Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El 26è Pessebre Monumental de Blanes homenatja la narració de Joaquim Ruyra ‘El Rem de 34’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/05/2018
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El 26è Pessebre Monumental de Blanes homenatja la narració de Joaquim Ruyra ‘El Rem de 34’

Creat pels alumnes de l’Institut Serrallarga amb el suport de l’Agrupació Pessebrista, al muntatge destaquen la barca ‘Sta. Rita’ sobre el mar, l’Ermita del Vilar i una reproducció del rem

Blanes ha complert novament avui dimecres amb una tradició que s’ha mantingut durant gairebé les tres darreres dècades de manera ininterrompuda. Es tracta de la inauguració del Pessebre Monumental que, des de fa 26 anys, organitza l’Ajuntament de Blanes. Els primers 20 anys se’n va encarregar l’Agrupació Pessebrista, i aquests darrers sis anys han passat el relleu generacional a l’Institut Serrallarga.


Inauguració Pessebre Monumental Nadal 2018-2019
Autor Fotografies: Aitor Roger
Això si, alumnes i professors han comptat cada any amb el suport dels membres de l’Agrupació Pessebrista perquè, d’aquesta manera, es doni continuïtat als valors d’aquesta tradició tan nostrada. Una cinquantena d’alumnes de diferents branques s’han implicat en el projecte, comptant amb el suport de les Brigades Municipals, l’Àrea de Cultura i Festes i l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes.

Homenatge a Joaquim Ruyra i ‘El Rem de 34’: entre la ficció i la realitat

El Pessebre Monumental s’inspira cada any en algun tema relacionat amb la història del municipi. L’enginy d’estudiants i professorat –encapçalat per Susanna Castilla i David Fontalba- es posa a prova. Això ha fet pujar de tal manera el llistó de la creativitat que el qualificatiu de monumental s’escau totalment al muntatge, que ocupa una superfície de 55 m2 sota una carpa i una tanca que el protegeix.

En aquesta ocasió el pessebre està dedicat a l’obra de Joaquim Ruyra El Rem de 34, i per aquest motiu compta amb diversos elements directament relacionats tant amb la història com amb l’autor. Tota la narració gira al voltant de la història èpica d’un viatge fet en una barca de mitjana, anomenada Santa Rita, i exposa un fet fictici: la salvació d’un naufragi ajudant-se amb els llargs rems de 34 pams de l’embarcació.


Els tripulants preguen a la Mare de Déu del Vilar i fan la prometença que, si els salva de la tempesta, portaran un dels rems de la Santa Rita, un rem de trenta-quatre pams, com a exvot al Santuari del Vilar. La narració forma part del primer llibre de Joaquim Ruyra, Marines i Boscatges, publicat l’any 1903. La història va esdevenir una mica més realitat amb motiu del 75è aniversari de l’escriptor, quan li van regalar un rem de 34 per festejar l’èxit de la seva obra. L’actual rem que encara està exposat al Santuari del Vilar és una còpia del 1948.

La Santa Rita, el Rem de 34, el monument a Joaquim Ruyra i el Santuari

Per contextualitzar millor tant la història del Rem de 34 com la petjada deixada per Joaquim Ruyra a Blanes, alumnes i professors –de CFGS de Màrqueting i Publicitat i de FIAP, Formació i Aprenentatge Professional- han recrear en el Pessebre diversos punts de referència. Així, encapçala el muntatge la barca de mitjana Santa Rita, amb una vela llatina on oneja la bandera de Blanes. L’embarcació navega sobre un mar pintat de blau, i al seu interior hi viatgen les figures de l’escena del Naixement: Sant Josep, la Verge Maria, el nen Jesús, l’ase i el bou.


Situat darrera el mar i la barca, gairebé al centre del pessebre, hi ha una reproducció del Monument a Joaquim Ruyra situat al Passeig de la Mestrança de Blanes. Conegut popularment com El Frare, perquè representa un dels personatges de l’obra de Ruyra Les Coses Benignes (Fra Sadurní dels ocells), al pessebre s’ha substituït aquest frare per la figura de l’àngel, de manera que al voltant del monument s’hi representa l’escena dels Pastorets.

Per últim, dos altres elements Ruyrians que hi ha al pessebre són sengles reproduccions tant del Rem de 34 com del Santuari de la Mare de Déu del Vilar. Per donar encara més realisme al muntatge, l’empresa Franma s’ha encarregat d’instal·lar un botó que, quan el premen els infants, reprodueix el so dels trons i es veuen els raigs d’una tempesta com la que supera en la ficció la Santa Rita en la narració del Rem de 34. Per poder conèixer millor tant la narració com el seu autor, s’han instal·lat sengles plafons davant del pessebre amb informació confeccionada per l’Arxiu Municipal de Blanes.

Inauguració Pessebre Monumental i decoració nadalenca de l’Ajuntament

La inauguració del Pessebre Monumental ha tingut lloc aquest vespre, en un acte encapçalat per l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torrooella. Els han acompanyat membres de l’Agrupació Pessebrista de Blanes, regidors i regidores de l’Ajuntament i els principals protagonistes: els alumnes que han contribuït en la confecció el muntatge nadalenc.


Tanmateix, l’acte ha comptat amb la participació musical d’alumnes de l’Institut Serrallarga. En primer lloc les cantants Fatumata i Sukaina han interpreta la coneguda cançó de Ben E. King Stand by me, i per tancar l’acte Alejandro Pérez, acompanyat dels alumnes de 1er de Màrketing i Publicitat, han ofert la nadala Sense Tu, del grup de rock català Teràpia de Shok. Abans, però, tots i totes les protagonistes s’han aplegat per immortalitzar una memorable foto de família.

Coincidint amb la primera cançó, s’han encès els llums del pessebre monumental, així com de la decoració nadalenca que aquests dies de festa engalanarà la façana principal de l’edifici de l’Ajuntament de Blanes. L’acte l’ha conduit el mestre de cerimònies Ignacio Tadeo Allende, alumne de 1er grau superior de Màrketing i Publicitat, qui ha encetat el torn de parlaments en representació de tots els estudiants que han participat en el projecte del Pessebre Monumental.


Rafa Guzman aiexecant l'obsequi de l'Agrupació Pessebrista
Per últim, val a dir que abans de cloure l’acte hi ha hagut un intercanvi d’obsequis per reconèixer l’esforç tant dels alumnes de l’Institut Serrallarga com dels seus professors i l’Agrupació Pessebrista. Enguany, però, l’entitat pessebrista també ha volgut agrair especialment la tasca de Rafa Guzman, qui des de fa molts anys és una de les peces fonamentals en el muntatge del pessebre.
Data de realització: 12/05/2018 | Data de la darrera actualització: 12/05/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300