recordar aquesta seva faceta, es van recuperar tres diorames seus guanyadors de primers premis perquè formessin part de l’exposició. Les seves creacions es van instal·lar just a l’entrada de l’exposició del Carrer Ample, en l’aparador, de manera que van ser moltes les persones que van poder admirar-los.


Tal com va explicar Pere Robert en l’acte d’entrega de premis, Pepet Llorens, juntament amb Domènec Valls i Josep Baltrons, són els blanencs que van destacar durant tota la seva vida com a afamats pessebristes i difusors d’aquesta nostrada tradició. La filla de l’artista homenatjat, Teresa Llorens, es va encarregar de recollir el premi honorífic per al seu pare.
Data de realització: 01/30/2018 | Data de la darrera actualització: 01/30/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300