Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes debat sobre ‘Bullying i Transfòbia Escolar’ i ‘Diversitat Sexual i de Gènere’ en sengles actes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/02/2018 01:18:12 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes debat sobre ‘Bullying i Transfòbia Escolar’ i ‘Diversitat Sexual i de Gènere’ en sengles actes

Ahir es va fer un debat amb la participació de “Chrysallis Catalunya” i testimonis de joves trans, i avui una xerrada amb la intervenció del col·lectiu “Violeta” per la visibilitat LGBTI

Durant dos dies consecutius, Blanes ha acollit dues activitats que giraven a l’entorn d’un mateix tema, enfocat des de dos punts de vista complementaris. D’una banda, la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes va allotjar el vespre d’ahir divendres un debat sobre ‘Bullying i Transfòbia Escolar’ organitzat per l’Associació Cultural Joan Comorera. De l’altra, el migdia d’avui dissabte el Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes ha organitzat una xerrada sobre ‘Diversitat Sexual i de Gènere’.


Debat "Bullying i Transfòbia" a la Sala de Plens
L’objectiu de totes dues activitats ha estat sensibilitzar sobre sengles qüestions que, tot i els avenços que s’han fet els darrers anys, encara topen de front amb una mentalitat retrògrada, lligada als rols establerts de dominància d’una societat amb fortes arrels de pensament i sentiment masclista. Del què es tractava, doncs, era sobretot de parlar, debatre, intercanviar pensaments i sentiments.

Debat sobre Bullying i Transfòbia Escolar

El debat sobre ‘Bullying i Transfòbia Escolar’ celebrat ahir al vespre va comptar amb la participació de Jaume Ulldemolins, secretari de Chrysallis Catalunya, l’Associació de Famílies de Menors Transsexuals. També va intervenir Marian Anguita, membre d’aquesta associació i regidora d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Blanes, després que l’acte va ser introduït per la simpatitzant d’aquest grup polític, Leli Campón.


Jaume Ulldemolins, Marian Anguita,
Tori, Pau i Mario
Jaume Ulldemolins va parlar pla i català de què significa ser transsexual en l’actualitat, i la gran quantitat de tòpics i malentesos que té la societat en general respecte aquest tema. Molts cops són idees preconcebudes que no s’han contrastat amb informació, i d’altres són fruit directament d’una manera de veure el món desenfocada i malaltissa. I és que es confon sexualitat amb orientació sexual.

En tot cas, el president de Chrysallis Catalunya també va donar motius per a l’optimisme, recordant que tot i que encara es tracta d’una entitat relativament ‘nova’ –va ser creada al 2015-, ja compta amb 115 famílies a Catalunya i més de 800 a Espanya. En aquest darrer sentit, Catalunya ha estat una comunitat pionera, ja que va ser la primera arreu de l’estat on a la targeta sanitària hi figurava el ‘nom sentit’ enlloc del nom assignat en néixer, que sovint no concorda amb el què sent aquella persona.

El cas del suïcidi de l’Alan, un trist detonant perquè la societat reaccioni

Sense cap mena de dubte, la part més interessant del debat van ser les aportacions en primera persona de tres joves trans: Pau, Mario i Tori. Tots tres van coincidir en la recança que, per visualitzar i sensibilitzar la societat sobre els problemes que pateixen els transsexuals a l’escola, va ser necessari que morís una persona. Es referien a l’Alan, el jove transsexual de 17 anys de Barcelona que va suïcidar-se la vigília de Nadal del 2015, en un clar i evident cas de transfòbia al centre escolar i per la societat en general.


Tori, Pau i Mario
Així ho remarcava ahir en Mario: “Es va haver de suïcidar una persona, l’Alan, perquè la gent se n ‘adones com patim. Això em fa ràbia !”. Per contra, també explicava en clau positiva: “Un acaba aprenent que no es viu dels comentaris de la gent”. En aquesta mateixa línia, en Pau remarcava de manera molt espontània: “Si la gent veu que ho tens molt assumit no sols tenir problemes (...) A mi em deien ‘Transformer’ per insultar-me, però jo li donava la volta i m’ho prenia com un afalac. És qüestió d’actitud”.

