Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes comença la 19a Campanya del Voluntariat per la Llengua amb una 50ena de persones


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/31/2018 10:24:42 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Campanya de voluntariat per la llenguaBlanes comença la 19a Campanya del Voluntariat per la Llengua amb una 50ena de persones

El tret de sortida es va donar ahir al vespre a la Biblioteca Comarcal amb una lectura dramatitzada de fragments de l’’Homenot’, que Josep Pla va dedicar a Pompeu Fabra

La Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal va allotjar el vespre d’aquest passat dimarts la presentació de la 19a Campanya del Voluntariat per la Llengua. Organitzada per l’Ajuntament de Blanes a través de l’Oficina de Català, aquesta dinovena edició consecutiva compta amb la participació d’una 50ena de persones, distribuïdes en 23 parelles lingüístiques que durant els propers mesos conversaran en català i compartiran una experiència que tothom qui l’ha provat coincideix en qualificar de molt enriquidora.

14 anys d’experiència de la Campanya Voluntariat per la Llengua

Des de fa 14 anys, Blanes aixopluga aquesta campanya, que s’ha estat fent de manera continuada, amb la participació de més de 3.000 persones mobilitzades per mantenir viu el català. Si bé la presentació va tenir lloc dimarts a la nit, es tractava d’un acte molt simbòlic, ja que el programa es planteja cada vegada més com un programa viu tot l’any.


La directora de l'Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola,
amb una de les alumnes de català que participa a la campanya
Així ho destaca la directora de l’Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola, qui explica també els positius resultats que des de sempre ha significat l’experiència: “És un servei més que donem a l’oficina i que, especialment aquests darrers anys, estem enfocant com un programa viu i obert durant tot l’any. Per això, a mesura que tenim peticions de voluntaris, anem fent parelles”.

Els aprenents són alumnes de català a partir del nivell Bàsic 3, o sigui, que els qui han començat enguany a estudiar el català encara és massa d’hora perquè puguin inscriure-s’hi. Cal que tinguin un nivell mínim de conversa per poder complir els objectius: aprendre a perfeccionar l’agilitat i seguretat quan es parla en català.


En aquesta nova edició, els alumnes són de procedència pou diversa: d’arreu de l’estat espanyol, País Basc, Rússia, Letònia, Eslovàquia, Veneçuela, Argentina, Xile, Hondures, Xile, Marroc, Cuba, o inclús de diverses localitats catalanes. Les seves respectives parelles que fan de voluntaris per la llengua són nascuts a Blanes o bé fa temps que van venir-hi a viure, i la majoria han repetit l’experiència en diverses ocasions.

Un monòleg sobre Pompeu Fabra enceta les activitats de la campanya

La Campanya del Voluntariat per la Llengua no tan sols beneficia els participants perquè millora la fluïdesa en la parla dels aprenents. També hi ha tot un altre ventall d’avantatges, ja que contribueix a la integració i la cohesió socials. A més a més, incideix en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants: mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’ajuda de l’altre, i no pas com a signe de mala educació.


L’Oficina de Català s’encarrega d’organitzar diverses activitats dinamitzadores perquè hi participin les parelles lingüístiques, com un incentiu més per promoure l’experiència. En aquesta ocasió, la primera de les activitats ja va tenir lloc ahir mateix amb caràcter extraordinari.

L’actor Jordi Massoni va oferir un monòleg sobre la figura de Pompeu Fabra. Més concretament, va fer una lectura dramatitzada de fragments deL’Homenot, que el genial escriptor Josep Pla va dedicar a l’il·lustre filòleg català. L’espectacle teatral tenia doncs un altre objectiu complementari, afegir-se als actes commemoratius amb motiu de l’Any Fabra que s’està celebrant enguany.


Monòleg 'L'homenot', de Josep Pla, dedicat a Pompeu Fabra
Altres activitats que s’han organitzat enguany són una excursió a Barcelona, on es faran sengles visites guiades al Palau de la Música i a l’Institut d’Estudis Catalans, així com una tertúlia literària amb l’escriptora Carme Riera que tindrà lloc a la Biblioteca a mitjans de desembre. De cara a l’any vinent també està previst participar a l’acte de lliurament dels Premis Recvll de Literatura, al Certamen de Lectura en Veu Alta, així com realitzar Visites Guiades a Blanes, entre d’altres.Data de realització: 10/31/2018 | Data de la darrera actualització: 10/31/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300