Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes protagonitza el darrer volum dels ‘Quaderns de la Revista de Girona’ amb una monografia de 15 autors


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/14/2018 09:30:38 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PORTADABlanes protagonitza el darrer volum dels ‘Quaderns de la Revista de Girona’ amb una monografia de 15 autors

La publicació del volum dedicat a Blanes, coordinat per Pep Bota i Toni Reyes, es va presentar ahir a la Sala de Plens i era una de les assignatures pendents de la historiografia blanenca

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes va allotjar el vespre d’aquest passat dijous la presentació d’una publicació molt especial. Es tractava del volum dedicat a Blanes dels Quaderns de la Revista de Girona, editat per la Diputació de Girona amb el suport de l’Obra Social de La Caixa, comptant amb la feina de 15 autors i autores que signen una quarantena de temes de diferents àmbits.


Joaquim M. Puigvert, Rosa M. Gil, Albert Piñeira, Mario Ros,
Gemma Batlle i Toni Reyes
L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. També van participar en la presentació Joaquim Maria Puigvert, professor titular d’història contemporània de la Universitat de Girona; Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona; Gemma Batlle, de l'Obra Social de 'La Caixa', i Toni Reyes qui, conjuntament amb Pep Bota, s’han encarregat de la seva coordinació.

Una assignatura pendent de la historiografia blanenca

La publicació d’aquest volum es considera una de les assignatures pendents de la historiografia blanenca, i omplirà un important buit en una de les col·leccions més prestigioses del territori gironí. Des de la seva posada en marxa, l’objectiu de Quaderns de la Revista de Girona ha estat ser una col·lecció divulgativa i plural, dedicada a la difusió del coneixement multidisciplinari sobre les terres gironines a partir de dues sèries.


Presentació a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Blanes
Per un costat, una sèrie dedicada a les guies de temes d’abast general, i per l’altre les monografies locals, estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats. Per això, del què es tracta és de constituir un compendi d’informacions bàsiques sobre el nostre entorn, i permetre als lectors descobrir o redescobrir l’àmbit més proper en tots els seus aspectes.

Així, es tracta de parlar sobre patrimoni, geografia, història, art, activitats econòmiques, tradicions, esport, i un llarg etcètera. Justament per poder complir aquest objectiu s’hi utilitza un estil planer i entenedor, amb un to no especialitzat i amb una redacció senzilla, eficaç i assequible, adaptada perquè estigui al nivell de tots els lectors en general, però igualment interessant pels historiadors


El quadern de Blanes està organitzat en temes breus triats pels coordinadors, Pep Bota i Toni Reyes, que han distribuït la publicació en 43 capítols, així com amb un adequat i acurat complement gràfic i fotogràfic. La principal tasca dels 15 autors que han participat ha estat posar al dia els temes tractats, suggerir línies de treball i, tanmateix, crear interès per tot el què s’ha esdevingut en aquest indret on comença la Costa Brava o, si es prefereix, on la costa es fa brava.

Record en especial per a Pep Bota i Albert Ros

Durant el seu torn de parlaments, el co-coordinador de la publicació Toni Reyes i Valent –cap de l’Arxiu Municipal de Blanes- va tenir un record en especial pel seu amic i company en aquesta tasca de coordinació, Pep Bota i Gibert, qui va traspassar fa tres anys. Tanmateix, Toni Reyes també va recordar l’artífex una altra destacada tasca de recuperació de la història de Blanes a càrrec d’un altre autor, Albert Ros, mort fa pocs mesos.


A banda de ser co-coordinador de la publicació, Pep Bota també és autor en solitari i amb Toni Reyes de diversos capítols. Per la seva banda, Albert Ros signa el capítol dedicat a repassar els temes més destacats relacionats amb el món de l’esport. Respecte la resta d’autors, es tracta de Neus Baltrons, Fèlix Bota Rodríguez, Mercè Cabré, Lourdes Domènech, Josep Maria Guinart, Fèlix Rabassa, Aitor Roger, Quim Roura, Maria Àngela Sagrera, Enric Sagristà, Juli Valdunciel i Maria del Vilar Vilà.

Pel que fa als temes tractats als respectius capítols hi ha des de les onades migratòries fins la recuperació democràtica, passant pel franquisme, l’emblemàtica factoria SAFA (actualment Nylstar), la 2a República, l’edat mitjana, la platja i els temporals, la indústria de les drassanes o bé l’aventura americana, entre d’altres.Data de realització: 09/14/2018 | Data de la darrera actualització: 09/14/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300