Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’escriptor blanenc Joan Adell presenta ‘El Carrer’, el seu darrer llibre publicat, a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/12/2018 10:16:16 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’escriptor blanenc Joan Adell presenta ‘El Carrer’, el seu darrer llibre publicat, a Blanes

Presentat per l’amiga de l’escriptor Mercè Rigo, l’acte va incloure diverses intervencions musicals i fragments de l’obra ambientada en els darrers anys del franquisme i la transició

El Col·lectiu Lletra Minúscula va protagonitzar el vespre d’ahir dimarts un acte que, en la línia de tots els que sol organitzar, va ajudar a poder capbussar-se en l’univers de l’obra que es presentava d’una manera intensa i emotiva. L’ocasió s’ho mereixia més que mai, ja que es tractava del darrer treball publicat per l’escriptor blanenc Joan Adell, la novel·la El Carrer.


Abans de començar la presentació l’alcalde de Blanes i regidor de Cultura, Mario Ros, va donar la benvinguda a tothom i va agrair la iniciativa d’haver organitzat la presentació del treball d’un autor blanenc tan prolífic i multi premiat com és Joan Adell. Tot seguit, l’acte va comptar amb dues parts prou diferenciades.


En la primera la dinamitzadora cultural Mercè Rigo, amiga de l’autor, va presentar el llibre i el perfil de Joan Adell, establint diversos paral·lelismes i coincidències amb grans figures del pensament i la literatura. A través de les seves paraules, el públic va poder conèixer més detalls de l’obra i, alhora, de Joan Adell. Tot seguit, la segona part es va centrar en diverses intervencions musicals, i el recitat de fragments de la novel·la.

Reminiscències d’una infància i un indret reviscut per l’autor

‘El Carrer’ està protagonitzat per Miquel Pons, un químic jubilat resident a Munic que als 70 anys decideix tornar a visitar la seva vila natal. Passejant amunt i avall del carrer on va néixer, recorda les tribulacions que va compartir amb la seva família durant la dictadura, els darrers anys del franquisme i la transició a la segona meitat del segle XX.

El seu pare, advocat laboralista, va ser processat per col·laboració amb els maquis i condemnat a tres anys de presó, guanyant-se el menys teniment de la gent del poble. Per això, la família va emigrar a Barcelona, i ja en la transició democràtica el seu germà gran viu amb entusiasme els esdeveniments polítics. Sense compartir-ho, el protagonista marxa a Munic, on treballarà per a una multinacional química.


Si bé a la novel·la no s’esmenta el nom de Blanes en cap moment, les descripcions de Joan Adell del carrer que dóna títol a l’obra fan que molts lectors blanencs hagin reconegut personatges, històries i llocs que s’identifiquen amb aquesta vila on va néixer l’autor fa més de 80 anys. Fins i tot la fotografia que es reprodueix a la seva portada és de Blanes, més concretament del Passeig de Dintre.

Intervencions musicals i recital de fragments de l’obra

Per poder endinsar-se millor en l’univers que es respira a El Carrer, els membres del Col·lectiu Lletra Minúscula van intercalar temes musicals amb el recital de fragments de l’obra. Les lectures van anar a càrrec de Francesc Saura i Salvadora Garcia, mentre que les intervencions musicals van comptar amb la participació d’Alba Lupiáñez (teclats), Cristina Bitlloch (violí), Laura Rabassa (veu) i un inesperat cameo d’Aitor Roger, que va fer un duet vocal en una de les cançons que es van interpretar.


Primer va sonar un tema d’Elvis Presley, i després la coneguda Cuéntame como te ha ido, que es va popularitzar durant els anys 60 el grup Formula V. Altres èxits de l’època franquista que van sonar van ser El Mundo, de Jimmy Fontana i Que Será Será, de Doris Day. També es va interpretar Tendresa, de Lluís Llach; Papa Cuéntame otra vez, d’Ismael Serrano; i per cloure l’acte la conegudíssima Somewhere over the Rainbow.


La presentació de l’obra de Joan Adell El Carrer que es va fer a Blanes aquest passat dimarts està previst que es torni a fer d’aquí a un mes, aquesta vegada a Barcelona. Més concretament, tindrà lloc el 15 de gener a l’Ateneu Barcelonès, al punt de les 7 de la tarda.
Data de realització: 12/12/2018 | Data de la darrera actualització: 12/12/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300