Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La 20a Trobada Gegantera de Blanes omple de públic el centre de la vila, tenyida de ‘fal·lera gegantera’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/27/2018 09:12:32 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La 20a Trobada Gegantera de Blanes omple de públic el centre de la vila, tenyida de ‘fal·lera gegantera’

Centenars de persones es van aplegar als carrers, envaïts per les colles de Sant Feliu de Guíxols, Breda, Maçanet, Salt, Calonge i Lloret, així com de Blanes, l’Esbart J.Ruyra i la Banda Musical

Des de fa més d’un quart de segle de vida, quan va néixer la Colla Gegantera de Blanes, la presència dels seus components en les diferents activitats que hi ha al municipi ha estat constant. Potser per aquest motiu un dels esdeveniments més nostrats de l’estiu blanenc és la Trobada Gegantera de Blanes, que aquest 2018 ha complert una altra data assenyalada: el seu 20è aniversari.


XX Trobada Gegantera de Blanes
Fotografies: Joaquim Llorens i Garangou
La XX Trobada Gegantera de Blanes es va celebrar la tarda-vespre d’aquest passat dissabte, omplint amb centenars d’espectadors el nucli històric del municipi on comença la Costa Brava, sota l’amenaça constant d’una pluja que va fer puntuals actes de presència en forma, sortosament, de tímides totes. Gent de totes les edats, majoritàriament públic familiar amb canalla, van estar seguint els diferents actes que va incloure, sense perdre’s cap ni un detall de la celebració.

Multitudinària cercavila amb 200 integrants

El regalim de música, festa i alegria, de ‘fal·lera gegantera’ en definitiva, va copsar l’atenció de blanencs i visitants durant tota la tarda-verspre. Aquest 2018 s’ha comptat amb un total de nou colles i entitats, que van encetar la trobada a la tarda plantant els seus gegants, gegantons i capgrossos al Passeig Cortils i Vieta. Això va permetre que els primers nens i nenes, acompanyats de familiars i amics, veiessin de molt a prop els components que després desfilarien.


El següent ingredient va ser una multitudinària cercavila que va recórrer durant gairebé dues hores el nucli antic del municipi, enmig de l’expectació de la canalla, barrejada amb l’alegria dels més menuts, alguns dels quals anaven proveïts d’un timbal. L’avançada festiva de la cercavila l’aportava la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle de Blanes, que obrien camí amb els seus temes populars.

Com a entitats convidades enguany han estat la Colla Ganxona de Sant Feliu de Guíxols, l’Associació de Gegants i Capgrossos de Lloret de Mar, així com les colles de Breda, Maçanet de la Selva, Salt i Calonge. Pel que fa als representants de Blanes, a banda de la Colla Gegantera, també van ser-hi els gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra i la banda. En total, van desfilar unes 200 persones, entre portadors i músics.


Al llarg del recorregut les diferents colles aprofitaven per lluir els gegants i gegantons amb balls acompanyats de la música a càrrec dels respectius grups de gralles i percussió. La cercavila va finalitzar al Passeig Pau Casals, davant l’escenari del Banc dels Músics, on es van anar arribant els diferents components disposats a encarar el darrer tram de la festa gegantera, amenitzada per dos mestres de cerimònia d’excepció: Xavier Pascual, i Guillem Bitlloch, dues persones vinculades en moltes entitats locals.

A diferència d’anys anteriors, conforme anaven arribant davant del Banc dels Músics, totes les colles van fer el ball dels respectius gegants. Un cop van estar tots els components plantats de nou al passeig, va ser el moment en què la Colla Gegantera de Blanes va executar tres balls. Primer van dansar conjuntament els diversos capgrossos de la colla acompanyats dels gegantons: en Tom i Jerry, en Maximià i Es Forcaner.


En aquest primer ball dels blanencs també va intervenir el nou membre de la colla, el gegantó Virikino, que en italià vol dir entremaliat. Tot seguit va ser el torn del gegantó Vadô Set-Trossos, un personatge de la novel·la de Joaquim Ruyra El rem de 34, que va dansar amb la música composada per Xavier Pendon i interpretada per la primera cobla més gamberra del país, els Biflats, que precisament van visitar Blanes durant la passada festa major.

Nova Junta de la Colla Gegantera presidida per Esteve Rams

L’últim ball, el més especial, el van protagonitzar els dos gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina. El ball dels vescomtes que tants cops han pogut gaudir blanencs i visitants és obra del compositor blanenc Rafel Comas, arranjat també pel músic Xavi Pendon. El següent ingredient de la vetllada va ser el lliurament d’obsequis de record a les colles i entitats de Blanes participants.


El lliurament el van presidir l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i el cap de la colla de Blanes, Esteve Rams. Val a dir que aquesta ha estat la primera ocasió que Esteve Rams ha participat com a cap de colla en l’emblemàtica Trobada Gegantera, ja que encapçala la junta renovada recentment, després dels actes del 25è aniversari celebrats durant el 2017.


Sopar de Germanor amb tots i totes les participants
La nova junta s’ha agafat la seva missió de continuar mantenint viva la flama de l’entitat amb il·lusió renovada, i volen encomanar la seva fal·lera gegantera a tots aquells i aquelles que tinguin ganes de compartir-la. Per això, han fet una crida perquè tothom qui vulgui s’apunti per portar els gegants, gegantons i capgrossos, i han anunciat de cara al setembre/octubre unes classes de gralles. Per informar-se tan sols cal acostar-se a la seu local de l’entitat, al Casal La Cooperativa del Carrer Muralla, o bé enviar un mail a collageganteradeblanes@gmail.com.

7è Concurs Internacional de Fal·leres per cloure l’acte

Abans que les colles es retiressin per participar al sopar de germanor que va posar punt i final a l’acte, es va celebrar tota una tradició plenament consolidada en la trobada de Blanes: el Concurs Internacional de Fal·leres, que enguany ha arribat ja a la seva setena edició. Les colles trien un representant per cridar una fal·lera, el crit de guerra geganter, amb la màxima intensitat sonora i duració possibles.


El guanyador del 7è Concurs Internacional de Fal·leres
En aquesta ocasió la participació majoritària va ser a càrrec dels membres més joves de les diferents colles i entitats participants, inclús en alguns casos formant duets i fins i tot trios. La fal·lera més llarga que va merèixer el primer premi la va fer el representant de la Colla de Maçanet de la Selva, amb una duració de 20’45 segons, cinc segons més que la que va guanyar en l’edició del 2017. Finalment, la XX Trobada Gegantera de Blanes es va tancar amb un ball col·lectiu de tots els integrants, completat poc després amb un sopar popular de fi de festa.
Data de realització: 08/27/2018 | Data de la darrera actualització: 08/27/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300