Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Platges més segures a Blanes des d’avui amb l’activació del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/09/2018 02:09:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ProteccioCivilPlatges més segures a Blanes des d’avui amb l’activació del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme

Protecció Civil ha posat en funcionament el dispositiu, amb la confiança de completar el nombre d’efectius de temporada alta malgrat l’enduriment de la normativa

Les platges de Blanes han augmentat des d’avui el seu nivell de seguretat amb la incorporació de 12 efectius al Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme (SVSS) que coordina en gestió directa el Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament. La posada en marxa del servei ha implicat l’obertura dels tres llocs de socors que funcionen com a base operativa, repartits al llarg de tota el litoral blanenc.


Un d’ells és el què controla la zona més extensa, la de la Platja de S’Abanell situada a la zona turística d’Els Pins. L’altre lloc de socors és el de la Platja Central de Blanes, a tocar del Club de Vela, i finalment el tercer és el més allunyat del nucli urbà, a Cala Bona. Poc abans que comencés la primera jornada de l’any, avui al matí, el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, s’ha adreçat als efectius per donar-los les últimes instruccions i desitjar-los bon servei.

L’enduriment de la normativa posa traves a poder comptar amb efectius

Blanes és l’únic municipi de la Costa Brava que disposa d’un Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme gestionat directament des de l’Ajuntament enlloc de fer-ho a través d’una empresa o institució. Ho coordina el Departament de Protecció Civil, que l’any passat passat i especialment aquests darrers mesos treballa amb més intensitat que mai per resoldre un problema relacionat amb el servei que poc té a veure amb emergències.


El motiu és que la nova normativa de Salvament i Socorrisme Aquàtic que va entrar en vigor l’any passat ha reduït el nombre de professionals del sector. N’hi ha molts que no poden complir els exigents requisits per poder exercir la seva tasca en platges i piscines com en anys anteriors. Ara la normativa els obliga a inscriure’s al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya.


La dificultat rau en què per formalitzar-ho cal tenir una experiència mínima de dues temporades anteriors al 2015, o bé un títol específic que, donada la temporalitat d’aquesta feina –la immensa majoria només troben treball en platges i piscines a l’estiu- no compensa l’esforç temporal o inclús econòmic que s’ha d’esmerçar. Per això, alguns dels qui havien treballat fins a l’estiu del 2016 l’any passat ja no van poder seguir fent-ho al no poder complir aquests requisits.

A l’espera de poder completar el servei amb tots els efectius l’1 de juliol

Si bé els 12 efectius que hi haurà des d’avui i fins el 30 de juny garanteixen poder donar un bon servei de cobertura a les tres platges de Blanes, de cara a la temporada alta que comença l’1 de juliol i s’allarga fins el 2 de setembre hi ha la possibilitat que els 25 efectius que es necessiten en total no sigui possible completar-ho. Això farà que s’hagi d’optar per fer un replanteig de la planificació del servei per poder seguir comptant amb platges segures i sense risc.


Aquesta dificultat afegida s’ha intentat superar a través de diverses gestions que s’espera que tinguin els seus fruits abans que comenci la temporada alta. Es tracta que el servei que es dona a Blanes des de fa dècades continuï complint com és habitual els més alts nivells de qualitat i amb professionals competents en la matèria. En total, el servei de protecció a les platges blanenques funciona des d’avui, 9 de juny, i fins l’11 de setembre.

Formació complementària sobre les meduses amb el CSIC

Prèviament a l’entrada en funcionament d’avui dissabte, s’han fet sengles sessions informatives perquè tots els efectius que formen part del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme tinguessin clars els objectius i les tasques a complir. També es tractava de la primera presa de contacte de tot el grup amb el comandament i els dos coordinadors.


Les sessions van tenir lloc aquest passat divendres al matí a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, a càrrec del cap de Protecció Civil. Josep Lluís Pouy va impartir un curs de prevenció en riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment en l’entorn en què treballen. Enguany s’ha pujat un graó més afegint-hi uns coneixements complementaris molt a tenir en compte pel tipus de feina que han de fer.


L’Institut de Ciències del Mar (CSIC) es va encarregar d’oferir una xerrada sobre les meduses on es van descriure els diferents tipus que hi ha, la seva identificació, com actuar en cas l’albirament. Una altra part força interessant va consistir en alliçonar sobre quins tipus de curs i protocols han de seguir entre d’altres. Finalment, la jornada d’ahir es va completar amb els treballs d’adequació dels tres llocs de socors de què es disposa perquè tot estigués a punt per la seva entrada en funcionament avui dissabte.Data de realització: 06/09/2018 | Data de la darrera actualització: 06/09/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300