Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Apoteòsic final del 55è aniversari de l’Esbart Joaquim Ruyra amb la re-edició de l’espectacle ‘Tornem a Casa’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/12/2018 10:05:39 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Apoteòsic final del 55è aniversari de l’Esbart Joaquim Ruyra amb la re-edició de l’espectacle ‘Tornem a Casa’

Més de 400 persones van omplir la Parròquia Santa Maria de Blanes, amb les entrades exhaurides des de feia dies, per reviure l’especial actuació que ha tancat el cicle commemoratiu

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha posat aquest cap de setmana punt i final a un intens cicle d’actes que han tingut lloc els darrers mesos per commemorar el seu 55è aniversari. Dissabte a la nit la Parròquia Santa Maria va vibrar una vegada més amb l’espectacle ‘Tornem a Casa’ i l’endemà diumenge tota l’entitat en ple, juntament amb col·laboradors, amics i amigues, es van aplegar en un dinar de germanor.


Espectacle 'Tornem a Casa'
Fotografia: Antònia Borràs
Amb motiu de l’aniversari, l’Esbart Joaquim Ruyra no ha fet sinó tornar a demostrar, una i altra vegada, que el més de mig segle de vida que ha passat l’ha fet adquirir experiència i maduresa. Al mateix temps, també ha quedat força clara la bona forma de què gaudeix. Prova d’això la va tenir tothom el gener passat precisament amb la primera vegada que el cos de dansa va oferir l’impactant espectacle ‘Tornem a Casa’, que va encetar el cicle commemoratiu.

Aquest passat dissabte es va oferir una re-edició d’aquella actuació, afegint i traient algunes de les danses. Més de 400 persones van omplir el recinte sacre -amb les entrades exhaurides des de feia dies- per reviure en alguns casos i copsar per primera vegada en d’altres l’esclat d’emocions sensorials que ja va ser aclamat pel públic fa 10 mesos, com va tornar a passar de nou fa dos dies.


L’alcalde de Blanes i regidor de Cultura, Mario Ros, i la presidenta de l’Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon, van encapçalar la representació de l’espectacle, així com diversos regidors i regidores del consistori. Al terme de l’actuació, tots ells i elles van immortalitzar l’especial ocasió amb una fotografia de grup acompanyats pel cos de dansa.

Un apoteòsic punt i final al cicle commemoratiu del 55è aniversari

‘Tornem a Casa’ va entusiasmar de nou al públic de Blanes, després que també s’ha ofert en d’altres localitats durant els darrers mesos. No tan sols per l’acurada execució artística dels dansaires, sinó també pels elaborats elements que completaven el privilegiat emplaçament de la Parròquia Santa Maria, que l’acollia una vegada més dissabte passat.


Un temple transformat en un immersiu escenari on la llum i el so van aportar l’adequat complement a la majestuositat de les danses. Tot plegat contribueix a què s’assisteixi a un espectacle excepcional, on la mediterraneïtat i la tradició s’uneixen al sentiment més arrelat de catalanitat, amanit amb noves coreografies més fresques i més actuals. El cos de dansa es va bolcar amb una dedicació més enllà de l’execució perfecte dels passos: hi va posar l’ànima.


Especialment aclamada va ser la sardana de tirada lliure El Cep, que els membres de l’esbart van interpretar a la perfecció amb indumentàries de carrer llevat del dansaire central, tot vestit de blanc. La creació de l’actual coreògraf de l’Esbart Joaquim Ruyra, David Martínez, amb punts lliures dels mateixos dansaires va fer esclatar el recinte en un sonor i llarg aplaudiment després de l’espontani crit Visca Catalunya ! exclamat pel dansaire central i corejat per bona part del públic.


També van ser especialment celebrades les quatre danses afegides en la nova versió de dissabte passat, com a mostra del caràcter modern i amb composicions de nova creació de David Martínez. Es van interpretar diversos temes musicals del grup Tralla, amb Mirna Vilassís i Xavi Múrcia. El bloc va consistir en la interpretació de les danses Pasquins per la revolta vegetal, Mal d’amor mata, L’hereu Riera i Fandango al sud.

La impactant vetllada es va reblar amb un darrer ball que, igual que en l’anterior edició, va fer aixecar de nou el públic dempeus. No tan sols perquè finalitzava la sessió, sinó per la força emotiva desplegada dalt l’escenari: Algemesí. En aquesta versió de David Martínez el coreògraf fa un al·legat a la lliure interpretació de la passió i de la relació entre Jesucrist i la Mare de Déu.

Projectes immediats i de futur

L’endemà diumenge, la gran família de l’Esbart Joaquim Ruyra va tancar definitivament els actes del 55è aniversari d’una manera més distesa: un dinar de germanor on van assistir un centenar de comensals. El nucli central de l’esbart són els seus ballarins i ballarines, i en aquest sentit el cos de dansa està format per unes 25 persones i a l’escola de dansa n’hi ha una 30ena.


Dinar de Germanor cloenda 55è aniversari
L’elenc de l’esbart el completa l’equip tècnic de llum i so, així com la resta de mans que fan possible que la màgia d’una actuació sigui possible: vestuari, maquillatge, perruqueria. Tot és necessari i imprescindible quan es tracta de fer la posada en escena. La resta d’assistents al dinar van ser familiars, amics i amigues, col·laboradors fidels que van celebrar plegats uns mesos molt intensos. Entre ells s’hi comptaven Salvador Roca, mestre de cerimònies habitual, o bé els fotògrafs oficials Antònia Borràs i Francesc Carrión, entre d’altres.

També va ser el moment de mirar cap al futur, com se sol fer en qualsevol aniversari. En aquest sentit la presidenta de l’Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon, ha avançat dos dels projectes en què estan treballant. Un d’ells és un nou espectacle que estan preparant a l’estil del DAD EXE (Dret a Decidir Executable), i l’altre és la representació que es tornarà a fer de l’espectacle ‘Tornem a Casa’.


L’emplaçament tornarà a ser l’Església Santa Maria, i el motiu serà precisament perquè tancarà el cicle d’actes commemoratius que es viuran a Blanes al llarg del 2019 amb motiu dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria. Aquesta tercera ocasió serà diferent a les dues anteriors viscudes fins ara perquè les cançons i temes dels balls s’interpretaran amb una formació musical en directe.
Data de realització: 11/12/2018 | Data de la darrera actualització: 11/12/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300