Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acull la 16a Festa d’Arribada d’’Es Tió’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/10/2018 10:55:46 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOBlanes acull la 16a Festa d’Arribada d’’Es Tió’

El personatge fantàstic que viu als boscos d’El Vilar es va dur ahir en cercavila fins al Carrer Muralla, davant del Casal La Cooperativa, on s’hi estarà fins la Festa del Caga Tió del dia 24

Blanes continua acollint aquests dies diversos actes relacionats directament amb l’imminent arribada de les festes nadalenques, i en aquest sentit diumenge en va haver un 100% tradicional. Es tracta de la 16a Festa d’Arribada d’Es Tió de blanes, que d’aquí a tot just dues setmanes tornarà a ser protagonista de la jornada del 24 de desembre, coincidint amb la vigília de Nadal.


Cercavila Es Tió 2018
Organitzada per Acció Cultural Es Viver amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, la celebració es va encetar a les 11 del matí amb la cercavila acompanyada per la música a càrrec de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria i la gresca amb els gegantons de la Colla Gegantera de Blanes. Tots dos col·lectius es van encarregar d’aportar l’ingredient festiu de la cercavila.


Com ja ha estat habitual aquests darrers anys, la cercavila va transcórrer per diversos carrers del municipi fins arribar a l’emplaçament estarà emplaçat aquests dies: al Carrer Muralla, davant del Casal La Cooperativa. A mesura que la desfilada s’anava acostant al seu destí, el nombre d’infants i famílies que la seguien es va anar fent més i més gran.

16a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes

La festa per donar la benvinguda a l’arribada de la versió blanenca del conegut personatge fantàstic, Es Tió de Blanes, es va encetar diumenge ben d’hora, quan els pares i mares van acompanyar als membres d’Acció Cultural Es Viver fins els boscos d’El Vilar. És en aquest paratge molt apreciat per blanencs i blanenques, situat als afores de Blanes, on viu habitualment Es Tió, acompanyat pels tions d’altres famílies.


La seva principal característica és que té unes dimensions considerablement més grans que les que hi ha a les llars. De tornada del Vilar, la comitiva es va concentrar al Carrer Anselm Clavé per baixar tots plegats escortats per la Policia Local de Blanes. Durant el trajecte, els músics de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria van interpretar un animat repertori de nadales fins arribar al Casal La Cooperativa, el nou indret on s’hi està Es Tió des de fa quatre anys.

Es Tió de Blanes està instal·lat sobre una plataforma, i va arribar fins al centre de la vila acompanyat dels altres tionets. Un cop arribats davant del Casal La Cooperativa va començar el moment més esperat per la canalla, que havia format part de la cercavila acompanyats de familiars i amics. Es tractava de repartir els tions a les respectives famílies perquè se’ls emportessin a les respectives llars on els hauran d’engreixar de cara al 24 de desembre.


Membres de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria
i de la Colla Gegantera poc abans d'iniciar la cercavila
Un cop fet el lliurament, i per tancar la festa, es van repartir racions de xocolata desfeta i melindros per ajudar a reposar forces. Com a fi de festa, fora de guió, però que cada any repeteix la mateixa litúrgia, molts infants van aprofitar per fer-se fotografies amb Es Tió i així immortalitzar el moment en què havia arribat a Blanes. Fins i tot alguns adults van voler fer-se selfies amb Es Tió, que resulta la mar de fotogènic amb la seva aparença de dibuix animat a mida gegantina.

Festa del Caga Tió el 24 de desembre.

Durant aquestes dues setmanes, fins al 24 de desembre, la canalla pot anar a engreixar Es Tió de Blanes tots els dies perquè el proper dilluns 24 de desembre estigui preparat per oferir obsequis entre els nens i nenes que han fet bondat. Per dur-li menjar l’horari és il·limitat: durant tot el dia.


Acció Cultural Es Viver demana que se l’engreixi especialment amb arròs, pasta, olis, llegums, conserves i sucre. Això és perquè el menjar que no es cruspeixi Es Tió es farà arribar a Càritas Interparroquial perquè l’aprofitin altres famílies. La litúrgia té el seu moment culminant la tarda del 24 de desembre, quan es farà la Festa Popular del Caga Tió, de 5 a 7 de la tarda.


Xocolatada
Tota la mainada està convidada a participar en aquesta tradició. Es tracta que, armats amb bastons, facin cagar Es Tió mentre canten la coneguda cançó perquè els doni els primers obsequis de la jornada. Posteriorment o l’endemà, els infants repeteixen l’operació a les respectives llars.Data de realització: 12/10/2018 | Data de la darrera actualització: 12/10/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300