Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes, reafirma la seva voluntat de ser un municipi contra la violència masclista amb motiu del 25-N


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/20/2018 06:56:35 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Violència de Gènere - LlaçBlanes, reafirma la seva voluntat de ser un municipi contra la violència masclista amb motiu del 25-N

La xerrada ‘Què estem fent malament?’, de la sociòloga Cristina Sánchez Miret, ha iniciat el cicle d’activitats amb motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista que s’escau diumenge

Ja fa més de dues dècades que Blanes reivindica la seva ferma convicció de posar tots els elements al seu abast per lluitar per a l’eliminació de la violència envers les dones a través de diverses accions polítiques i reivindicatives. Per aquest motiu, davant la proximitat del 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència Masclista, s’ha organitzat un cicle d’activitats que s’allargaran durant els propers dies.


Lectura 'Manifest Contra la Violència Masclista 2018'
Inici cicle d'activitats
Activitats Cicle Dia Internacional contra la Violència Masclista 2018

La més destacada tindrà lloc diumenge vinent dia 25, coincidint amb el Dia Internacional. A la una del migdia s’ha convocat una concentració davant l’Ajuntament de Blanes, que inclourà la lectura d’un manifest. L’acte l’encapçalaran membres de la Plataforma de Dones de Blanes i l’alcalde, Mario Ros; regidors i regidores del consistori; així com tota la ciutadania que vulgui afegir-se a la reivindicació, al reclam que s’acabi la violència contra les dones.

El cicle també inclou un curs presencial sobre La Violència Masclista, així com la principal novetat d’enguany, l’edició de banderoles amb missatges de rebuig envers la violència contra les dones, que es penjaran properament en diversos carrers del centre de la vila. Finalment, les activitats culminaran el dimarts 27 de novembre a 2/4 de 7 del vespre a la Sala de Plens amb la projecció d’un documental.


Biblioteca Comarcal de Blanes, dilluns al vespre
En l’organització del cicle d’activitats, a banda del Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes, també han col·laborat la Plataforma de Dones de Blanes, l’Associació Cultural La Focal, l’Assemblea Antipatriarcal Sa Pedra Foguera, així com les associacions de Dones Emprenedores i Dones Artesanes de Blanes. Aquestes tres darreres entitats també faran sengles activitats.

El dissabte 24 de desembre a les 7 de la tarda, es farà la Performance ‘Rebentades’ amb el grup Ralek a l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge, i el mateix dia a les 6 de la tarda hi haurà un Taller de Mandales amb els colors de les dones al Carrer Mercat número 2. Per últim, l’Associació de Dones Emprenedores té allotjada una exposició durant tot aquest mes a la Biblioteca Comarcal, on també està fent diversos tallers.

Xerrada d’inici: ‘Què estem fent malament ?’

El punt d’arrencada del cicle va tenir lloc ahir al vespre a la Biblioteca Comarcal de Balnes, amb una xerrada a càrrec de la Doctora en Sociologia i professora de la Universitat de Girona, Cristina Sánchez Miret. Presentada amb el títol Què estem fent malament?, l’experta en investigació sobre la desigualtat social relacionada amb el gènere, va alertar sobre el relat fictici que s’està fent sobre aquest tema, amb totes les conseqüències negatives que això significa després de tants anys de conscienciació.


La Doctora en Sociologia, Cristina Sánchez Miret, durant la xerrada
Cristina Sánchez Miret va recordar que totes les persones són sexistes –tant els homes com les dones- i que, malgrat tants anys de polítiques públiques d’igualtat, encara no hem aconseguit trencar ni tan sols els elements bàsics de discriminació contra les dones. La Doctora en Sociologia va explicar que la violència masclista és el resultat de com s’ha construït la idea de mascle en la nostra societat, és a dir: no com són els homes, sinó quin paper els permet tenir la societat.

Actes de microviolència en la vida quotidiana de les dones

Segons Sánchez Miret, quan es produeix la violència masclista hi ha una disfunció, l’home que comet l’agressió considera que la dona no està respectant el què la societat li ha inculcat: que ell és el ‘mascle’ i, per tant, és qui mana. Aquests són els casos extrems, però la ponent també va introduir un nou concepte: la microviolència. S’exerceix de manera gairebé imperceptible en cada moment de la vida quotidiana, sobretot en l’activitat professional, i són petits elements i comportaments exercits contra les dones que les van posant en el seu lloc, és a dir: sotmeses i perquè estiguin per sota de, recordant quin és el seu lloc.


Un dels principals problemes per aconseguir l’objectiu d’eradicar la violència masclista és que tot allò que la societat ha après sobre aquest tema no forma part del cos social de coneixements. Els patrons tradicionals de repartiment de rols, i sobretot de comportament dels homes i les dones, no han variat. Ara, per acabar-ho d’agreujar, hi ha un nou tipus de dones que es pensen que no són masclistes, van de feministes i en canvi són tot el contrari.


Membres de la Plataforma de Dones de Blanes llegeixen el manifest
L’organització de la xerrada va anar a càrrec de la Plataforma de Dones de Blanes, que ja havien comptat en una anterior ocasió amb la mateixa especialista com a convidada especial. Abans d’encetar la conferència, tres representants van llegir el manifest elaborat per aquesta entitat, el mateix que també es llegirà diumenge vinent en l’acte central del cicle.

Data de realització: 11/20/2018 | Data de la darrera actualització: 11/20/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300