Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La presentació del llibre ’50 anys formant músics’ tanca l’aniversari de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/22/2018 10:24:38 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La presentació del llibre ’50 anys formant músics’ tanca l’aniversari de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria

Escrit per l’historiador blanenc Aitor Roger, el treball fa un viatge als orígens de la primera cobla infantil creada a Catalunya l’any 1967, i ha tancat el cicle commemoratiu

La gran família de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria ha viscut aquests darrers anys un intens i continuat cicle de celebracions a través dels 50 anys que han complert consecutivament les dues formacions. El cicle commemoratiu es va tancar el vespre d’ahir dimecres amb la presentació del què haurà estat el seu darrer ingredient: el llibre ’50 anys formant músics’.


L’acte, presentat per l’ex músic i fundador de l’entitat, Jordi Roig, el van encapçalar l’actual presidència, Joaquim Hostench i Dolors Rodríguez. També van intervenir l’autor del llibre, Aitor Roger, i el director de la Banda i Cobla, Jordi Sacristán. Entre els assistents s’hi comptava una nodrida representació d’actuals músics i ex músics, amics i familiars que omplien la Sala de Plens a vessar.


L’acte, com no podia ser d’una altra manera, va incloure una breu intervenció d’una representació de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, que va interpretar un poupurri de diverses conegudes i populars peces musicals. Finalment, la presentació es va tancar amb la projecció d’un vídeo amb fotografies històriques de la formació musical, amb música de la banda i cobla.

’50 anys formant músics’, la primera cobla infantil creada a Catalunya

El títol del llibre ’50 anys formant músics’ ha estat també el lema del cicle commemoratiu que s’ha estat celebrant a Blanes durant els darrers anys amb motiu de tan assenyalada efemèride. Al naixement de la Banda, que va tenir lloc el 21 d’agost de 1965, li va seguir dos anys més tard la posada en marxa de la Cobla.

La que va ser la primera cobla infantil creada arreu de Catalunya, també va escollir un 21 d’agost per a la seva estrena, en aquest cas l’any de1967. L’artífex de totes dues formacions va ser el pare Joaquim Alqueza, a qui la Generalitat de Catalunya li va reconèixer aquest i altres mèrits l’any 1996 amb la concessió de la màxima distinció que atorga el govern català, la Creu de Sant Jordi


Apadrinada per La Principal de La Bisbal, la posada en marxa de la primera cobla infantil arreu de Catalunya va crear escola, mai millor dit, perquè el seu punt de connexió era i continua sent el Col·legi Santa Maria, que aixopluga des de fa 30 anys l’Escola de Música. El projecte educatiu del Pare Alqueza i les activitats que envoltaven la Banda i Cobla van integrar-se plenament en la vida social de Blanes.

Joaquim Alqueza es va encarregar durant els següents 20 anys -mentre va estar destinat a Blanes-, de seguir potenciant les dues formacions, ajudat des d’un bell principi pels pares i mares dels músics. A continuació aquesta tasca la varen passar a protagonitzar els propis pares i mares, sempre amb el suport de la comunitat religiosa. Actualment està constituïda en l’Associació Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, una entitat sense ànim de lucre que també compta amb una Big Band i l’Escola de Música per complementar l’educació dels joves músics.


Durant més de 50 anys, hi ha hagut molta gent que ha fet una gran feina sense esperar res a canvi, només pensant en el millor per als alumnes i l’entitat. Són persones i músics que farceixen l’extensa història de la Banda (1965) i la Cobla (1967), havent deixat una empremta que es recorda al llibre a través del testimoni de 25 músics i personalitats vinculades a l’entitat musical blanenca.

Així, hi ha des del compositor i músic de tenora Jordi Molina fins al pianista Carles Marigó, passant pels compositors internacionals Marc Timon i Josep Maria Guinart, entre d’altres. El llibre ’50 anys formant músics’ l’ha editat l’Associació Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes amb el suport de la Diputació de Girona, i inclou una gran quantitat d’il·lustracions de procedència privada i d’arxius.

L’autor del llibre, Aitor Roger, una passió dedicada a la història de la vila

Qui signa el llibre, l’historiador Aitor Roger, no s’ha limitat a fer una tasca de recull de dades per fer el recorregut d’aquest primer mig segle de vida. Com sol ser habitual en tots els treballs commemoratius que ja ha signat amb anterioritat –dels 100 anys del Centre Catòlic, per exemple- hi posa tot el seu cor, afegint detalls que molts cops els mateixos integrants de l’entitat del recopilatori desconeixien.


Dotat d’uns coneixements enciclopèdics de Blanes, Aitor Roger és un apassionat de la seva professió, que esdevé en vocació la majoria de vegades. Nascut a Blanes l’any 1979, és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, al 2003 va ser secretari tècnic del cicle commemoratiu de l’”Any Joaquim Ruyra. Als 100 anys de Marines i Boscatges”, i des del 2005 treballa com a tècnic de Difusió Cultural a l’Arxiu Municipal de Blanes.

És autor de diferents llibres i escriu regularment articles de recerca publicats a les revistes Recvll, La Nota, Celobert i Blanda, entre d’altres. Entre els seus treballs, destaquen Cent anys de Centre. Cent anys de blanencs (2006); Respirant Art: Rafael Bataller, Charo de Oteyza i els amics artistes (2014); Els nous blanencs. Joves i Immigració (2013) i Blanes. Barri a Barri (2015).


Inquiet i polifacètic, al 2005 va guanyar el Premi OH d’Història Oral que organitzava Ràdio Marina, però també ha conreat una exitosa faceta artística coronada pels aplaudiments que les seves intervencions han suscitat entre el públic. Així, a tall d’exemple, durant anys va donar vida al personatge principal dels entranyables Pastors i Misteris de Pere Puig i Llensa; és el mestre de cerimònies d’incomptables actes escènics, i al 2013 va estrenar l’obra Homenatge a Esteban. L’obra la va escriure, dirigir i interpretar ell mateix com a reconeixement pòstum al genial artista Esteban Baltrons, mort aquell mateix any.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 11/22/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300