Noticia publicada a la web el 06/15/2018 02:41:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes, capital de les Biblioteques UNESCO, al allotjar la Jornada Professional ‘Biblioteca, Àgora de la Ciutadania’
Al llarg de tota la jornada 125 participants d’arreu de l’estat espanyol han debatut sobre diversos aspectes, i alhora han conegut el patrimoni natural, cultural i arquitectònic de la vila
Aquest divendres, durant tot el dia, Blanes ha esdevingut en la capital de les Biblioteques UNESCO d’arreu de l’estat espanyol (majoritàriament de Catalunya), a través de la Jornada Professional que s’ha allotjat en aquest municipi. L’experiència ha comptat amb 125 participants d’arreu del país, que han debatut sobre diversos aspectes relacionats amb el lema que ha encapçalat la jornada: Biblioteca, Àgora de la Ciutadania.
Vestíbul del Teatre de Blanes: mitja part sessió matinal L’objectiu ha estat posar al dia els valors que representen les biblioteques públiques, no tan sols com a llocs de trobada i de gran vitalitat ciutadana, sinó també com espais de reflexió i debat. Al llarg de tot el dia s’han combinat sessions d’especialistes amb tallers pràctics i participatius. En aquest darrer sentit, se n’han fet quatre simultàniament al mati, i s’han repetit tots quatre a la tarda, donant així l’oportunitat de fer-ne almenys dos cada persona.
Intervenció alcalde de Blanes, Mario Ros Abans de cada taller s’ha ofert bibliografia i s’ha fet una reflexió prèvia per treure un major profit a l’experiència. Posteriorment, està previst que s’elabori un resum dels quatre tallers, amb les conclusions corresponents, per vehicular noves metodologies i maneres de fer. Val a dir que cada taller s’ha allotjat en espais diferents: a la sala de lectura –que té un ample finestral des d’on es veu el mar-, i a la sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal, a l’emblemàtica Casa Saladrigas i al Centre Cultural Els Padrets.
Quatre aproximacions a les biblioteques del segle XXI
En cadascun dels quatre tallers que s’han realitzat s’ha reflexionat sobre sengles aspectes inclosos en el lema genèric. Així, el Taller 1 s’ha tractat La Biblioteca i les persones que hi treballen, per parlar sobre quines han de ser les actituds i el posicionament dels equips bibliotecaris davant els diferents públics i les necessitats actuals i futures de la comunitat. En aquest cas, ha consistit en una taula rodona amb la participació d’Adela d’Alòs Moner i Lluís Agustí, moderat per Carme Fenoll, i s’ha allotjat al primer pis de la Biblioteca Comarcal on hi ha la Sala de Lectura.
Taller a Casa Saladrigas El Taller 2 s’ha fet a Casa Saladrigas sota el lema Focus Jove. L’objectiu d’aquest bloc ha estat acostar-se més als joves i assolir un major compromís de les biblioteques com a servei, perquè es doni resposta a les seves necessitats culturals i de participació. Ha consistit en una sèrie de converses amb Mari Cruz Acín, directora de la Biblioteca per a Joves Acín, de Saragossa.
Taller al Centre Cultural Els Padrets Per la seva banda el Taller 3, allotjat a la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal, s’ha presentat amb el títol El valor de la lectura, i s’ha centrat en una conferència a càrrec de Maria Bohigas. La ponent ha parlat sobre la lectura al servei de la construcció de relats, afavorint des de les biblioteques l’accés al coneixement i a la literatura. Tancant el quartet, el Taller 4 s’ha acollit a l’emblemàtic Centre Cultural Els Padrets, i ha tractat sobre Històries de vida i la construcció d’identitats Locals, a través de converses amb Fernando Juárez Urquijo.
Biblioteques Inclusives i altres reflexions a l’entorn d’aquest servei
La jornada s’ha encetat a primera hora del matí en un quart escenari, el Teatre de Blanes, amb una breu introducció a càrrec de la directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró. Després l’alcalde de Blanes, Mario Ros, ha donat la benvinguda a tots els assistents, seguit per Elena Redó, qui ha intervingut en representació dels Serveis de Biblioteques de la Generalitat i la Diputació de Girona.
Benvinguda directora Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró La sessió d’obertura s’ha completat amb una amena conferència inaugural a càrrec del poeta, narrador, editor i professor d’escriptura mallorquí, Jaume Pons Alorda, així com la presentació del projecte de la Generalitat Biblioteques Inclusives. Per finalitzar la jornada, de nou al Teatre, la conferència de cloenda de la tarda l’ha preparat Dolors Reig, presidenta de la FCACU.
Promoció dels atractius naturals, culturals i literaris de Blanes
Una altra de les fites que s’ha volgut assolir al assumir l’organització d’aquesta jornada a Blanes, ha estat donar a conèixer la vila on comença la Costa Brava des d’un punt de vista patrimonial, encants naturals i literaris del municipi. No tan sols mostrant l’emblemàtica Casa Saladrigas –dissenyada per un deixeble d’Antoni Gaudí-, el Centre Cultural Els Padrets –que amaga al seu interior un fresc genuí de l’artista Ricard Ferrer- o bé la mateixa Biblioteca.
Taller a la Sala de Lectura de la Biblioteca Comarcal Un dels principals mitjans ha estat finalitzar la intensa sessió a l’aire lliure, proposant als visitants que participessin en sengles Rutes Literàries que transcorren per diferents indrets del municipi, mostrades sota el guiatge de dos joves. Així, Iker Pascual s’ha encarregat de la Ruta Bolaño, i Joana Muñoz de la Ruta Joaquim Ruyra Quan el paisatge es fa literatura, dissenyada per ella mateixa, i que ha inclòs un viatge en Catamarà de Blanes a Lloret per gaudir des del mar dels indrets naturals arran de la costa que va descriure a través dels seus relats.
Conferència inaugural amb Jaume Pons La Jornada Professional del grup de biblioteques catalanes associades a la UNESCO ha estat organitzada per la Biblioteca Comarcal de Blanes, l’Ajuntament d’aquesta població i la FCACU, la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, comptant amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. Al haver recuperat aquestes jornades, concentrades en un sol dia, Blanes ha recuperat l’experiència que la FCACU va deixar de fer al 2012.