Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’AECC de Blanes difondrà informació dissabte amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/28/2019 09:45:07 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’AECC de Blanes difondrà informació dissabte amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte

Les voluntàries i voluntaris de l’Associació ‘Catalunya Contra el Càncer’ instal·laran una taula informativa de 9 a 14 h del matí a la Plaça d’Espanya

Aquest proper dissabte 30 de març, amb motiu del Dia Mundial per la Prevenció del Càncer de Còlon i Recte que cada any es commemora el 31 de març, l’Associació ‘Catalunya Contra el Càncer’ (AECC) de Blanes té previst fer-ne difusió de manera molt activa. Dissabte, des de les 9 del matí fins les 2 del migdia, tindrà instal·lada una taula informativa a la Plaça d’Espanya.


Taula Informativa AECC de Blanes - Febrer 2019
Un dels principals cavalls de batalla de l’AECC en aquest tipus de càncer són els cribatges preventius, que continuen sent un repte polític. Quan al 2014 gràcies a les accions de l’entitat es van incloure els programes de cribatge de càncer de còlon a la ‘Cartera de Serveis Comuns del Sistema Nacional de Salut’ (SNS) es va fer amb l’acord d’aproximar-se al 100% de cobertura a l’any 2024 i d’iniciar-se als cinc anys d’entrada en vigor, és a dir, al 2019.

Donat que totes les comunitats autònomes van avançar la data d’inici, l’AECC ja va sol·licitar l’any passat que també avancessin arribar a la cobertura completa a l’any 2021 per evitar morts i patiments innecessaris. Segons la Xarxa de Cribatges de Càncer, només dues autonomies no han assumit aquest repte: Balears i Canàries.

En aquests territoris o no hi ha termini establert per aconseguir el 100% de cobertura (Balears) o l’han fixat per a l’any 2024 (Canàries). Aquesta darrera comunitat autònoma és una situació singular doncs, tot i ser una de les primeres en implantar els programes de cribatge de càncer de còlon al 2009, s’ha paralitzat i a data d’avui no hi ha cap concreció sobre la cobertura en aquest territori insular.


El càncer colorectal és el més freqüent diagnosticat arreu de l’estat espanyol, però també és superable en el 90% dels casos quan es detecta a temps per mitjà d’una prova molt senzilla: el Test de Sang Oculta en Femta. L’any passat es van detectar 37.172 nous casos d’aquest tipus de càncer (un 14%), seguit pel càncer de mama (12%), pròstata (12%) i pulmó (10%).

Situació del programa de cribatge i dades de Catalunya

Amb prop de 6.000 casos anuals, dels quals uns 2.300 són dins la població de risc de persones entre 50 i 69 anys, Catalunya és un dels territoris que ha assumit el compromís d’avançar el 100% de cobertura del programa de cribatge l’any 2021, tal com havia sol·licitat l’AECC. L’entitat també fa una crida a totes les persones que estan dins la franja de població de risc perquè participin en el programes de cribatge, ja que està demostrat que salven vides.


A Catalunya es van diagnosticar l’any passat 5.893 nous casos de càncer colorectal, dels quals la major part corresponen al territori de Barcelona, amb 4.339 casos; 624 a Tarragona, 575 a Girona i 353 a Lleida. Aquí també és el tipus de càncer que es diagnostica en major quantia, amb el mateix 14%, seguit pel de mama (12%), pròstata (12%) i pulmó (10%. Pel que fa a la mortalitat, l’any passat van morir 15.656 persones arreu de l’estat espanyol, sent el segon tipus de càncer que més morts va causar, darrera del càncer de pulmó (22.481 defuncions) i per davant del càncer de pàncrees, sent aquest la causa de 6.962 morts.
Data de realització: 03/28/2019 | Data de la darrera actualització: 03/28/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300