Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Canvi d’Hora la matinada del proper diumenge per adaptar-se a l’Horari d’Hivern


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/25/2018 01:32:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Canvi d’Hora la matinada del proper diumenge per adaptar-se a l’Horari d’Hivern

Quan siguin les 3 de la matinada de diumenge caldrà endarrerir el rellotge fins a les 2, de manera que es podrà dormir una hora més, i podria ser la penúltima vegada que s’hagi de fer

La matinada d’aquest proper diumenge 28 d’octubre acabarà l’horari d’estiu i començarà l’horari d’hivern. Això implica que a partir de les 3 de la matinada passaran a ser les 2, endarrerirem una hora el rellotge, de manera que la nit de diumenge es podrà dormir una hora més al haver-la ‘guanyat’ amb aquesta modificació horària.


Sortida de sol a Blanes
Arreu d’Europa el canvi d’horari d’estiu a l’horari d’hivern es produeix l’últim diumenge del mes d’octubre, d’acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d’Hora, que és d’obligat compliment. L’objectiu és aconseguir un estalvi energètic, encara que podria ser que això canviï abans del 2020, ja que la Comissió Europeu ha proposat eliminar-ho i el govern s’ha mostrat en principi força d’acord.

Més concretament, la Comissió Europea ha deixat en mans dels respectius governs aquesta decisió, i els ha demanat celeritat en les respectives preses de decisió per aconseguir que l’últim canvi d’hora en el bloc comunitari passi durant l’any vinent, al 2019. Es tractaria de fer-ho així sense ocasionar problemes com a conseqüència de la manca de coordinació entre les capitals.

El 31 de Març de 2019 podria ser el darrer canvi d’horari

El calendari que ha plantejat la Comissió Europea és que l’últim canvi d’horari obligatori tingui lloc el 31 de març de 2019, i després els estats membres que ho desitgin podrien tornar a l’horari d’hivern, realitzant una darrera modificació el 27 d’octubre del 2019. A partir d’aquesta data de l’any vinent ja no es podrien fer més canvis, per això l’Eurocambra i el Consell de la UE han d’acordar i aprovar la normativa com a molt tard el març del 2019.

Actualment la mesura s’està adoptant en uns 70 països arreu del món: a tots els països d’Europa, Amèrica del Sud, Àfrica, i en algunes zones dels Estats Units i Canadà. El costum d’endarrerir el rellotge en hora a l’hivern i avançar-lo a l’estiu es va començar a utilitzar de manera generalitzada l’any 1974 per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir menys electricitat. Va ser una de les mesures adoptades després de la primera crisi del petroli.


D’un temps ençà, el debat sobre els avantatges i inconvenients que comporta haver de canviar d’horari cada sis mesos s’ha intensificat especialment. Això és perquè hi ha qui fins i tot assegura que tot el bo que pugui tenir queda anul·lat per les negatives conseqüències que te, de manera que la mesura pot acabar tenint un benefici zero.

Els entesos que han estudiat el suposat estalvi energètic sovint arriben a conclusions diametralment oposades, i saber qui té la raó és complicat, ja que l’argument del menor consum de llum no compta amb les suficients proves empíriques que ho recolzin. Per la seva banda, una de les principals crítiques són les afectacions sobre la salut, no tan sols en la gana i la son, sinó per les incomoditats en persones que pateixen depressió, al produir-se una alteració hormonal i de la serotonina.
Data de realització: 10/25/2018 | Data de la darrera actualització: 10/25/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300