Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes enceta els actes de la Diada amb un docu-ficció sobre la Guerra de Successió i la 7a Fira Sabors Catalans


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/08/2018 01:15:43 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes enceta els actes de la Diada amb un docu-ficció sobre la Guerra de Successió i la 7a Fira Sabors Catalans

El programa d’actes també inclou actuacions dels cantants Salva Racero, Cesk Freixas i Manu Guix, així com els actes institucionals de l’11 de setembre i altres al·licients

La projecció del docu-ficció El cas dels catalans va significar el vespre d’aquest passat divendres el tret de sortida dels actes organitzats a Blanes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya 2018. El mal temps va obligar a traslladar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes la sessió de cinema que s’havia de fer a l’aire lliure, tot i que aquest entrebanc no va fer disminuir l’interès que hi va haver en poder visionar-lo.


Introducció al docu-ficció 'El cas dels catalans'
Fotografies: Javier Calvete
El cas dels catalans es va estrenar l’any 2014, i està narrat per la periodista Mònica Terribas. Tracta sobre la Guerra de Successió del 1714 i inclou tant les aportacions d’historiadors de reconegut prestigi com fragments de la història dramatitzats i recreats per actors tan coneguts com Pere Arquillué, Sergi Mateu o Lluís Marco, entre d’altres.

Introducció històrica de la Guerra de Successió del 1714 a Blanes

Per introduir la projecció i contextualitzar com es va viure la Guerra de Successió a Blanes fa 300 anys, es va comptar amb una breu explicació a càrrec de l’arxiver municipal, Toni Reyes. Recolzat per una il·lustració del segle XVIII on es reproduïa la badia de Blanes, el cap de l’arxiu va recordar que el triomf de Felip de Borbó en la desfeta de 1714 va significar per a la vila haver de contribuir amb homes i animals a la construcció de la Ciutadella de Barcelona.


Toni Reyes, arxiver municipal de Blanes
Les dificultats del moment van obligar, entre d’altres mesures, a què s’haguessin de vendre les joies de la Mare de Déu del Vilar per evitar que l’ermita i la casa de l’ermità del santuari s’ensorressin. Aquest estat de crisi es va allargar durant algunes dècades, però tot i així l’empenta dels blanenques i blanenques van fer esdevenir el XVIII en un segle de creixement, a cavall entre el comerç marítim, les drassanes, l’agricultura i la indústria.


Valentí Hinarejos (La Focal) i Toni Reyes (Arxiu Municipal)
Per organitzar aquest acte s’ha comptat amb el suport de l’Associació Cultural La Focal, que també es va encarregar de conduir-lo amb el mestre de cerimònies, Valentí Hinarejos. Igualment, han col·laborat Televisió de Catalunya (TV3), Mediapro (Triacom Audiovisual) i la Xarxa de Televisions Locals (XAL), que van coproduir en el seu moment el docu-ficció.

7a Fira de Sabors Catalans amb Manu Guix, Salva Racero i Cesk Freixas

Avui dissabte els actes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya han continuat amb el primer dels quatre dies de la Fira Sabors Catalans. Instal·lada al Passeig de Mar, davant del Banc dels Músics, enguany és la setena edició de l’experiència, que co-organitzen l’Ajuntament i l’Associació Cultural Sabors de Catalunya.


7a Fira Sabors Catalans, dissabte al matí
L’objectiu és generar dinamisme econòmic i atraure més visitants que aprofiten els darrers dies d’estiu per passar una bona estona a l’aire lliure. L’element central és una mercat que inclou una vintena de parades ambientades amb elements propis de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, i on s’hi ofereixen productes alimentaris i artesans de la terra. Les parades es podran visitar durant el cap de setmana i fins dimarts.

Al llarg dels quatre dies en què tindrà lloc la fira també hi haurà espectacles i concerts a l’escenari del Banc dels Músics. Dissabte a la nit actuarà el cantant Salva Racero, i diumenge serà el torn de Cesk Freixas i Manu Guix, mentre que dilluns la companyia ‘Un Sol Traç’ oferirà sengles espectacles de dansa i foc. Per últim, dimarts hi haurà jocs gegants tradicionals durant tot el dia.


El programa de la Diada a Blanes culminarà dimarts, l’11 de setembre, amb els actes institucionals que inclouran la hissada de la senyera des del balcó principal de l’Ajuntament de Blanes a les 11 del matí, i una ofrena floral davant el Monument a Lluís Companys a 2/4 de 12 del migdia. La jornada de la diada es completarà amb sardanes amb la Cobla La Flama de Farners a l’escenari del Banc dels Músics.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 09/08/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300