Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Fira de Sant Tomàs de Blanes, amb més de 500 anys d’història, centra l’interès de centenars de visitants


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/21/2018 01:49:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Fira de Sant Tomàs de Blanes, amb més de 500 anys d’història, centra l’interès de centenars de visitants

Hi ha una vuitantena de parades instal·lades al centre del municipi amb articles d’artesania, alimentació, decoració, roba, joguines i regals, així com regentades per entitats i associacions

Des de primera hora del matí el centre de Blanes viu una vegada més la tradicional Fira de Sant Tomàs, que se celebra cada any coincidint amb el 21 de desembre, el dia que marca l’inici de la nova estació hivernal. Centenars de blanencs i visitants s’han començat a passejar entre les parades muntades a l’aire lliure, amb la previsió que aquesta tarda-vespre hi hagi encara una major afluència de públic fins les 9 de la nit, quan es tancarà.


Enguany hi ha una vuitantena de parades que, sumades en metres lineals, ocupen prop de mig quilòmetre de recorregut al centre del municipi: als carrers Ample, Raval Sud i Muralla, així com a la Plaça d’Espanya. La majoria ofereixen articles d’artesania, productes d’alimentació, decoració, roba i complements, sabons i espelmes aromàtiques, minerals, llibres, herbes, productes nadalencs, joguines i regals. També hi ha parades regentades per institucions, entitats i associacions del municipi.


Així, hi ha des dels Bombers de la Generalitat, que vénen els seus calendaris solidaris, i l’Associació Contra el Càncer, que ven llibres de segona mà, fins l’Associació Sa Gatonera que ven manualitats, passant per l’Associació de Veïns del Vilar Petit-Mas Moixa, que ven ninots de Nadal, entre d’altres. Una altra entitat que té el seu estand instal·lat formant part de la fira és Creu Roja Joventut, que fa la recollida per a la Campanya de Joguines.

Primera jornada del Pla de Seguretat de la Policia Local de Blanes

Avui també és la primera jornada en què la Policia Local de Blanes ha posat en marxa les mesures del Pla de Seguretat que tindran lloc durant aquests dies de Nadal per segon any consecutiu. Aquest divendres són més extraordinàries que mai, ja que la Fira de Sant Tomàs propicia cada any que el 21 de desembre sigui un dels dies d’aquesta època de l’any amb una major afluència de públic, juntament amb el 5 de gener, quan se celebra la Cavalcada de Reis.


Durant tot el divendres el centre de Blanes és una gran illa de vianants, i perquè els visitants puguin passejar-se amb seguretat, la Policia Local ha implementat diverses accions, entre elles barrar l’accés de vehicles. Enlloc d’utilitzar elements fixos pesants, majoritàriament s’ha fet amb vehicles policials. D’altra banda, també s’ha incrementat la presència d’agents que patrullen a peu entre les parades.

Una fira tradicional nadalenca amb més de 500 anys d’història

La Fira de Sant Tomàs és una de les tradicions nadalenques més longeves a Blanes, i és un dels preàmbuls més ostentós d’aquestes festes. Fins fa unes quantes dècades se la coneixia popularment com La Fira de les Pilotes perquè joves i infants es dedicaven a empaitar-se brandint una pilota enganxada a una goma elàstica. La Fira de Sant Tomàs se celebra el 21 de desembre perquè, a banda que marca el primer dia del solstici de l’hivern, segles enrere arreu de Catalunya era costum organitzar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant. Els seus orígens es remunten al segle XVI.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. La importància i relleu que té aquesta activitat entre la ciutadania queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.
Data de realització: 12/21/2018 | Data de la darrera actualització: 12/21/2018

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300