Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes impulsarà la creació d’una ‘Taula Comunitària de Barri’ a La Plantera


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/27/2019 11:13:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Ajuntament de Blanes impulsarà la creació d’una ‘Taula Comunitària de Barri’ a La Plantera

És una de les recomanacions del grup de treball pluridisciplinar que ha realitzat una diagnosi participativa d’aquest veïnat blanenc, després de tres intensos mesos de treball

El vespre d’aquest passat dimarts es van presentar a l’Escola Napoleó Soliva de La Plantera els resultats d’una intensa i interessant tasca que s’ha estat efectuant durant els darrers mesos en aquest barri. L’alcalde de Blanes, Mario Ros, i l’inspector de zona del Departament d’Educació, Joaquim Costa, van encapçalar la presentació.


Presentació de la diagnosi participativa del barri de La Plantera
Tots dos van coincidir en destacar i elogiar el treball de l’equip pluridisciplinar que n’ha tingut cura, encapçalat d’una banda per Cristina Valls, sociòloga responsable del projecte, i de l’altra per Carolina López, del Departament d’Educació, i responsable del PEEB, el Pla Educatiu d’Entorn de Blanes. L’alcalde també va remarcar la valentia de les tècniques que l’han impulsat i l’han donat a conèixer.

La idea de realitzar una ‘Diagnosi Participativa del Barri de La Plantera’ va sorgir arran d’un estudi en profunditat realitzat pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes sobre les activitats extraescolars. Aquí es va detectar que un dels veïnats on hi havia una menor oferta pública i privada era en aquest barri, i per això el departament municipal es va plantejar la necessitat d’intervenir-hi per veure com es podia redreçar la situació.

Diagnòstic participatiu del Barri de La Plantera

Cristina Valls va presentar les principals dades a tenir en compte, així com les fases del projecte, que s’ha realitzat en tres mesos: des del desembre de 2018 fins a l’actual mes de març. Han participat 58 veïns i veïnes, 45 infants i 16 professionals, havent culminat en la redacció d’un informe. Entre les dades més interessants, cal destacar que l’11’5% de la població de Blanes viu a La Plantera; gairebé el 30% és d’origen estranger, i dins aquest 30% gairebé el 60% són homes.


La sociòloga Cristina Valls durant la presentació
Respecte la seva organització social, la sociòloga destaca la bona convivència que hi ha en general, així com que l’entitat més visible és la seva Associació de Veïns. La crisi econòmica ha afectat especialment aquest barri, i un dels indicadors és el tancament de comerços de proximitat, tot i que se’n mantenen de tradicionals. En aquest darrer sentit, l’activitat comercial es concentra sobretot a l’Avinguda Catalunya, on també se celebra el ‘Mercat de Segona Mà, La Ganga’ i el mercat setmanal dels dissabtes al matí.

Per incentivar la recollida de dades, el projecte ha inclòs tres principals activitats: la primera es va fer a principis de febrer, i va consistir en una recollida d’informació coincidint amb la celebració del mercat de segona mà. El cap de setmana següent es va fer un ‘Recorregut participatiu per La Plantera’, i finalment a mitjans de febrer el Taller amb Dones: ‘El Mapa del nostre Barri’.


La part expositiva de Cristina Valls es va tancar enumerant diverses dades recollides a través de la ‘Butlleta Participativa’ que van omplir els mateixos veïns i veïnes de La Plantera. En aquest sentit, respecte què els agrada més del seu barri, destaquen la bona convivència i ambient de veïnatge que hi ha, amb gairebé un 30% de les opinions. En canvi, gairebé un 27% opina que el què no els agrada és l’incivisme, que es tradueix en la presència d’excrements de gossos o llençar brutícia a terra, i un 12’7% es queixa de vandalisme i sorolls els caps de setmana.

En la part final de l’exposició d’ahir al vespre, quan va haver un torn obert de participació, tothom va coincidir en destacar en què cal acabar amb l’estigmatització que pateix el veïnat, molt denostat sobretot per qui no hi viu. En canvi, els seus veïns destaquen que, malgrat els problemes que hi ha, és un lloc tranquil on la convivència i els lligams de veïnatge són molt intensos.


Carolina López, del Departament d'Educació de l'Ajuntament
Per últim, respecte les propostes per millorar el seu barri, un 22’4% creu que fan falta més espais de joc i activitats infantils, com ara parcs públics, pistes esportives, un pati obert, recuperar solars buits, etc. Un 12’1% demana que hi hagi més presència policial i un 10’3% que s’organitzin més activitats a La Plantera.

Creació de la ‘Taula Comunitària de Barri’ i altres recomanacions

Per la seva banda, Carolina López es va encarregar ahir al vespre de presentar les recomanacions que aporta la diagnosi. Una de les més destacades és la creació d’una ‘Taula de Coordinació del Barri’, amb l’objectiu del coneixement i del treball en xarxa per aconseguir cooperacions. Es tractaria d’organitzar aquest instrument, per propi suggeriment dels participants en el grup motor d’aquesta diagnosi.


El punt de partida és precisament la importància d’aprofundir en promoure la convivència. Aquesta recomanació insisteix en la importància del treball transversal tant dins l’Ajuntament de Blanes, cooperant els diferents departaments, com amb les diferents administracions i amb la societat civil, és a dir: les entitats, el teixit associatiu. En aquesta mateixa línia, una altra recomanació és la creació de la Ludoteca del barri per intentar respondre a la carència d’activitats i equipaments de lleure per als infants. Per això, es treballarà perquè el local social sigui un instrument participatiu del barri, i es vol potenciar la Riera de La Plantera com a eix vertebrador de la convivència veïnal, promocionant l’organització d’activitats de lleure que afavoreixin el sentiment de pertinença al barri.


La presidenta de l'AVV, Antònia Coll, i la directora de
l'Escola Napoleó Soliva, Roser Robert, entre d'altres
La presentació d’ahir va comptar amb la participació d’agents i persones implicades en el projecte i amb la realitat del barri: l’equip directiu de l’Escola Napoleó Soliva, encapçalat per la seva directora, Roser Robert; la presidenta de l’Associació de Veïns, Antònia Coll; el regidor i la tècnica del Departament d’Educació de l’Ajuntament, Laura Garcia i Blai Vinaixa, respectivament; i representants dels dos cossos policials que operen a Blanes: Policia Local i Mossos d’Esquadra.Data de realització: 03/27/2019 | Data de la darrera actualització: 03/27/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300