Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els 55ens Recvll de Blanes declaren desert per primer cop en la seva història el Premi de Narració Joaquim Ruyra


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/10/2019 02:13:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Recvll_BlauEls 55ens Recvll de Blanes declaren desert per primer cop en la seva història el Premi de Narració Joaquim Ruyra

El jurat presidit per Vicenç Villatoro ha defensat la necessitat que prevalgui la qualitat per mantenir el prestigi dels guardons, que han guanyat dues obres d’autors gironins i tres barcelonins

El Teatre de Blanes ha allotjat avui al migdia, per quart any consecutiu, la proclamació i lliurament dels 55ens Premis Recvll de Literatura, un acte cultural nacional que ha omplert de públic el recinte. La secretària del jurat dels guardons, Ma Àngels Vázquez, s’ha encarregat d’anar desvetllant el veredicte del jurat que presideix l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro.


Els guardonats i guardonades, amb el jurat dels Premis Recvll,
Vicenç Villatoro, al Passeig de Mar
Fotografies: Aitor Roger
Per primera vegada en tota la història dels Recvll el Premi de Narració Joaquim Ruyra -el més ben dotat econòmicament, amb 2.500 €-, ha quedat desert. Tot i que concorrien a aquest guardó el major nombre de treballs presentats, un total de 32, s’ha optat per no triar-ne cap per fer prevaler la qualitat, i mantenir el prestigi dels guardons. Enguany s’han premiat dues obres d’autors gironins i tres altres de factoria barcelonina.

Compromís amb la qualitat, la cultura i la catalanitat

L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Mario Ros; i el president del jurat, Vicenç Villatoro. En el seu parlament, Villatoro ha destacat: “El gran actiu dels premis Recvll és la seva trajectòria de constància i exigència. Això és una gran responsabilitat tant per als organitzadors com per als jurats”.


Vicenç Villatoro, president del Jurat dels Premis Recvll
El president del jurat també ha agraït a uns i altres el compromís amb aquesta trajectòria, així com la voluntat de mantenir-la i ampliar-la “Sobretot en moments com els actuals, on és imprescindible que la societat civil sàpiga conservar els pilars de la catalanitat, la convivència i l’ambició cultural que han permès al país mantenir-se fort en circumstàncies polítiques tan diferents i de vegades tan hostils”.

100 anys de Brossa i la cultura com a mitjà per un món més just

Després dels parlaments, ha començat el lliurament de premis, que han inclòs una breu entrevista de Salvador Roca -membre del jurat- als guardonats i guardonades, així com la lectura d’un fragment de l’obra guanyadora a càrrec d’alumnes de l’Oficina de Català. L’acte dels Premis Recvll s’ha completat amb la representació de dos fragments de ‘B de Boesia’ -una dramatúrgia escrita pel blanenc Pep Alum i interpretada pel grup Xiroia-, on es citaven textos del poeta Joan Brossa.


Fragment 'B de Boesia', de Pep Alum
Com a tancament de la vetllada ha pres la paraula Mònica Rabassa en representació de l’Associació Recvll de Blanes i com a membre de l’equip redactor de la revista que dóna nom als guardons, que al 2020 complirà 100 anys. Després de recordar precisament el centenari del naixement de Joan Brossa, també ha fet referència a la col·laboració que hi ha hagut enguany en aquest acte d’Òmnium Cultural de la Selva Marítima, creada fa poc temps.


Parlament final de Mònica Rabassa
Mònica Rabassa ha recordat les paraules del seu president, Jordi Cuixart, arribades des de la presó: “Avui, fem sentir la seva veu injustament empresonada i ens sumem a la demanda: Que la cultura ho inundi tot! I si, confiem-hi perquè ens tenim els uns als altres convençuts de la importància que pren en aquests temps fer pinya. Convençuts que tenim el patrimoni més ric: les persones. Les persones que s’organitzen i es mobilitzen per fer un món més just i més lliure a través de la cultura”.


Alba Lupiáñez i Laura Rabassa interpretant
'Què volen aquesta gent?'
Les seves darreres paraules: “des de l’Associació Recvll de Blanes ens conjurem, un any més, a seguir persistint tossudament alçats. Malgrat encara truquin de matinada” s’han completat amb la interpretació de la cançó homònima que va publicar al 1977 Maria del Mar Bonet (‘Què volen aquesta gent?’), a càrrec de Laura Rabassa i Alba Lupiáñez. La seva interpretació ha clos definitivament l’acte dels Premis Recvll, que s’han completat amb un dinar.

Veredicte del Jurat dels 55ens Premis Recvll

Premi de Narració Joaquim Ruyra – Dotació: 2.500 €
Declarat Desert


Premi de Poesia
Premi de Poesia Benet Ribas – Dotació: 1.500 €
Joan Carles González Pujalte (Mataró) – Obra: Poemes Hitites
Aquesta és la segona ocasió en què l’autor ha guanyat el mateix Premi de Poesia Benet Ribas, després que al 2014 ja li va ser concedit pel poemari ‘Les coses i els miratges’. Al llarg de la seva prolífica vida literària ha guanyat nombrosos premis, entre els qual destaquen els Martí i Pol de Roda de Ter i de la UAB, així com el Joan Teixidor d’Olot. Ha publicat 25 llibres, i en el darrer any ha incrementat la seva producció en castellà, havent obtingut guardons al País Basc, Castella i Andalusia.


