Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El fotoperiodista Jordi Borràs presenta a Blanes ‘Dies que duraran anys’, les imatges més emotives del ‘Procés’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/20/2018 09:28:01 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LLIBREEl fotoperiodista Jordi Borràs presenta a Blanes ‘Dies que duraran anys’, les imatges més emotives del ‘Procés’

L’acte es va haver de retardar mitja hora per la presència d’un dels responsables dels grups GDR del Bages que fa dues setmanes va increpar i amenaçar al fotoperiodista a Girona

La sala d’actes de la Casa del Poble de Blanes es va omplir de públic el vespre d’aquest passat dimecres per allotjar la presentació del llibre ‘Dies que duraran anys’, del fotoperiodista Jordi Borràs. Es tracta d’una narració visual que inclou les imatges més impactants i emotives del ‘Procés’ o, tal com ho descriu l’autor; “La tardor més bèstia de les nostres vides’.


Presentació del llibre a la Casa del Poble
Se centra en els darrers mesos del 2017 i arrenca al setembre, quan es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei de transitorietat jurídica que va permetre la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, i conclou amb l’exili i empresonament d’alguns polítics catalans després de l’aplicació del 155. Abans, s’atura especialment en dates que van marcar la història del país: el 20 de setembre i el 3 d’octubre.

Bocins de memòria plasmats en imatges

L’exhaustiu treball periodístic de Jordi Borràs al Parlament de Catalunya, els centres de votació de l’1 d’octubre i els moments viscuts arran de terra, a peu de carrer, farceixen un llibre que ja està escrit en imatges en moltes memòries vives, s’estigui a favor o en contra de l’independentisme. A banda d’instantànies de Borràs, també n’hi ha d’altres companys de professió com Sergi Alcázar, Oriol Clavera, Ramón Costa, Sira Esclasans o Míriam Lázaro, entre d’altres.


Jordi Borràs, autor del llibre, i Xavi Ros, de la Llibreria Ça Trencada
Per acompanyar les imatges, hi ha breus textos d’escriptors i periodistes que narren en primera persona com van viure les històriques jornades. En la presentació d’ahir al vespre, Jordi Borràs va fer un repàs d’aquests bocins de memòria recordant al mateix temps com les havia viscut com a fotoperiodista: distanciant-se el suficient per mantenir la rigorositat objectiva, però guardant al seu cor les sensacions.

En aquest sentit, una de les anècdotes que va compartir amb el nombrós públic que omplia la Casa del Poble corresponia al Referèndum de l’1 d’octubre, quan les càrregues policials que s’estaven patint en diferents seus electorals ja eren públiques i notòries. Jordi Borràs recorda que es va adreçar a una àvia que tenia al seu costat, avisant-la que anés amb cura, i ella li va contestar molt resolta: “Nen, no et preocupis, que les dents ja no són meves”.


Són en definitiva imatges que descriuen sentiments d’il·lusió, frustració, ràbia, incertesa, por, fermesa, valentina, solidaritat i molta dignitat de gent de totes les edats. Les darreres instantànies del llibre corresponen a la gran manifestació que es va fer el 7 de desembre del 2017 a Brussel·les, on es va exiliar part del govern català. La presentació es va tancar amb un torn obert de preguntes on, lògicament, la més recorrent va ser parlar sobre què passarà precisament entre avui i demà divendres 21 de desembre, quan farà un any de les eleccions imposades per l’article 155.

Retard en l’inici de l’acte de presentació

L’acte es va haver de retardar mitja hora per la presència en les proximitats de la Casa del Poble del responsable dels GDR del Bages que el passat 6 de desembre va increpar i amenaçar Jordi Borràs durant un acte a Girona. El fotoperiodista va demanar als organitzadors de l’acte a Blanes que contactessin amb la Policia Local en previsió que l’espanyolista d’extrema dreta no volgués rebentar la presentació.


Diversos efectius del cos policial van acostar-se a la Casa del Poble, i finalment l’acte va tenir lloc sense cap ni un incident. La presentació va anar a càrrec de Xavi Ros, qui regenta la Llibreria Ça Trencada de Blanes i, un cop finalitzada, Jordi Borràs va signar diversos exemplars pel nombrós públic que va voler adquirir-ne. Finalment, també van demanar a Jordi Borràs que signés en el Llibre d’Honor de la Casa del Poble.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 12/20/2018


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300