Més crua i crítica va ser la vivència de la Tori, que va patir un procés de rebuig i inclús d’amenaces de mort: “Però ara en canvi tinc amics que em recolzen i ja no es fiquen més amb mi”, explicava amb un somriure tímid. Un altre calvari que han de passar totes les persones transsexuals és canviar el nom al seu carnet. Així ho explicava Marian Anguita, qui coneix molt bé la situació perquè és tieta d’en Pau: “Quan van al Registre Civil estan a expenses de si la persona amb qui es troben és o no perceptiva, tot i que tinguin tot el dret a fer-ho i la llei els empari”.


La regidora, qui coneix molt bé què significa ‘ser diferent’ al ser lesbiana, va sentenciar: “Hi ha encara molta feina per fer, cal tenir paciència, aprendre a parlar i donar exemple, fer xerrades i debats com el què estem fent avui aquí.... Perquè, en definitiva, no es tracta de tolerar, sinó d’entendre i respectar”. En aquest sentit va advertir: “Tot i que sembli que s’accepta, no val a baixar la guàrdia, perquè sovint el què passa és que hi ha molta gent que reacciona amb hipocresia: davant teu, quan li dius que et lesbiana somriuen i assenteixen, però quan et gires s’enriuen de tu i fan burla”.

Xerrada sobre ‘Diversitat Sexual i de Gènere”

Avui al migdia la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal ha acollit la xerrada informativa ‘Diversitat Sexual i de Gènere’, organitzada pel Servei de Polítiques d’Igualtat. La seva tècnica, Laura Tejada, ha explicat que hi ha hagut un doble objectiu a l’hora de plantejar l’acte d’avui dissabte.


Laura Tejada introdueix la xerrada "Diversitat Sexual i de Gènere"
D’una banda, sensibilitzar la ciutadania sobre els drets de les persones LGTBI, i de l’altra cercar persones que tinguin interès en participar de manera activa des de Blanes amb l’entitat que ha centrat la xerrada, per fer més visible el col·lectiu LGBTI + als pobles. En aquest sentit, Laura Tejada ha presentat al principal ponent de la vetllada, Luis Serrano Cuadra, president de l’Associació Violeta.

L’Associació Violeta lluita per fer més visible el col·lectiu LGTBI +

Es tracta d’una associació LGTBI + que pretén portar el col·lectiu a totes les poblacions, amb l’objectiu de fer una visibilització real arreu del territori català. La majoria de les entitats LGTBI + tenen la seva seu en grans capitals o metròpolis, però hi ha una manca de presència d’aquest tipus d’associacions en poblacions més petites. Per aquest motiu, l’Associació Violeta compta amb diverses sectors per visibilitzar el col·lectiu per complet en els municipis més petits on es viu el dia a dia i on necessiten ser respectats.


Luis Serrano, president de l'Associació Violeta
Els objectius que mena l’Associació Violeta són impulsar i donar suport a tots el procés de recuperació de la memòria històrica del moviment de LGTBI + per al restabliment de la dignitat i el dret a la reparació d’aquestes persones. La realització d’activitats que tinguin com a objectiu la promoció de l’educació en valors com ara la Pau, el Respecte a la Diversitat, la Convivència, la Salut, etc.

També es treballa per a la igualtat social de les famílies LGTBI +, proporcionant visibilitat, atenció, garantia i protecció dels drets dels integrants de la família. Per últim, es proporciona visibilitat, atenció, garantia i protecció dels drets, promovent formació als professionals perquè comprenguin i coneguin la situació social d ela gent gran LGTBI +.


Actualment Violeta compta amb delegacions actives a Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Molins de Rei, Figueres i Gósol. Al llarg de la xerrada s’han treballat diversos conceptes bàsics sobre el gènere: les sigles LGBTI+, el sistema sexe-gènere, moviment històric, discriminacions, reflexions sobre drets humans, etc. Els propers dies es treballarà la possibilitat que pugui crear-se a Blanes una delegació de l’Associació Violeta, sempre i quan hi hagi algú en aquest municipi disposat a assumir-ho i treballar-ho activament.
Data de realització: 06/02/2018 | Data de la darrera actualització: 06/05/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300