Premi de Teatre
Premi de Teatre Josep Ametller – Dotació: 2.000 €
Jan Vilanova Claudín (Barcelona) – Obra: Somriu
Nascut a Andorra, ha estudiat cinema a l’ESCAC en l’especialitat de muntatge i també és graduat en Història per la UB. Al llarg dels anys ha combinat el seu treball com a muntador amb l’escriptura de textos dramàtics per a teatre. Fa sis anys va crear la productora teatral Sixto Paz Produccion, amb la qual ha aixecat 11 produccions en cinc anys, la majoria d’elles estrenades a la Sala Beckett de Barcelona, entre les quals destaca ‘Pulmon’, ‘Història’ i ‘Tender Napalm’. Com a autor ha estrenat ‘Bruno & Jan (& Albert)’, ‘Història’ (Premi de Crítica Serra d’Or l’any 2017), Dybbuk i Oscuridad.


Premi de Periodisme
Premi de Periodisme Salvador Reynaldos – Dotació: 800 €
Carlus Gay Puigbert i Joan Víctor Gay Frías (Girona) – Obra: Blanes, una memòria històrica
Pare i fill, representen dues generacions de periodistes gironins forjats en l’àmbit de la comunicació de proximitat de les comarques gironines. Plegats han guanyat el Premi Àncora per la narració ‘Els nens d’Oradur’ i el Premi Jordi Comas de Recerca Local pel projecte ‘El Carnaval de Platja d’Aro: origen, història i evolució’. Com a nota anecdòtica, Víctor Gay ja ha guanyat en tres ocasions un Premi Recvll en la mateixa categoria de Periodisme. En les dues primeres ocasions va ser els anys 2012 i 2014, amb sengles obres que feien referència a un autor lligat a Blanes: Joaquim Ruyra. Pel que fa a l’obra guanyadora: ‘Blanes, una memòria històrica’, se centra en les tràgiques conseqüències que la Guerra Civil va tenir en aquesta vila.


Premi de Retrat Literari
Premi de Retrat Literari Cornellà-Abril – Dotació: 800 €
Miquel Martí i Serra (Begur) – Obra: Joan Vinyoli, el gall salvatge
Escriptor i llicenciat en Filosofia, és un estudiós i admirador de l’obra de Joan Vinyoli de qui fa el retrat literari. Ha publicat nombrosos articles del poeta, i és autor de l’estudi preliminar i les propostes didàctiques de ‘Vent d’Aram’ i de ‘Les influències filosòfiques en la poesia de Vinyoli’, inclosa dins el volum ‘Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista’. Ha divulgat la seva obra a través de conferències, rutes poètiques i l’espectacle ‘Vinyoli comentat’, juntament amb l’actriu Olga Cercós. Durant l’acte literari ha desvetllat un detall força insòlit de Vinyoli: que va aprendre a nedar a les platges de Blanes.


Premi de Conte Infantil
Premi de Conte Infantil Joan Petit – Dotació: 600 €
Teresa Barba (Barcelona) – Obra: La capsa de la Berta
La guanyadora del guardó –declarat desert pel jurat en l’anterior edició- ha escrit des de sempre relats i contes per afició i de portes endins, i no va ser fins a partir de l’any 2013 que va començar a presentar-se a concursos. En aquest sentit, fins al moment havia estat finalista de diversos guardons, entre ells el què finalment ha guanyat en la present edició, el Premi de Conte Infantil, al qual va concórrer l’any 2017. Habitualment participa en activitats literàries en grup, així com també organitzant i representant lectures dramatitzades i contacontes.


Un total de 128 originals de 110 autors han concorregut a la 55a edició dels Premis Recvll. Els membres del Jurat en els premis de narració, poesia, teatre, periodisme i retrat literari són: Vicenç Villatoro (president), Teresa Colom, Eloi Falguera, Josep Ma Fonalleras, Mònica Rabassa, Àngels Ribas, Francesc Robert, Salvador Roca i Xavier Serrahima. Jurat del premi Contes Infantils: Vicenç Villatoro (president), Adelina Palacín, Antonieta Petit i Mònica Rabassa. Secretària: Ma Àngels Vázquez.

Premi de Teatre 2018 i Recital Poètico-Musical amb ‘Paraula de Poeta’

La gala d’avui al migdia ha culminat un intens cap de setmana dedicat als Premis Recvll, començant per la representació que es va fer divendres passat de l’obra La Veritat, d’Esteban Eche Costa, Premi de Teatre Josep Ametller de l’any passat. Ahir dissabte es va fer un recital de poesia acompanyada d’imatges i música a càrrec del grup ‘Paraula de Poeta’, novament al Teatre de Blanes.


Quim Solà, Salvador Roca, Eugènia Carbò i Agustí Coma-Alabert
Els rapsodes Salvador Roca i Eugènia Carbó, embolcallats per la música al piano de Quim Solà i al violí per Agustí Coma-Alabert van donar veu i presència a dos continguts literaris d’excepció: el Món d’Ulisses de Mercè Rodoreda, i l’Erosfera, del poeta i cantautor d’origen africà Guillem d’Efak.Data de realització: 03/10/2019 | Data de la darrera actualització: 03/10/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300