Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra la Processó del Ressuscitat i el Cant de l’Àngel, seguida per la ‘1a Trobada d’Àngels’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/01/2018 01:59:43 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CANT DE L'ANGELBlanes celebra la Processó del Ressuscitat i el Cant de l’Àngel, seguida per la ‘1a Trobada d’Àngels’

Aitor Boto, de 9 anys, ha interpretat el ‘Cant de l’Àngel’, una tradició que es remunta al segle XIX. Després de la cerimònia, s’han retrobat homes i dones que també el van cantar

Aquest migdia Blanes ha celebrat un dels actes més nostrats, el segon més destacat de la Setmana Santa religiosa blanenca que sempre compta amb la participació d’un gran nombre de públic. Es tracta de la Processó del Ressuscitat, que ha inclòs la interpretació del Cant de l’Àngel. Actualment Blanes és l’única població de la diòcesi gironina –des d’Arenys de Munt fins a Port Bou- que manté la tradició de fer aquest tipus de processó.


Com és habitual, avui al matí s’ha perpetuat envoltada de la màxima expectació tant de blanencs i blanenques com de visitants que, majoritàriament, sempre se sorprenen en veure tant la comitiva com la peça musical per la seva singularitat i A diferència de la Processó de Divendres Sant, la d’avui està formada únicament per dues imatges: primer ha emprès el recorregut la de la Mare de Déu de Pasqua, que des de fa 21 anys la porten un grup format exclusivament per dones.


Després ha estat el torn de la imatge del Ressuscitat, que emprèn un camí diferent al què enfila la de la Verge. En tot cas, les dues figures han fet els respectius recorreguts acompanyades de la música de dues seccions de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, i s’han trobat a la Plaça dels Dies Feiners, on la Mare de Déu de Pasqua ha fet les tradicionals genuflexions davant del Ressuscitat i s’han situat en les respectives posicions a l’espera que arribés el moment culminant de tota la processó.

Aitor Boto, de 9 anys, ha interpretat enguany el Cant de l’Àngel

El punt àlgid de la processó ha arribat amb el Cant de l’Àngel, que enguany ha anat a càrrec d’Aitor Boto, de 9 anys. Ha interpretat el Regina Coeli Laetare seguit pel Ressurrexit, que anuncia a Maria que son fill ha ressuscitat. Aitor Boto porta assajant aquest cant des de fa un mes juntament amb el seu company d’escola Jeremy Presentación, de també 9 anys d’edat.

Els assajos els han fet tots dos comptant amb la direcció artística de Salvador Roca i Emili Bitlloch. Així com l’Aitor ha protagonitzat la cerimònia d’avui, el seu company Jeremy es va encarregar d’interpretar el mateix Cant de l’Àngel en la Vetlla Pascual d’aquest passat dissabte a la nit, quan també s’interpreta abans de la missa.


Després del Cant de l’Àngel, com marca la tradició, la processó d’avui al matí s’ha reprès amb la tornada de les dues imatges a l’Església Santa Maria. El jove cantant, Aitor Boto, ha encapçalat la comitiva, i darrera d’ell han desfilat la imatge del Ressuscitat i la de la Mare de Déu de Pasqua. Per últim, tancant la comitiva, hi havia la música interpretada per la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Un cop arribats a la parròquia, formant part de la litúrgia, Aitor Boto ha tornat a oferir el tradicional cant.


La tradició del Cant de l’Àngel supera el segle de vida: a l’Arxiu Municipal de Blanes es conserva una referència que el situa al segle XIX, recollida al llibre de l’historiador Cortils i Vieta, Ethologia de Blanes (1886). També es conserva a l’arxiu la partitura original del la peça musical amb acompanyament d’harmònium, autògrafa del compositor afincat a Blanes Mossèn Joan Batlle, i datada a Blanes el 2 d’abril de 1904. Tot fa pensar que fou estrenada aquell mateix any, ara en fa 114.

Primera Trobada d’Àngels de Blanes

Enguany la celebració d’aquesta tradició ha comptat amb un complement força destacat: la Primera Trobada d’Àngels de Blanes, homes i dones que en el seu dia, quan eren petits, es van encarregar d’entonar aquesta peça. Un bon nombre de blanencs i blanenques, alguns dels quals ocupen càrrecs públics en l’actualitat o són força coneguts, conformen un llistat força llarg.


Trobada d'ex-intèrprets del Cant de l'Àngel
Pensant en aquest gran nombre de veïns de municipi units per aquesta circumstància, va sorgir la idea de fer una Primera Trobada d’Àngels. Aquesta ha consistit en quedar en un cèntric establiment de restauració del municipi després d’escoltar el Cant de l’Àngel i recordar l’experiència que va significar per a tots ells i elles encarregar-se d’aquest ritual.

Tot i que el llistat sigui tan llarg, avui tan sols han pogut assistir a la trobada una quinzena d’àngels, ja que la majoria són fora de vacances, o bé tenien altres obligacions familiars que els ha impedit anar-hi. Ara bé, s’espera que sí puguin ser-hi en la propera reunió que hi haurà. El motiu és que la historiadora blanenca Ma Àngela Sagrera, s’ha plantejat la intenció de fer un estudi sobre la història del Cant de l’Àngel que es publicarà a la revista Blanda, que edita l’Arxiu Municipal.


Els 'ex-àngels' amb el promotor de la trobada d'avui: Aitor Roger
Entre els qui han assistit a la trobada d’avui s’hi ha comptat l’alcalde de Blanes, Mario Ros; el rapsoda i membre del jurat dels Premis Recvll, Salvador Roca; o bé les membres de la redacció de la revista Recvll, Mònica i Laura Rabassa, entre d’altres. Durant una estona han estat recordant com va ser l’experiència, i han ajudat al promotor de la trobada, l’historiador blanenc Aitor Roger, a confeccionar el llistat amb els noms dels àngels que han interpretat aquesta peça.

Data de realització: 04/01/2018 | Data de la darrera actualització: 04/04/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300