Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra el Dia Mundial de la Salut Mental 2018 amb una Jornada de Portes Obertes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/10/2018 12:40:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra el Dia Mundial de la Salut Mental 2018 amb una Jornada de Portes Obertes

L’objectiu de l’activitat, que s’ha fet avui dimecres al Servei de Rehabilitació Comunitària de la Selva Marítima, ha estat donar a conèixer les seves prestacions i activitats habituals

Avui dimecres, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental 2018, que s’escau el 10 d’octubre de cada any, el Servei de Rehabilitació Comunitària de la Selva Marítima ubicat a Blanes ha celebrat una Jornada de Portes Obertes que ha tingut lloc al llarg de tot el matí. L’alcalde de Blanes i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, ha fer una visita a les instal·lacions acompanyat del coordinador del servei, Jesús Bernal, i el coordinador del Centre de Salut Mental, Javier Marín.


Al centre de la imatge, d'esquerra a dreta,
Jesús Bernal, Javier Marin i Mario Ros
La jornada d’avui s’emmarca dins de la Setmana Commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental a Girona i comarques, que es va encetar fa una setmana i culmina precisament avui dimecres. Aquest 2018 la celebració posa l’accent en l’atenció i els suports comunitaris vers la recuperació i l’apoderament, així com la inserció laboral de les persones amb trastorn mental, en el marc d’una societat més inclusiva i que deixi enrere l’estigma cap al col·lectiu i el trastorn mental.

A la seva arribada, l’alcalde ha estat rebut igual que la resta de visites que s’hauran fet al llarg de la jornada de portes obertes d’avui. Tres usuàries –l’Estrella, la Susana i la Sonia- l’han acompanyat a fer un recorregut per les dependències. Avui estaven especialment engalanades per a la ocasió, recollint una bona mostra de les activitats que s’hi fan: tallers de manualitats (pintura, ganxet, dibuix, etc), expressió corporal, cuina, psicomotricitat, teatre, etc.


Durant tot el matí –des de 2/4 d’11 fins les 13 h- han estat visitant el centre nombroses persones. Majoritàriament es tractava de familiars i amics dels usuaris i usuàries, així com personal d’altres serveis de salut complementaris. Tothom ha pogut fer una completa visita guiada i, de pas, endur-se com a record un punt de llibre elaborat en els tallers, i fer un petit mos amb l’esmorzar que s’ha elaborat per a la ocasió. Actualment el centre atén una setantena d’usuaris tant de Blanes com de poblacions del seu àmbit d’influència.

Salut Mental a la Comunitat i a la Feina

El Dia Mundial de la Salut Mental 2018 ha propiciat que sigui una nova ocasió perquè el moviment social de persones, professionals i entitats d’aquest àmbit d’arreu de Catalunya, així com la ciutadania en general, es trobin per fer-se més visibles. També es tracta d’aprofitar per reivindicar i lluitar per la defensa dels drets de les persones que tenen un trastorn mental i les seves famílies, amb la finalitat de posar sobre la taula les seves necessitats i objectius.


Aquest any el lema triat és ‘Salut Mental a la Comunitat i a la Feina’. I és que, tot i que la feina és un element clau en la recuperació i la inclusió social, les persones amb un problema de salut mental han de sortejar nombrosos obstacles per poder accedir a un lloc de treball. Això fa que no puguin gaudir de l’òptima autonomia, participin activament en la societat i puguin desenvolupar el seu projecte de vida.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) recollides en l’estudi ‘El treball de les persones amb discapacitat’, l’any 2016 només un 14’3% de persones amb certificat de discapacitat per raó de salut mental va treballar. Això representa la taxa d’ocupació més baixa de tots els grups de població amb discapacitat, i el situa com l’únic que va experimentar una baixada de l’ocupació respecte de l’any anterior, amb un -1’7%.


També hi ha un greuge pel que fa a la retribució econòmica. El salari anual brut dels professionals amb discapacitat és de 19.596 euros, un 15% inferior al què perceben les persones sense cap discapacitat, que cobren 23.308 euros. Per contra, el sou brut anual de les persones amb discapacitat per raó de salut mental està un 20% per sota de la mitjana dels col·lectius amb discapacitat, ja que cobren 15.699 euros.
Data de realització: 10/10/2018 | Data de la darrera actualització: 10/10/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300