Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes i la Generalitat sumen esforços per resoldre la situació dels migrats tancats a l’esbarjo


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/24/2018 01:45:02 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes i la Generalitat sumen esforços per resoldre la situació dels migrats tancats a l’esbarjo

L’alcalde, Mario Ros, i el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, han encapçalat avui una intensa jornada de treball, juntament amb els partits polítics i entitats

Les dependències de l’Ajuntament de Blanes han allotjat el matí d’avui dimecres tres intenses reunions de treball amb l’objectiu de resoldre la situació de les persones migrades que van iniciar un tancament a l’Esbarjo Parroquial blanenc el passat juny. Les sessions les han encapçalat l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós.


Oriol Amorós i Mario Ros
La primera trobada l’han mantingut tots dos, acompanyats dels respectius tècnics de referència; Lurdes Rodríguez, cap d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de l’Ajuntament; i Pere Cortada, tècnic de polítiques migratòries de la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat. Posteriorment, a la segona reunió de treball han participat representants dels grups polítics municipals, així com la responsable provincial d’Immigració i Refugi a Creu Roja, Anna Serra.


Per últim, la tercera i darrera trobada ha estat amb les entitats socials que formen part de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social. Al comitè hi són representades les ONGs locals conscienciades amb aquesta temàtica, i es reuneixen periòdicament per tractar temes d’aquest àmbit.

Resoldre la situació d’una manera personalitzada en cada cas

Des del primer moment, l’Ajuntament de Blanes es va oferir per fer de mitjancer en les demandes de les persones tancades a l’Esbarjo Parroquial, comptant també amb el suport de la Generalitat en tot el procés. L’objectiu comú que ha menat la sessió de treball d’avui dimecres ha estat evitar que la situació acabi esdevenint una qüestió sense resoldre.

Actualment la situació s’espera que pugui solucionar-se de la millor manera possible per a tots i cadascun dels casos que s’estan atenent. La setmana passada un mediador va començar a reunir-se individualment amb les persones migrades per resoldre els respectius casos de manera personalitzada. El mediador ha estat contractat per l’Ajuntament, a través d’un contracte-programa de la Generalitat.


La seva tasca dóna continuïtat a la feina iniciada pel consistori a finals de juny, amb entrevistes personalitzades que ja es va encarregar de fer la Tècnica d’Acollida de l’Ajuntament de Blanes. Va trobar-se amb 18 persones, redactant el corresponent informe-proposta respecte què es podia fer per ajudar-los en cada cas.

En l’actualitat, de les 12 persones en total que es podran empadronar a Blanes, ja n’hi ha 8 a qui se les ha pogut inscriure pel sistema que consti que no tenen un domicili fix, i les altres ho estaran properament. Tots els casos corresponen a homes i dones arribats des de l’Àfrica Subsahariana, majoritàriament procedeixen de Gàmbia, així com del Senegal i Nigèria. Cal resoldre-ho cas per cas, perquè d’aquesta manera es podrà garantir una resolució satisfactòria.

Oriol Amorós reconeix l’excel·lent tasca de l’Ajuntament de Blanes

Durant la trobada mantinguda amb les entitats de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, Oriol Amorós, ha descrit les possibles solucions que es poden trobar per resoldre les diferents situacions. En aquest sentit, ha lloat la tasca de l’Ajuntament de Blanes per la seva implicació i ha remarcat que, a diferència d’altres municipis d’arreu de Catalunya, aquest municipi compta amb una política d’empadronament excepcional.


L’empadronament permet a les persones migrades poder accedir a diversos serveis, com per exemple la targeta sanitària. Per contra, el principal escull amb què es troba tothom és que cap estat de la Unió Europea pot fer regularitzacions massives, prohibides per llei. Per aquest motiu, s’han de buscar solucions personalitzades, analitzar cas per cas per veure quines possibilitats hi ha.

Justament per aquest motiu, es confia en el treball pormenoritzat que ha iniciat el mediador a Blanes. S’ha destacat que s’està procurant actuar amb el màxim de celeritat, però alhora sense perdre la necessària qualitat que ha de tenir tot el procés, fent una anàlisi en profunditat de cada cas. També s’ha conclòs que, en general, s’ha establert un marc de diàleg entre totes les parts amb l’objectiu comú que pugui haver una solució malgrat la situació sigui complicada, i no hi ha solucions màgiques que ho resolguin tot d’una atacada.

Degoteig de persones constant durant aquests mesos

Inicialment, el nombre de persones migrades que es va tancar a l’Esbarjo Parroquial en senyal de protesta per demanar que l’administració pública resolgués la seva situació va ser d’una 30ena. I és que, a banda dels homes i dones que havien arribat feia poc, s’hi van afegir blanencs i blanenques d’origen estranger que van tancar-se amb ells inicialment per donar-los suport.


Al llarg d’aquests mesos el degoteig d’anades i vingudes ha estat constant, i inclús hi ha hagut persones que han arribat des de Barcelona, per l’efecte crida. Per això, la xifra ha anat variant, si bé ha estat voltant sempre la 15ena de persones, ja que fins i tot n’hi hagut que, tot i ja estar empadronats a Blanes com demanaven, han marxat del municipi. D’altres han iniciat els tràmits del Servei d’Acollida i Interculturalitat per a Persones Estrangeres, un conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i informació per als nouvinguts.

El Servei d’Acollida té per objectiu promoure l’autonomia personal de les persones estrangeres i catalanes retornades i la igualtat d’oportunitats entre la ciutadania. Tothom qui estigui empadronat pot accedir a la consecució del Certificat d’Acollida, un document d’eficàcia jurídica i valor probatori que s’utilitza en els processos d’estrangeria per demostrar arrelament social, modificació i/o renovació d’autoritzacions de residència, o bé per a l’adquisició de la nacionalitat, entre d’altres.


Per a la seva obtenció, cal seguir uns cursos gratuïts impartits per l’Ajuntament de Blanes, i que pertanyen a traves àrees diferents: Llengua, Coneixements Laborals i coneixement de Societat Catalana. En el primer cas, es tracta de sengles mòduls de català i castellà de 90 hores cadascun, i els dos altres són mòduls de 15 hores cadascun d’ells.
Data de realització: 10/24/2018 | Data de la darrera actualització: 10/24/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300