Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes celebra l’acte central del seu 55è aniversari


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/19/2018 09:40:15 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes celebra l’acte central del seu 55è aniversari

Una seixantena de balladors de 3 a 37 anys van repassar les danses més emblemàtiques de la seva història, en una jornada que va incloure un Sopar Popular i una festa amb el grup ‘Sixtus’

Aquest cap de setmana l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes va celebrar l’acte central del cicle del seu 55è aniversari, que durant aquests mesos està copsant l’interès cultural al municipi. La celebració va comptar dissabte amb diversos ingredients, començant per una actuació de tots els membres de l’entitat que es va allotjar dissabte a la tarda a la Plaça dels Dies Feiners.


Acte Central 55è aniversari Esbart Joaquim Ruyra
L’espai es va engalanar especialment per a la ocasió amb una decoració festiva, que convidava a la celebració i la gresca, recordant els balls d’envelat de fa dècades. També es va reservar un racó de l’espai per recordar a través de diverses fotografies els darrers anys passats, d’ençà que l’entitat va dedicar un altre cicle commemoratiu a festejar el primer mig segle de vida, els 50 anys.

Un repàs a 55 anys de vida artística i social de l’Esbart Joaquim Ruyra

Una seixantena de balladors, amb edats que anaven des dels 3 anys el més jove fins als 37 anys el més veterà, van repassar dalt l’escenari algunes de les danses més emblemàtiques de la seva història. L’actuació més especial que s’haurà fet al llarg de tot l’aniversari va incloure 19 balls que van servir per repassar els diferents registres de dansa que al llarg de més de mig segle de vida s’han anat treballant.


Es va oferir una mostra de tots els temps, reflectint els treballs dels tres directors artístics amb què s’ha comptat: Joan Cruells, Eduard Ventura i David Martínez, qui actualment encapçala aquesta tasca. Això va permetre gaudir de danses de tot tipus, des de les més ancestrals i conegudes, arrelades al país i a Blanes, fins les de factoria més moderna.

Van haver quatre blocs, i en cadascun d’ells actuaven tant el cos de dansa principal com els de l’escola. El primer bloc va començar de manera rotunda, amb la dansa que ha esdevingut el signe d’identitat de l’Esbart Joaquim Ruyra en relació a Blanes: el Ball de Morratxes que s’interpreta cada any coincidint amb la festivitat de Santa Anna –patrona de la vila-, formant part del protocol del dia central de la Festa Major. La resta el van configurar danses que durant molts anys van interpretar la canalla: la Patum Petita, els Cascavells de Cardona i les Nyacres.


Al segon bloc es va homenatjar la intensa petjada deixada per Eduard Ventura, qui va morir de manera sobtada l’any 2011, després que havia començat a treballar amb l’esbart en la seva transformació, sobretot amb els nois i noies de l’escola, però també amb el cos de ball Es van oferir les Majorales, el Contrapàs Xinxina, en Joan Petit, el Ball de Sant Ferriol i la Tal-lara del Llobregat.

Promoció de la dansa d’arrel i tradicional catalana

Quan ara fa 55 anys naixia l’Esbart Joaquim Ruyra, una de les seves fites fundacionals va ser promoure la dansa d’arrel, la que es perd en la memòria del temps de les tradicions catalanes. Si bé als seus inicis els criteris artístics van ser més propers a la preservació i conservació de la dansa, també s’ha apostat per a la nova creació, utilitzant elements i noves sonoritats més modernes.

Aquesta inquietud va ser especialment evidenciada en el tercer bloc d’actuacions, començant precisament per una de les danses estrenada fa nou anys, però que des de llavors ha robat el cor a més d’un espectador. Es tracta de la Platja del Far, que quan es va estrenar va ser tota una prova del trencament d’esquemes, l’evolució que havia experimentat el cos de dansa principal. També es van oferir: Ton pare balla el drac, El rotlletó, La Milana i la Bolangera de RIU.


Per últim, en el quart i darrer bloc només va intervenir el cos de dansa principal, amb una bona mostra dels balls estrenats, amb uns treballs molt més atrevits, com va ser el cas emblemàtic de l’espectacle DAD. EXE, Dret a Decidir Executable, que va portar l’entitat a ballar en llocs on mai havia arribat. L’aposta en la que va col·laborar David Martínez els va acostar a l’actual director, i per això en aquest darrer bloc gairebé tots els balls són fruit de la seva feina amb l’esbart. Es va gaudir de l’Hola, la Rumbejada, el Fandango del sud, La Gran Jotada, i la Polka.


L'alcalde, Mario Ros, lliura l'escut de l'Ajuntament de Blanes
a la presidenta de l'Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon
La salutació final de tots els balladors dalt l’escenari va ser el preludi del moment més institucional de la vetllada. L’alcalde de Blanes, Mario Ros, va lliurar a la presidenta de l’Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon, una reproducció en pedra de l’escut de l’Ajuntament de Blanes amb motiu del 55è aniversari de l’entitat. La celebració va continuar després amb un Sopar Popular on van participar unes 200 persones i una festa final que va incloure l’actuació del grup Sixtus, especialitzat en fer versions de cançons de rock català de tots els temps.

XXVIII Trobada d’Esbarts de les Comarques Gironines

L’endemà diumenge l’Esbart Joaquim Ruyra va fer perdurar la celebració de l’Acte Central del 55è aniversari amb la XXVIII Trobada d’Esbarts de les Comarques Gironines. L’esdeveniment va aplegar uns 200 balladors d’arreu del país, que pertanyien a quatre entitats: l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, l’Esbart d’Olot, el Marboleny de les Preses i el Grup Montgrí Dansa.


La trobada va comptar amb quatre parts on cadascuna de les formacions va disposar d’entre 20 i 25 minuts per mostrar al públic les seves danses, acompanyades de la música de la Cobla La Flama de Farners, amb nombrosos músics de Blanes, dirigida pel blanenc Xavi Molina. Per la seva banda, el director musical de la trobada va ser Jordi Núñez. L’esdeveniment es va tancar amb el lliurament d’obsequis de record de l’Esbart Joaquim Ruyra a les altres tres formacions, un acte que va encapçalar el tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Turisme, Blai Vinaixa.
Data de realització: 06/19/2018 | Data de la darrera actualització: 06/19/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300