Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes treu la pancarta que reclamava ‘Llibertat Presos Polítics’ a l’edifici consistorial


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/26/2019 10:54:41 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes treu la pancarta que reclamava ‘Llibertat Presos Polítics’ a l’edifici consistorial

El secretari del consistori blanenc ha emès un informe amb aquesta conclusió, després de valorar els pronunciaments de les Juntes Electorals i del Síndic de Greuges de Catalunya

Finalment, la pancarta que de manera intermitent ha estat reclamant ‘Llibertat Presos Polítics’ des de finals del 2017, ha deixat d’estar penjada a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes. En aquesta ocasió el rètol no ha desaparegut a causa d’un acte vandàlic, sinó que el consistori blanenc ha actuat de mutu propi, en base a un informe emès pel secretari de la corporació pública.


Operatiu per despenjar la pancarta 'Llibertat Presos Polítics'
Abans que avui al matí es fes efectiu treure la pancarta l’alcalde, Mario Ros, ja ho va posar en coneixement de tots els grups polítics municipals, que van recolzar la decisió pels motius exposats pel secretari. En el seu informe, el cap dels Serveis Jurídics del consistori blanenc conclou que s’ha de despenjar la pancarta després de recordar que, des que es van convocar les eleccions generals pel 28 d’abril, les Juntes Electorals s’estan pronunciant en relació a preservar la neutralitat de les administracions públiques durant aquests períodes.

A conseqüència d’aquests pronunciaments, s’han cursat les corresponents obligacions perquè es retiri de les façanes dels ens públics qualsevol element que comprometi dita neutralitat”. El secretari de l’Ajuntament també fa referència al pronunciament efectuat pel Síndic de Greuges de Catalunya en relació a la neutralitat que han de preservar els ajuntaments durant els períodes electorals.


Per últim, respecte el fet que la pancarta es va penjar a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes en compliment d’un acord plenari aprovat per majoria, l’informe també conclou que els pronunciaments de les Juntes Electorals recolzen que no són acords vinculants. En aquest sentit, s’especifica que els alcaldes “no estan vinculats pels acords plenaris, atès que el dret a la llibertat d’expressió es configura constitucionalment com un dret individual que no és predicable per les administracions públiques”.

Un llarg periple amb cinc atacs vandàlics inclosos

Amb aquesta decisió, es posa punt i final a un intens periple durant el qual la pancarta que es va penjar a la façana principal del consistori blanenc ha patit fins a cinc atacs vandàlics. Se l’ha estripat, ha estat robada i darrerament els desconeguts que la tenien en el seu punt de mira s’havien entestat en tacar la frase ‘presos polítics’, de manera que només es podia llegir la paraula ‘Llibertat’.


La darrera vegada, l’atac vandàlic va tenir lloc durant la matinada del 14 de febrer i, tot i que inicialment la intenció era restituir-la com s’havia fet en anteriors ocasions, finalment la decisió es va deixar en stand by. Mentre alguns grups polítics eren partidaris de tornar a encarregar una nova pancarta malgrat els pronunciaments que s’estaven fent des de diferents administracions de la junta electoral, d’altres per contra entenien que calia despenjar-la en compliment de les directrius estipulades en relació a la neutralitat de les administracions.

Una tercera opinió sostenia que el què es podia fer era deixar el cartell tal com havia quedat després del darrer atac vandàlic de mitjans del passat mes de febrer, entenent-ho com una mena d’”homenatge a la intolerància”. Des de mitjans de febrer només es podia llegir a la pancarta ‘Llibertat’.


El rètol ha estat penjat a l’edifici consistorial des del mes d’abril de 2018 en compliment d’un mandat democràtic. El ple municipal del març de l’any passat va aprovar per 13 vots a favor una moció que demanava penjar-la. La proposta es va elevar a la sessió plenària tot recordant que amb anterioritat ja hi havia hagut instal·lada una primera pancarta, des de finals del 2017.
Data de realització: 03/26/2019 | Data de la darrera actualització: 03/26/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300